REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Comorile din curtea Poliţiei: Mercedes furat din Italia, Chevrolet abandonat de hoţii de combustibil

Comorile din curtea Poliţiei: Mercedes furat din Italia, Chevrolet abandonat de hoţii de combustibil

Replica API 13 noiembrie 2012 | 00:00 109

42 de maşini, arme, muniţie şi boarfe - "reţinute" până la finalizarea anchetelor

42 de maşini, arme, muniţie şi boarfe - "reţinute" până la finalizarea anchetelor

Curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, aflată în spatele clădirii de pe bulevardul Mamaia ce stă de strajă zi - lumină, este, fără doar şi poate, un adevărat loc al surprizelor. Anchete peste anchete, însă, oare câţi dintre noi s-au întrebat unde se duc obiectele care stau la baza cercetărilor? Muniţie, arme, obiecte de îmbrăcăminte, ba chiar şi autovehicule - iată "chiriaşii" care îşi ocupă un loc de drept în camera de corpuri delicte de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa, perioadă stabilită de hotărârea definitivă a instanţei de judecată.

Trecând la elementele mai voluminoase, ajungem într-un spaţiu destinat lor, amplasat în aer liber. Aici, 42 de autovehicule îşi aşteaptă soarta, parcate unul lângă celălalt, ieşind şi intrând, fiecare după cum hotărăşte ancheta aflată în derulare. Cel mai vechi exponent, care se pare că a prins rădăcini, datează încă din anul 2004, fiind vorba despre o autoutilitară marca Chevrolet, fabricată în anul 1990, care a fost abandonată pe raza localităţii Ovidiu, de către autori necunoscuţi, care sustrăgeau combustibil. În interiorul maşinii au fost găsite, la data respectivă, canistre cu benzină. De asemenea, numerele de înmatriculare sunt false iar seriile sunt pilite. Cum dosarul încă nu a fost pe deplin elucidat, maşina se poate numi deja de-a casei, ocupându-şi locul de aproape 8 ani de zile. Trecând peste anii vechime, ajungem la cel mai proaspăt "arestat", aici fiind vorba de o Dacie Logan, care a ajuns în curtea IPJ la finele săptămânii trecute. Mai exact, după ce Loganul a fost achiziţionat de proaspătul proprietar, acesta s-a prezentat la Registrul Auto Român (RAR) pentru a-l trece prin etapele ce se cer. Numai că, surpriză! În urma verificărilor s-a constatat că seria motorului, a şasiului, cât şi altele, erau contrafăcute. În plus, actele de vânzare - cumpărare, pe care clientul de bună credinţă le-a prezentat, erau cât se poate de false, autoturismul făcând obiectul unui dosar de furt, la Poliţia Bucureşti. Până la finalizarea anchetei şi până la depistarea aşa - zisului vânzător, autoturismul va sta cuminţel în curtea IPJ Constanţa. Tras pe dreapta se află şi un Mercedes, reclamat prin Interpol ca fiind furat din Italia, depistat pe meleaguri constănţene. Scotocind prin "sertarele" camerei de corpuri delicte a IPJ Constanţa, ajungem şi la obiectele de îmbrăcăminte, cele mai vechi fiind din anul 2002, ridicate de organele de Poliţie în Vama Negru Vodă, în momentul introducerii în ţară cu un transport de marfă. Cât despre sumele în lei confiscate spre a fi indisponibilizate în cauzele penale, pentru recuperarea prejudiciului, cele care au rezultat din săvârşirea unor infracţiuni sau au fost găsite abandonate, se depun, în termen de 48 de ore de la ridicare, la Unităţile Trezoreriei Statului , după caz, în contul bugetului de stat.

Când se scot bunurile din camera de corpuri delicte a IPJ Constanţa

Potrivit şefului Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă din cadrul IPJ Constanţa, comisar Marcel Ciubotariu, scoaterea din camera de corpuri delicte se realizează numai în baza hotărârii definitive a instanţei de judecată, a ordonanţei sau rezoluţiei emise de procuror necontestată în termenul legal de părţile interesate, în baza procesului verbal de constatare a contravenţiei în care măsura confiscării a rămas definitivă, cât şi altele. "Bunurile din Camera de corpuri delicte se mai pot scoate şi la cererea persoanei, căreia îi aparţine arma, spre exemplu, pierdută sau abandonată, pentru care s-a dispus restituirea de către organul de urmărire penală sau de către instanţa de judecată, avizată de către formaţiunea Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase. De asemenea, se mai eliberează pe baza raportului poliţistului care instrumentează cauza sau la solicitarea scrisă a procurorului sau instanţei judecătoreşti", a declarat, pentru "Replica", comisar şef Marcel Ciubotariu. Menţionăm că în ceea ce priveşte bunurile contrafăcute, acestea se distrug în prezenţa şi cu confirmarea comisiei de preluarea - distrugere constituită.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212