REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Circa 60% dintre femeile europene spun că au fost victime ale sexismului la locul de muncă

Circa 60% dintre femeile europene spun că au fost victime ale sexismului la locul de muncă

Replica API 14 octombrie 2019 | 00:00 427

Circa 60% dintre femeile din Europa susţin că au fost victimele cel puţin unei forme de violenţă sexuală sau sexistă la locul de muncă, potrivit unui studiu al IFOP pe un eşantion de 5.000 de femei realizat în cinci ţări şi publicat sâmbătă, relatează AFP.

Pentru femeile în cauză, fenomenul nu este neapărat o amintire îndepărtată: 21% dintre ele spun că au avut de a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni (şi chiar 42% în rândul celor cu vârste sub 30 de ani), potrivit acestui studiu realizat pentru Fundaţia Jean-Jaures şi Fundaţia europeană de studii progresiste (FEPS).

Nu mai puţin de 11% dintre respondente (9% în Franţa şi 15% în Spania) susţin chiar că au avut un raport sexual "forţat sau nedorit" cu cineva din mediul lor profesional. O cifră care scoate în evidenţă "zona gri care poate exista în jurul consimţământului", atunci când acesta poate "fi obţinut într-un context de subordonare, intimidare sau manipulare", susţin autorii în acest studiu realizat în Franţa, Germania, Italia, Maria Britanie şi Spania.

Violenţele sexiste care ar putea părea cele mai puţin grave sunt cele mai frecvente: 46% dintre femei au fost vizate de "fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente", o rată care urcă până la 56% în Germania. Nu mai puţin de 26% dintre acestea susţin că s-au confruntat cu astfel de gesturi sau cuvinte "în mod repetat".

În plus, 9% dintre femei spun că au suferit cel puţin o dată "presiuni" din partea unui coleg pentru a obţine de la ele un "act de natură sexuală" (de exemplu un raport sexual în schimbul unui loc de muncă sau al unei promovări) şi 18% spun că li s-a impus "cel puţin o dată" contacte fizice precum o mână pe fese, o îmbrăţişare forţată sau un sărut furat.

Autorii acestor gesturi sau cuvinte deplasate nu sunt neapărat superiori ci pot fi colegi de acelaşi nivel ierarhic, sau chiar persoane din exteriorul societăţii, precum furnizori. şi există situaţii în care femeilor li se oferă cadouri "jenante".

Autorii notează că "o foarte scăzută minoritate de victime ale hărţuirii la locul de muncă reuşesc să spargă zidul de tăcere". Numai 13% dintre femeile care au fost atinse şi 16% dintre cele asupra cărora s-au făcut presiuni pentru raporturi sexuale spun că au discutat cu un interlocutor capabil să rezolve problema la nivel interne, precum un superior ierarhic sau un sindicalist.

Studiul IFOP a fost realizat printr-un chestionar online, în aprilie 2019, pe cinci eşantioane de peste o mie de femei de peste 18 ani, în cinci ţări ale Uniunii Europene.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu va convine, stati acasa, si incuiate cu cheia. Asa nu va mai pune nimeni mana pe voi.
0
0
Femeile ataca pe toate fronturile. Forteaza orice domeniu. Vine MATRIARHATUL. sau este deja ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920