REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ciroză, frecvența la peste 15% dintre pacienții cu Hepatită C cronică

Ciroză, frecvența la peste 15% dintre pacienții cu Hepatită C cronică

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 1111

Virusul Hepatitei C provoacă infecții acute și cronice. După infectare, există cazuri în care organismul elimina singur virusul, mulți pacienți neștiind că au fost vreodată bolnavi, în lipsa unor simptome evidente. În cazul pacienților care nu urmează tratament sau nu scapă natural de virus, aproximativ 60 – 70% dintre ei vor dezvolta formă cronică de Hepatită C.

Care este riscul de ciroză în Hepatită C cronică?

Statisticile arată că între 15% și 30% dintre pacienții care suferă de Hepatită C cronică ajung să dezvolte ciroză, în cel mult 20 de ani de la diagnosticarea inițială, scrie doc.ro.

Este un diagnostic îngrijorător, în special din cauza că, în lipsa simptomelor, multe persoane ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când tratamentele pentru Hepatită C nu mai funcționează, iar riscul de ciroză este iminent. De altfel, Hepatită C este principala cauza pentru ciroză, în întreagă lume, pe lângă ficatul gras și consumul de alcool în exces.

Mai puțin de un sfert dintre pacienții care suferă de hepatită C cronică au de-a face, la un moment dat, cu ciroză. O serie de factori contribuie la evoluția hepatitei C astfel încât să apară ciroză hepatică:

Consumul de alcool

Infecția cu un alt virus în afară de virusul hepatitei C – de pildă, virusul hepatitei B sau HIV

Un nivel prea ridicat de fier în sânge

Ciroză este un stadiu avansat de afectare a celulelor hepatice și este o afecțiune ireversibilă. Țesutul afectat al ficatului nu mai poate fi salvat, dar dacă ciroză este descoperită la timp și sunt eliminate complet orice cauze care ar putea continuă procesul de distrugere a celulelor hepatice, afectarea țesuturilor nu continuă.

Ciroză prezintă simptome atunci când ficatul este deja afectat destul de mult. Printre simptomele care apar într-o asemenea situație se numără:

Oboseală

Greață

Pierderea apetitului

Scăderea în greutate

Învinețirea ușoară a pielii

Mâncărimi la nivelul pielii

Icter

Umflarea picioarelor

Acumularea de fluid în abdomen

Starea generală a pacientului este proastă, fiindcă ficatul afectat nu mai reușește să elimine eficient toxinele din organism și să proceseze corect sursele de energie, cum este glucoză.

Diagnosticarea cirozei se face inițial prin teste de sânge care verifică nivelurile bilirubinei, creatininei, se depistează dacă există sau nu virusul hepatitic și nu în ultimul rând, capacitatea de coagulare a sângelui. Ulterior, se realizează ecografii, alte investigații imagistice că CT sau RMN, iar dacă medicul consideră necesar, se poate extrage și o mică proba de țesut pentru biopsie.

Ciroză hepatică are două stadii:

Ciroză comprensată – organismul funcționează în mod normal, în ciuda funcțiilor hepatice care sunt afectate, dar și a fibrozei hepatice.

Ciroză decompensată – funcțiile ficatului se pierd complet și apar simptome serioase precum: insuficientă hepatică, hemoragii, encefalopatie hepatică.

Ciroză poate evolua, la rândul ei, în insuficientă hepatică, boală hepatică în stadiu final și cancer la ficat.

Tratamentul cirozei presupune schimbarea modului de viață (eliminarea alcoolului, a fumatului), scăderea în greutate și medicamente care să controleze infecția cu Hepatită C (dacă există), tensiunea arterială și reținerea apei în țesuturi.

Pacienții cu hepatită C care dezvoltă ciroză hepatică pot folosi tratament cu medicamente antivirale pentru încetinirea evoluției cirozei.

Pentru menținerea sănătății ficatului, pacientul cu ciroză hepatică poate ține cont de următoarele recomandări:

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Evitarea consumului de alcool

Respectarea indicațiilor oferite de medic

Tratarea în timp util a altor afecțiuni asociate

Medicul gastroenterolog, precum și cel te vor ajută să găsești cel mai bun tratament, precum și să îți transformi stilul de viață, astfel încât să menții sănătatea ficatului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108