REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

COLONELUL Vasile Vreme: Ordinul Militar al Veteranilor PROMOVEAZĂ imaginea Armatei României

COLONELUL Vasile Vreme: Ordinul Militar al Veteranilor PROMOVEAZĂ imaginea Armatei României

Replica API 29 martie 2021 | 00:33 5169

Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații a fost înființat în anul 2019, la inițiativa câtorva militari, veterani ai teatrelor de operații din Kosovo, Afghanistan și Irak. Replica de Constanța a adresat președintelui asociației ,,Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații”, colonel (r)dr. Vasile Vreme, câteva întrebări legate de activitatea acestei asociații.

Vasile Vreme

Ordinul Militar al Veteranilor numără aproximativ 300 de membri

Reporter: În primul rând spuneți-ne mai multe lucruri despre Ordinul Veteranilor. În ce an a fost înființat, câți membri are, cu ce se ocupă?

Vasile Vreme: Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații a fost înființat la 13 februarie 2019 la Medgidia, prin hotărâre judecătorească și prin voința a câtorva militari, veterani ai teatrelor de operații din Kosovo, Afghanistan și Irak. Organizația s-a format inițial în jurul unui nucleu format din militari rezerviști dar și activi din Brigada 9 Mecanizată ,,Mărășești,, din județul Constanța, pentru ca apoi să se extindă și la nivel național, prin reprezentanții săi din mai multe județe.Actualmente, Ordinul Militar al Veteranilor numără aproximativ 300 de membri, veterani ai teatrelor de operații activi și rezerviști.Organizația noastră a fost creată încă de la început, cu scopul de a reuni și de a reprezenta militarii care au executat misiuni în teatrele de operații externe, dar și de a milita și a promova imaginea Armatei României, onoarea și demnitatea militară, tradițiile de luptă și istorice ale militarilor români.

Deviza Ordinului: Soarta îi răsplătește pe cei curajoși

Reporter: Ce trebuie să facă sau ce condiții trebuie să îndeplinească cineva care dorește să se înscrie în acest ordin?

Vasile Vreme: Militarii activi sau rezerviști care doresc să se alăture Ordinului Veteranilor, trebuie să îndeplinească o condiție unică și esențială: să fie participant la o misiune internațională sau veteran al teatrelor de operații.În Ordin mai pot accede și membrii familiilor militarilor care au căzut la datorie sau au fost răniți în teatrele de operații. Ordinul Militar al Veteranilor este o organizație a Veteranilor, pentru camarazii noștri de pretutindeni; un grup al veteranilor camarazi de arme, reprezentat de luptători veritabili, cunoscuți între profesioniștii armelor. Este o asociație a veteranilor dedicată camaraderiei, onoarei militare, echității și drepturilor inalienabile ale luptătorilor din țară și din teatrele de operații; o organizație dedicată memoriei răniților veterani și eroilor căzuți la datorie aici și pretutindeni în lume, acum sau în războaiele neamului românesc, pentru România și pentru camarazii de lângă ei… Un loc în care copiii României pot învăța ce înseamnă să fii soldat al Țării, cu inima, cu sufletul și cu arma, sub deviza: Fortes Fortuna Juvat! (Soarta îi răsplătește pe cei curajoși!) Înscrierile se pot face și pe pagina de internet a Ordinului: www.ordinulveteranilor.ro/inscriere

Legătura principală dintre noi este una de suflet

Reporter: Ce facilități sau avantaje au membrii Ordinului?

Vasile Vreme: Militarii care s-au alăturat Ordinului Veteranilor, nu au venit în mod special pentru facilități sau avantaje. Noi suntem în primul rând camarazi de arme; legătura principală este una de suflet, faptul că aparținem unui corp ostășesc de care ne leagă misiuni comune, amintiri, trăiri, întâmplări sau incidente specifice teatrelor de operațiuni sau războiului. Avem însă și o colaborare cu Clinica de tratament și recuperare EFOSAN din Eforie Nord, unde militarii cu diferite afecțiuni sau traumatisme osoase și articulare, se pot recupera. Mulțumim pentru sprijin pe această cale, domnului doctor Anatoli Covaleov.

Am sesizat unele încălcări ale drepturilor militarilor activi și rezerviști

Reporter: Ce activități recente a avut Ordinul Veteranilor?

Vasile Vreme: Ca peste tot, și activitățile noastre au fost limitate de pandemia Covid 19. Cu toate acestea, am reușit să organizăm acțiuni de Crăciun, prin care am venit în sprijinul copiilor defavorizați de la Centrul de Zi din Agigea, am vizitat ultimii veterani de război din Medgidia, ne-am implicat în organizarea funeraliilor cu onoruri militare a unui veteran de război, iar cel mai recent, pe data de 9 martie, cu ocazia zilei Sfinților 40 de Mucenici, am organizat în cooperare cu Primăria Mircea Vodă și Garnizoana Medgidia, un ceremonial în memoria celor 35 de militari români căzuți la datorie în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Africa, Afghanistan și Irak, ocazie cu care am plantat în numele lor, 35 de stejari pe terenul pus la dispoziție de Primăria Mircea Vodă, în fața Cimitirului Internațional al Eroilor din Primul Război Mondial. Pe lângă aceste acțiuni, am stabilit contacte și colaborări cu primării, consilii județene și parlamentari români, cu federația europeană a asociațiilor de militari - EUROMIL, în vederea susținerii activităților noastre viitoare. Am purtat inclusiv o corespondență cu Ministerul Apărării Naționale și Avocatul Poporului, prin care am sesizat unele încălcări ale drepturilor militarilor activi și rezerviști. Ca exemplu, în urma demersului nostru, Avocatul Poporului a trimis către Curtea Constituțională, excepția de neconstituționalitate a interzicerii dreptului militarilor activi, de a se organiza în sindicate.

Reporter: Există mai multe asociații de acest fel în România?

Vasile Vreme: Există o asociație a veteranilor care are în componența sa inclusiv civili. A apărut mai recent, inclusiv o asociație a veteranilor din teatrelor de operații, cu membri ai Ministerului Afacerilor Interne.

Cel mai tânăr membru are 25 de ani

Reporter: Care este cel mai vârstnic membru dar și cel mai tânăr?

Vasile Vreme: Cel mai vârstnic membru al nostru are 76 de ani și este veteran al misiunii UNOSOM II din Somalia – 1993. Cel mai tânăr, are 25 de ani și este veteran al misiunii din Afghanistan RESOLUTE SUPORT – 2019.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468