REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Comisia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre se reunește pentru a-și alege conducerea

Comisia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre se reunește pentru a-și alege conducerea

Replica API 6 mai 2015 | 13:09 247

Vizită în Azerbaidjan

Vizită în Azerbaidjan

În organizarea Parlamentului azer, în perioada 5-6 mai a.c., are loc la Baku (Azerbaidjan) reuniunea Comisiei politice și pentru afaceri juridice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Camera Deputaţilor va fi reprezentată de deputatul Vlad Nistor, şeful delegației parlamentare române la APCEMN, vicepreședinte APCEMN, membru al Comisiei politice și pentru afaceri juridice a Adunării.

Potrivit Camerei Deputaților, agenda reuniunii cuprinde discutarea și aprobarea raportului cu tema „Principii de bază privind legislația electorală în Statele Membre OCEMN: asemănări și diferențe”, aprobarea amendamentelor adoptate prin consens de către Grupul de lucru privind Regulile de procedură ale APCEMN, precum și alegerea noului președinte al Comisiei.

APCEMN a fost creată ca rezultat al unor schimbări politice majore ce au avut loc la sfârșitul anilor 1980, când țările din regiunea Mării Negre au reapărut pe scena mondială. Declarația Summitului privind Cooperarea Economică a Mării Negre” și „Declarația Bosforului”, semnate la Istanbul în data de 25 iunie 1992, au definit principiile fundamentale și obiectivele Cooperării Economice a Mării Negre instituind oficial un nou proces regional de cooperare cu participarea a unsprezece țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina.

Opt luni mai târziu, pe data de 26 februarie 1993, la Istanbul, reprezentanții parlamentelor a țărilor mai sus menționate, cu excepția Bulgariei și a Greciei, au adoptat „Declarația privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”. În iunie 1995, Grecia s-a alăturat Adunării ca un al zecelea membru cu drepturi depline. Bulgaria a devenit al unsprezecelea membru cu drepturi depline în iunie 1997.

Adunarea Parlamentară este compusă din 70 de parlamentari reprezentând toate cele unsprezece țări membre ale Cooperarii Economice a Mării Negre. Adunarea Populară din Egipt, Parlamentul Francez, Bundestagul german, Knesset-ul Statului Israel și Consiliul Național al Republicii Slovace au un statut de observatori.

Scopurile APCEMN sunt acelea de a asigura înțelegerea și adoptarea de către popoare a idealurilor și scopurilor cooperării economice a Mării Negre, de a introduce legislația necesară pentru implementarea deciziilor luate de șefii de stat, de Guvern sau de către miniștrii Afacerilor Externe sau de a promova cooperarea cu alte organizații internaționale sau regionale.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108