REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, rămâne fără patru terenuri în Kogălniceanu

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, rămâne fără patru terenuri în Kogălniceanu

Mirela PASCAL 28 ianuarie 2023 | 00:00 3705

George Guliu este un cunoscut om de afaceri de la malul mării, fiind condamnat în mai multe dosare, inclusiv în cel cunoscut ca “Motorina”, deși complicii săi, printre care Sorin Blejnar, au fost achitați, la apel. Statul Român încearcă să recupereze prejudiciile din dosarele lui Guliu, așa că i-au scos la licitație mai multe terenuri din Mihail Kogălniceanu, vândute la preț de chilipir. In prezent,Guliu e liber.

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, ramane fara patru terenuri in KogalniceanuGeorge Guliu

Condamnat în dosarul Motorina

În primă fază, George Guliu a fost trimis în judecată, alături de Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată de DNA în iulie 2014, prejudiciul în acest caz fiind de 56 milioane euro. Este vorba de dosarul “Motorina”. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane, între care și George Guliu, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă, şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu, printre alţii. Pe teritoriul României, cisternele cu motorină au circulat pe drumurile din județele Constanta, Călărași, Ilfov, Argeș, Vâlcea, Sibiu. Guliu s-a ales cu 3 ani și 8 luni de închisoare, pe când Blejnar, Comăniță, Diana Nemeș și Secăreanu au fost achitați.

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, ramane fara patru terenuri in KogalniceanuSorin Blejnar, foto: agerpres

În dosarul DIICOT Călărași prejudiciul e de 8 milioane de euro

Într-un alt dosar instrumentat de DIICOT Călărași, a fost acuzat de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. De altfel, în acest dosar, unde a avut sechestru pe bunuri, ANAF i-a fost la vânzare mai multe terenuri din Mihail Kogălniceanu. Sunt terenuri extravilane arabile, prețul de pornire al licitațiilor pornind de la 3.000 de lei.  

 

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, ramane fara patru terenuri in Kogalniceanu
În acest dosar, s-a reținut că inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru şi Jugănaru Andrei-Florin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.

 

Complicele lui Blejnar din dosarul „Motorina“, ramane fara patru terenuri in Kogalniceanu

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii   Voicu Ion, având calitatea de director al D.J.A.O.V. Călăraşi şi  Anton Andrei,  Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în mun. Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Mecanismul creat de membrii grupării a fost unul simplu: membrii principali, dar şi cei care doar au sprijinit gruparea, utilizau o societate nou înfiinţată (S.C. Atlantis  Premium SRL Jegălia) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului, sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse ( nesupuse taxelor).   În realitate, societatea Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nici o activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,96 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 8 milioane de Euro. Guliu George a primit 5 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și complicitate la evaziune fiscală

Arși la buzunar

Curtea de Apel București a stabilit totodată în sarcina persoanelor implicate în acest amplu dosar de evaziune la plata sumei de peste 36.102.858 lei la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea integrală a debitului către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu titlu de despăgubiri civile aferent operaţiunilor comerciale fictive.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367