REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Consilierii şi ‘rechinii imobiliari’ din Mamaia. Asta, în timp ce poporul crede că există lupte ‘pe bune’ pentru salvarea spaţiilor verzi

Consilierii şi ‘rechinii imobiliari’ din Mamaia. Asta, în timp ce poporul crede că există lupte ‘pe bune’ pentru salvarea spaţiilor verzi

Replica API 29 martie 2019 | 11:08 1265

În stânga: terenul pe care va construi Bucureanu Anca; în dreapta - terenul pe care vrea să construiească SC Real Estate Investment SRL

Consilierii locali municipali constănţeni au fost convocaţi joi, 28 martie, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând mai multe proiecte delicate. Trei dintre ele nu au trecut, deşi, în aparenţă, sunt speţe similare cu alte proiecte care au întrunit numărul necesar de voturi ale aleşilor locali. Ce a făcut diferenţa? Unii ar spune că „ochii frumoşi” sau interesele. Sau, în anumite cazuri, faptul că, deşi păreau proiecte similare, realitatea din teren arată altceva: un proiect votat face referire la un teren betonat, un altul apare ca fiind spaţiu verde. Şi pe un teren, dar şi pe celălalt intenţia este de edificare a unor blocuri cu 8 etaje.

Pentru început, trebuie menţionat că şedinţa a debutat cu validarea a doi consilieri, apoi au fost aprobate proiecte privind indicatorii tehnico-economici aferenţi unor viitoare investiţii - faza Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii. Vorbim despre lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii (mobilitate pietonală, spre exemplu, în zona centrală a municipiului) sau reabilitarea unei şcoli ori a parcului din zona Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski.

Adică, viitoare lucrări pe care primarul în funcţie, Decebal Făgădău, le va putea prezenta ca realizări. În faţa “pericolului” că edilul ar putea avea cu ce să se laude în faţa alegătorilor, consilierii opoziţiei au stat în cumpănă dacă să aprobe sau nu.

Până la urmă, au votat pentru, lucru de altfel firesc: nu poţi pune piedici unor lucruri bune, doar pentru că primarul s-ar putea împăuna cu ele. Ce i se poate reproşa primarului este faptul că, până în prezent, a anunţat multe proiecte şi nu a mişcat mare lucru – aşa că n-ar fi de mirare ca şi aceste planuri să se blocheze la un moment dat pe undeva.

În fine, odată trecute aceste iniţiative, au urmat cele „sensibile”: vânzări de terenuri aferente unor active (adică terenuri aflate sub clădiri existente!) sau aprobarea unor planuri urbanistice de detaliu – construcţii. Constănţenii nu mai doresc noi construcţii care să sufoce urbea sau care să „ucidă” spaţiile vezi, asta este clar. Dar, investitorii nu stau nici ei de pomană, aşa că depun documentaţii în vederea edificării unor imobile.

După ce parcurg anumiţi paşi, documentele în cauză ajung în Consiliul Local, sub forma unor proiecte. Un astfel de proiect nu a primit ieri numărul de voturi necesar pentru a treceVorbim despre Planul urbanistic de detaliu - construire imobil S+P+5-8E - hotel-apartament, staţiunea Mamaia, zona Pinguin, investitor SC Real Estate Investment SRL.

Au fost 8 voturi împotrivă, 3 abțineri şi 13 pentru, adică număr insuficient pentru a trece. Aceiași consilieri care s-au abținut să voteze proiectul amintit au votat un proiect asemănător, și anume aprobarea planului urbanistic de detaliu – construire imobil D+P+8E - hotel-apartament, staţiunea Mamaia, zona hotel Caraiman, investitor Bucureanu Anca. În aceste condiții, blocul cu 8 etaje va putea fi edificat. Proiectul a trecut cu 16 voturi pentru şi 8 împotrivă.

În condiţiile date, s-au iscat o serie de comentarii, cum că aleşii locali votează “după ochi”, aleşii locali au vrut să îi facă rău investitorului Real Estate Investment (administratorul este Iancu Cușu, fratele Mariei Stavrositu, fost deputat PDL!) sau că… aleşii locali (opoziţia) trebuia să voteze împotriva ambelor proiecte!

Probabil că, având în vedere opinia publică, şi anume că “ajunge cu atâtea blocuri!”, opoziţia ar fi trebuit să voteze împotrivă. Dar, ce te faci dacă după aceea, investitorul depune plângere penală că i-au fost încălcate anumite drepturi? Sau, ce se întâmplă dacă investitorul merge în istanţă? Greu de spus! Şi-atunci, ce a făcut diferenţa între cele două proiecte?! Numele? Poate da, sau poate faptul că, din planşele pentru proiectul iniţiat de SC Real Estate Investment SRL sesizăm următoarele, după cum ne-au atras atenţia şi anumiţi consilieri: terenul apare ca fiind (încă!) spaţiu verde.

De asemenea, terenul este la stradă (bulevardul care traversează Mamaia). În schimb, proiectul iniţiat de Bucureanu Anca figurează ca fiind betonat şi nu este la stradă. Pe de altă parte, cei care au criticat acest vot (dar au criticat în sensul că trebuia aprobat şi proiectul SC Real Estate Investment SRL!) susţin că PMP a avut interese să dea unora undă verde, iar altora nu! Interesante însă, de analizat, imaginile cu terenurile, aşa încât fiecare îşi poate forma o opinie.

O altă informaţie interesantă, nediscutată în şedinţă, dar aflată ulterior, este că o altă societate controlată de familia Stavrositu a depus o plângere la adresa investitorului Bucureanu Anca – prin urmare, războiul din zonă este mult mai complex, e un soi de “care pe care” în domeniul imobiliar! ataşăm, ca dovadă, documentul şi, din nou, trageţi dumneavoastră concluziile! Click pe imagine:

Vânzarea de terenuri: pentru unii mumă, pentru alţii...

Mai departe, în cadrul aceleaşi şedinţe, anumite vânzări de terenuri aferente unor active au trecut de votul consilierilor, dar cel al SC Marina & Santis SRL (controlată de un social-democrat) nu a trecut. Au existat comentarii că votul împotrivă este justificat, pentru că nu se ştie cum, după vânzarea terenului, proprietarul dărâmă clădirea existentă (Bufetul Felix) şi „trânteşte” în loc un bloc cu 8 etaje?!

Da, posibil, dar pe această logică, votul ar fi trebuit să fie împotriva tuturor vânzărilor de terenuri, pentru a preîntâmpina eventuale viitoare P+8-uri, nu?! În realitate, a picat doar această vânzare pentru că liberalii au dorit să dea o lecţie unor lideri din PSD. Posibil o lecţie tot la sugestia unor pesedişti, fie vorbna între noi.

În fine, tot la capitolul PNL, mai exact cum au votat liberalii, de remarcat că aceştia nu au avut nimic împotriva punerii în legalitate a fostului (sau actualului) lor coleg de la Hotel Ambasador, care a construit o piscină mai mare decât a avut iniţial autorizaţia. Prin votul de la şedinţa din data de 28 martie, cu girul PSD, PNL, PMP, problema a fost rezolvată.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu doar la Constsnta in general PSDisti sunt buni cand nu fac nimic,cand se apuca de treaba dispare ceva pentru ca ei sunt hoti de meserie altveva nu stiu sa faca.
4
1
Maz a vandut tot terenu iar acum si astia si parcu tabacarie este vandut
4
0
Sa faca sondaj de opinie ca la proiectul de luna trecuta pud Mircea 47
3
0
Sarbu Marian asociat cu Aidan !
1
0
Asta face primaria numai afaceri --orasul l-au parasit si nu-i intereseaza
7
0
Primaria Constanta este plina de curve proaste si hoti mizerabili!
10
1
...tavalugul Mascariciul ...Faga-Babuin-ul continua...sunt de neoprit...la ce se intampla la ora asta in toata tara credem ca nici DNA-ul nu ii mai opreste ...isi vad in continuare de ale lor cu sprijinul consilierilor locali ...
11
0
Ieri am vazut , ca au inceput , masacrarea spatiului verde , langa statia de autobuz 100 , aflata langa intersectia bdl. Lapusneanu cu str . Suceava . Oribil ! Oribil ! Oribil ! Era superb acel spatiu , se jucau copii . Praf au facut si Mamaia , pe partea cu lacu . Or sa va betoneze si cele 10 centimetri , de iarba , care ii aveti in gradina .
9
1
Vasilica danilet esti prost tare.stai jos.ai 4.lei.cumpara ti un prezervativ si te rugam noi....Nu te mai reproduce Boule.
6
2
Scrie pe undeva ca 10 m de la mal e terenul statului. Asa e?
10
0
traseista de stravrositu inca mai respira ??? , tuta tutelor
15
3
Bai, nu mai ai loc sa dai o mwie! Trebuie sa mergi tocmai la mama naibii sa racoresti o fata calda-n gura! Da-va-n sloboz cu betoanele voastre. Puteti sa faceti milioane ca romanul tot la bulgari va merge. Mai da goovernul cate o mocangeala cu boucherele dar tot degeaba!
10
0
Ati rupt mamaia era statiune acum a ajuns cartier al constantei ,uni oameni care vor sa asi faca o casa au mi de piedici si la toti jegurile le dai autorizati pe plaja cum construiesc uni acum lingla hotel savoy
20
0
betoane, betoane cat mai multe ,radiatii pt.turisti sa se invete cu...ele!
17
0
Mai crede cineva ca exista Opozitie?PNL si PSD doar o mimeaza,ALDE si PMP de asemenea.Daca le iese si.lor ceva,voteaza imediat,de ochii lumii mai trantesc cate un proiect sau o lege.Toti sunt dupa interesele lor,cetateanul obisnuit da-l incolo!Mai crede cineva in ideologii,in dreapta sau stanga?
26
0
Uitati-va pe malul lacului la hardughiile monstruoase de blocuri si sa vedeti ca toate sunt goale si asa vor ramane. Lasati-i sa construiasca si sa isi piarda banii, ca nu le cumpara nici dracu, mai ales ca majoritatea se vor scufunda treptat in nisip. Mamaia este oricum distrusa de tot...
25
1
Mamaa, cand vad atatia isterici hastagieni cu lozinca asta a spatiilor verzi ma apuca greata. Lasati mamaiasasedezvolte, sa aduca locuri de munca, investitii si milioane de turisti. Daca vreti iarba si copaci, mergeti in parc sau la padure. Nu in statiunea Mamaia. Ca nu suntem la Herculane!
4
38
Vindeti si plaja din Mamaia machedonilor, macar sa stiti o treaba...
27
4
Mamaia reprezinta o jegosenie supraestimata si supraaglomerata.
40
2
vedeti cine e investitoarea
12
0
... ba mai rau ! A disparut si ultimul petec de verdeata ! Construiesc alde Airinei , Fratila , Pocora , Aidan si altii - blocuri la distanta de 7-8 m intre ele ! Sa vezi babilonia dreaq ce va fi cu locurile de parcare inexistente la vara ! Ca de parcuri sau spatii de joaca este exclus sa mai vorbim ! S-au imbogatit consilierii imobiliari ! Trag tare pe ultima suta de metri, ca la anul nu mai pupa ei la alegeri vre-un loc ! Unul isi face carciuma la Tabara Delfinul , altul isi trage terenuri ... Cine poate , oase roade !
35
1
Chiar credeti ca mai e cineva in Constanta care sa creada ca se vrea salvarea spatiilor verzi ? -poporul- a inteles de mult cum sta treaba. Blocuri peste blocuri.. orasul moare, populatia scade, noi facem blocuri pentru cocalari.
42
3
Babu face in mamaia niste blocuri vai mama lui , cade pe tine frate!! Gunoi ce este .
39
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108