REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Consilierii locali și județeni nu sunt interesaţi să-şi depună rapoartele de activitate, deşi legea îi obligă!

Consilierii locali și județeni nu sunt interesaţi să-şi depună rapoartele de activitate, deşi legea îi obligă!

Replica API 9 august 2019 | 01:51 283

Ne aflăm deja în a doua jumătate a anului, iar consilierii municipali constănțeni, primarul și viceprimarii nu au binevoit să-și publice rapoartele de activitate pe anul 2018. Dacă ședințele de consiliu s-au purtat într-o atmosfera tensionată în ultimul an, cu dese vociferări și certuri, la capitolul rapoarte de activitate, consilierii noștri sunt muți. Până la această dată doar trei aleși și-au prezentat rapoartele de activitate pe anul trecut, între aceștia figurând Mihaela Andrei și Andreea Văsii, de la PNL, și Irinela Nicolae, de la PSD.

Consilierul PNL Mihaela Andrei a participat la toate şedinţele de Comisii din care face parte, unde a dezbătut problemele supuse avizării Comisiei, solicitând în anumite situaţii, explicaţii şi detalii de la factorii responsabili din cadrul Primăriei Mun. Constanţa. A votat pentru participarea tuturor cetăţenilor care au dorit sa aibă un punct de vedere legat de ordinea de zi sau alte probleme, la comisiile din care face parte. A ascultat, a preluat problemele acestora și le-a adus în faţa celor cu atribuţii de decizie în vederea soluţionării acestora.

Alesul local PNL a avut mai multe sesizări şi interpelări în cadrul şedinţelor de consiliu local legat de, dintre acestea amintim situaţia RADET şi până la date prezentei Constanţa nu are o strategie energetică deşi există o Ordonanţa de Guvern încă din anul 2006 care permite autorităţilor locale accesarea de fonduri, atât de la stat cât şi de la Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de furnizare a apei calde şi a căldurii. A avut interpelări pe tema activităţii SC Confort Urban SA, a avut poziţionări şi interpelări legate de proiectele prinse în Bugetul din 2019 de către primarul Constanţei. A adus în atenţia executivului de nenumărate ori, modul în care sunt întreţinute puţinele spaţii verzi care au mai rămas în Constanţa. Majoritatea dintre ele arată ca terenuri părăsite,a adus în discuție starea de degradare în care se afla sensurile giratorii etc. Mihaela Andrei a avut și întâlniri cu cetățenii, audienţe la sediul PNL din Constanţa, având în vedere că sediul Primăriei nu dispune de spaţiu pentru audienţe cu cetăţenii. A avut proiecte de hotărâri, interpelări, amendamente, puncte de vedere şi luări de cuvânt, din care amintește: proiectul privind punerea în valoare a vestigiilor arheologice și conservarea acestora, precum cel de pe strada Mircea cel Bătrân, proiectul privind reconditionarea treptelor ce fac accesul către plajă, "proiect care într-un final a fost pus pe ordinea de zi dar sub semnătura actualului primar şi care nici până astăzi nu a fost finalizat", menţionează consiliera în raport.

Irinela Nicolae, consilier local PSD este membru în Comisia pentru activitati știintifice, învățământ, cultură, sport, culte și protecție socială din cadrul Consiliului local al municipiului Consta nta, membru în Comisia de evaluare și selectionare a asociațiilor și fundațiilor ce acordă servicii de asistență socială și care solicită subvenții de la bugetul local și membru în Comisia de numărare a voturilor din cadrul ședintelor Consiliului Local Constanța. A participat la 24 de sedințe ale Comisiei pentru activități științifice, învățământ, cultură, sport, culte și protecție socială, la ședințele ordinare și extraordinare ale Consiliului local al municipiului Constanța, a făcut parte din Comisia de Evaluare și Selecționare a asociațiilor și fundațiilor ce acordă de asistență socială și care solicită subvenții de la bugetul local, a reprezentat grupul PSD în Comisia de contestații privind evaluarea finală a managementului Muzeului de Artă Populară Constanța.

În anul 2018, spune Irinela Nicolae, a participat la ședințele publice ordinare și extraordinare organizate i n cadrul Consiliului local al municipiului Constanța în cadrul cărora s-au analizat, dezbătut, aprobat sau respins 542 de proiecte, a fost membru al Comisiei de numărare a voturilor în cadrul ședințelor de Consiliu local. A fost inițiator al unor proiecte de hoțărâri privind organizarea rețelei școlare municipale, acordării unor titluri de cetățeni de onoare ai municipului Constanța, pivind desemnarea reprezentanților consiliului local al municipiului Constanța în Consiliile de administrație și comisiile de evaluare pentru asigurarea calității în de învățământ preuniversitar din municipiul Constanța, a participat la consultări privind organizarea rețelei de învățământ cu inspectoratul Școlar Județean Constanța. În calitate de membru al mai multor Consilii de administrație din școli și licee ale municipiuluiConstanta a participat la ședințele acestora ori de câte ori a fost invitată, la rezolvarea unor situații specifice privind bună funcționare a acestora. A participat la evenimente de reprezentare ale Consiliului municipal Constanța: deschidere an școlar, evenimente prilejuite de Centenarul României, paradă militară dedicată Zilei Naţionale de 1 Decembrie. A analizat, după caz, a propus unele măsuri în vederea realizării eficienței relei școlare municipale, a unor activități care țîn de protecţia socială, pe baza motivaţiilor rezultate din legislaţia în vigoare. A participat la avizarea unor proiectele de hotărâri cu incidența asupra atribuţiilor specifice ale comisiei, activități pentru crearea condiţiilor necesare petrecerii timpului liber al cetăţenilor, privind desfăşurarea activităţilor sportive pe rază municipiului Constanţa. A urmărit execuţia bugetară pe domeniile specifice de activitate, în colaborare cu comisia nr. 1, a soluţionat împreună cu compartimentele de specialitate cererile şi sesizări ale cetăţenilor pe problematici specifice comisiei. În relația cu cetățenii a participat la audiențe cu cetățenii, atât în cadrul Comisiei nr.4-Comisia pentru activități științifice, învățământ, cultură, sport, culte șiprotecție socială, cât și la sediul partidului pe care îl reprezintă, a făcut vizite de lucru în grădinite, școli și licee ale municipiului Constanța pentru realizarea unor prognoze orientative privind asigurarea condiţiilor necesare bunei funcţionări a instituţiilor locale de învăţământ.

În ceea ce privește consilierul local Andreea Cristina Văsii, în anul 2018 a participat la 11 din cele 19 şedinţe de Consiliu Local Municipal, respectiv 8 şedinţe ordinare, 1 şedinţă extraordinară şi 2 şedinţe de îndată. Pe parcursul anului 2018, a avut activitate în următoarele comisii şi a participat la 20 de şediriţe ale acestor comisii: Comisia nr. 3 — servicii publice, comerţ, turism şi agrement; Comisia de repartizare a locuinţelor constituite prin programul ANL; Comisia de fond locativ şi repartizare spaţii de locuit. În cadrului lucrărilor comisiilor de, specialitate şi şedinţelor CLM a analizat fiecare solicitare sau proiect de hotărâre care s-a regăsit pe ordinea de zi şi s-a implicat cu maximă seriozitate şi responsabilitate, asumându-și fiecare atribuţie reglementată legal in sarcina Consiliului Local. Pe parcursul acestor activităţi a avut intervenţii documentate, astfel încât prin amendamente proprii sau prin abordări colective să obţină clarificările necesare atât pentru avizarea proiectelor cât şi corectarea conţinutului acestora. De asemenea, în calitate de reprezentant al CLM Constanţa, a participat la şedinţele Consiliilor de Administraţie ale unităţilor de învăţământ la care a fost repartizată şi convocată. in perioada raportată am efectuat vizite în teren, am organizat dezbateri, am menţinut relaţia cu cetăţenii şi am depus mai multe solicitări şi proiecte conform următoarelor: Totodată, a participat în calitate de consilier local la mai multe evenimente şi festivităţi oficiale. Nu a efectuat deplasări în numele Consiliului Local pentru care să fie necesară prezentarea unor informări şi implicit nu a efectuat cheltuieli a căror decontare să fie necesară în cuprinsul anului 2018. În perioada raportată a încercat să aducă la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Constanţa toate faptele şi actele administrative care interesează colectivitatea locală prin informare transparentă şi dialog constant. Cristina Văsii consideră că atribuţiile care îi revin în Consiliului Local din care face parte au fost şi sunt duse la îndeplinire cu cinste şi corectitudine.

De precizat faptul că nu există sancțiuni pentru nedepunerea acestor rapoarte de activitate. Însă, potrivit OG 35/2002 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, “încălcarea de către consilieri a obligaţiilor ce le revin în exercitarea mandatului constituie abatere şi se sancţionează potrivit prevederilor legii statutului aleşilor locali”. Sancțiunile merg de la avertisment până la retragerea indemnizației de ședința.

Aceeași situație o regăsim și la consilierii județeni. În afară de Bogdan Bola și Marian Iordache, nici un ales județean nu a binevoit să publice raportul de activitate. Mulți dintre aceștia nu și-au mai făcută publică activitatea încă din anul 2016.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Andrei Popescu...o sa pun cort in fata la primarie...stau ca sobolanul de 4 ani..sunt mare consilier...
2
0
Niste putori cu ascendenta in pcr.
3
0
Unii consilieri sunt niste putori
6
0
Ce spuneti in titlu este gresit pentru ca toti consilieri muncesc dar muncesc pentru familiile si prieteni lor nu pentru oras sau judet.
7
0
draghici junior e mare consilier . sunt buni banii lui mitica cimitir la ceva,
6
0
Numai unu si una, dintre alesii locali. Unul nu stie ce cauta acolo. Ei sunt sunati sa isi faca prezenta doar cand trebuie sa ridice mana. Atat. In rest, salarii mari la locurile de munca la care se duc o data sau de doua ori pe luna. Atat! Traiasca PCR!
7
0
Unii poate nu au activitate. Deci n-au ce depune.
11
0
Nu imi pasa de rapoarte daca mie imi merg afacerile bine. Prostii pot sa astepte
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468