REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cojoc a ieşit din lupta pentru funcţia de rector

Cojoc a ieşit din lupta pentru funcţia de rector

Replica API 23 ianuarie 2012 | 00:00 377

Scandal de proporţii la alegerile de la Universitatea Ovidius

Scandal de proporţii la alegerile de la Universitatea Ovidius

Momente absolut jenante la Univesitatea Ovidius, instituţie de stat cu pretenţii că este în "liga mare" a unităţilor de învăţământ superior care pregătesc tinerii - viitorul ţării. Alegerile pentru desemnarea conducerii universităţii ne dezvăluie o altă faţă a mediului universitar constănţean decât cel obişnuit: scandaluri ca la uşa cortului, cu intervenţia Poliţiei în campusul universitar, acuzaţii de colaborare cu fosta Securitate şi comeţ cu lucrări de licenţă etc. Informaţiile au venit de-a valma, odată cu declanşarea procedurilor de alegeri: desemnarea membrilor în Consiliul Profesoral, apoi, în februarie - alegerea rectorului.

În urmă cu câteva zile, la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice au avut loc alegerile pentru desemnarea membrilor la nivelul Consiliului Profesoral. Surpriza a fost de proporţii: unul dintre aspiranţii la funcţia de rector a obţinut doar 7 voturi, ratând ruşinos intrarea în Consiliul Profesoral. Nici Marioara Cojoc nu s-a aflat în graţiile colegilor, ea întrunind doar 6 voturi, aşa că după aflarea rezultatului a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de prodecan al Facultăţii de Istorie, "în bloc" cu doi şefi de departamente din cadrul aceleaşi facultăţi: Adriana Câtea şi Răzvan Pantelimon. Lucrurile nu s-au oprit însă aici, fostul prodecan "digerând" cu greu înfrângerea, după ce, acum 4 ani, a fost sprijinită în unanimitate de colegi. Aceiaşi colegi au decis însă, între timp, să nu îi mai acorde sprijinul. Enervată la culme, Marioara Cojoc a lansat acuzaţii de-a dreptul halucinante: colegii care nu au votat-o pe ea şi pe Marian Cojoc nu sunt demni, nu au suficiente merite, ba mai grozav decât atât, unii au fost ba colaboratori cu fosta Securitate, ba vând lucrări de licenţă. Toate acestea au fost spuse de Mariana Cojoc pentru presă, pe reţeaua de socializare Facebook, ori direct colegilor, care s-au declarat consternaţi! "Până acum ne lăuda în faţa studenţilor, eram buni, iar la votul democratic, exprimat de fiecare aşa cum a considerat... brusc am devenit nişte nimeni, nişte rebuturi, nişte oameni manevraţi, manipulaţi politic, aşa cum spune dânsa. Suntem câţiva oameni care nu suntem în vreun partid politic, spre deosebire de dânsa (Marioara Cojoc este membru PSD - n.r.). Am votat aşa cum am considerat, aşa cum ne-am făcut calculele privind viitorul universităţii", ne-a precizat unul dintre profesorii atacaţi dur de Marioara Cojoc.

După "demisiile" de vineri, sâmbătă a urmat păruiala între Cojoc şi Flaut!

Când toată lumea credea că scandalul se estompează, a venit, ca un trăsnet, încă o veste: două profesoare, între care şi Marioara Cojoc, se păruie în incinta Campusului universitar! Se poate afirma, fără a greşi, că alegerile care se derulează la Universitatea Ovidius au degenerat. După demisiile de vineri, sâmbătă a urmat cearta între profesori, soldată cu un atac între Marioara Cojoc şi Cristina Flaut (profesoară de matematică, soţia Conf. univ. dr. Daniel Flaut, decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice), fiind solicitată intervenţia Poliţiei. Cele două profesoare au dat explicaţii oamenilor legii, ambele acuzându-se reciproc de agresiune. Marioara Cojoc a susţinut că cea care a pornit scandalul şi a atacat-o a fost Cristina Flaut. S-a speculat, pe de altă parte, că Marioara Cojoc ar fi atacat-o pe Cristina Flaut cu un spray lacrimogen, posibil pentru autoapărare ori pur şi simplu de nervi, însă Poliţia nu confirmă acest lucru. Poliţiştii au mai precizat că, urmare a incidentului, a fost sancţionată cu avertisment Cristina Flaut.

Flaut susţine că Marioara Cojoc i-a transmis... să-i moară copiii!

Nici Cristina Flaut nu s-a lăsat mai prejos, aceasta transmiţând câteva rânduri de "justificare" a incidentului desprins parcă din mahala. Astfel, profesoara de matematică spune că a fost instigată de Marioara Cojoc, întrucât aceasta i-ar fi acuzat soţul, pe Daniel Flaut, că ar fi fost "turnător" la fosta Securitate. Şi tot Flaut spune că Marioara Cojoc i-ar fi "urat" să-i moară copiii! Chestionat pe tema situaţiei incredibile, actualul rector al Universităţii Ovidiu, Victor Ciupină, a dat un răspuns anemic, cum că nu ştie exact ce s-a întâmplat. La câteva ore distanţă după acest răspuns, Ciupină a confirmat că luni se va întruni Comisia de Etică din cadrul universităţii, pentru analizarea celor întâmplate şi pentru sancţionarea eventualilor vinovaţi, "conform regulilor după care funcţionează instituţia de învăţământ superior de stat".

Jocuri de culise sau frica de votul colegilor?

Dincolo de aceste mizerii revărsate dintr-un mediu de intelectuali, din partea căruia parcă nu te-ai fi aşteptat la aşa ceva, trebuie menţionaţi şi cei care îşi încordează muşchii pentru postul de rector (acesta va fi disputat în februarie, după ce se încheie alegerile din cadrul facultăţilor): Marian Cojoc, Dănuţ Epure, Mihai Gîrţu, iar mai nou - Eden Mamut, care ar urma să-şi anunţe candidatura miercuri. Întrucât numele Cojoc a fost amintit cu predilecţie de când au început alegerile, nu putem să nu reamintim că acesta a ratat Consiliul Profesoral. Nu l-au votat colegii de la Facultatea de Istorie, iar dacă nici aceştia nu l-au mai dorit, se poate comenta că nici pentru "funcţia supremă" în cadrul universităţii nu are prea mari şanse. Din culisele alegerilor, şi despre Mihai Gîrţu (decan al Facultăţii de Fizică) se comentează că nu are şanse, de vreme ce acesta a refuzat să se supună votului colegilor. Propus de actualul rector să candideze în Consiliu, structură din care face parte de 12 ani, Gîrţu a spus "pas". Nu este exclus ca acesta să se fi temut de un vot negativ, aşa cum i s-a întâmplat lui Cojoc la Facultatea de Istorie. O "mişcare" similară o sesizăm şi la Facultatea de Matematică. Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică, nu candidează pentru funcţia de rector, dar nici pentru consiliu, şi asta pentru că s-a autopropus ca membru al Biroului Electoral pentru facultate. Acest lucru, conform regulamentului instituţiei, îl elimină automat dintr-o eventuală cursă pentru consiliu. Detaliile din cursa nebună pentru conducerea Universităţii Ovidius nu se opres aici, însă vom mai reveni pe acest subiect. Adăugăm doar faptul că, urmare a potopului de acuzaţii lansat de fostul prodecan al Facultăţii de Istorie, Marioara Cojoc, mai multe cadre didactice universitare au reacţionat, comunicatul acestora putând fi consultat în ediţia online, la fel şi acuzaţiile formulate de Marioara Cojoc. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"întrucât aceasta i-ar fi acuzat soţul, pe Daniel Flaut, că ar fi fost "turnător" la fosta Securitate" Pai asta e trecut in cartea lui Marius Opre: "Mostenitorii Securitatii"
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108