REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte la 24 aprilie 2023

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte la 24 aprilie 2023

Virgil STOIAN 24 aprilie 2023 | 08:38 447

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), care se reuneşte la 24 aprilie 2023, la Luxemburg, va începe cu un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după o scurtă intervenţie prin videoconferinţă a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, informează site-ul Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneste la 24 aprilie 2023

Reuniunea Consiliului va fi precedată de un mic dejun informal la care vor participa secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, şi ministra afacerilor externe a Islandei, Ţórdís Kolbrún Reykfjörđ. De asemenea, întrunirea va cuprinde un prânz de lucru cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiaşvili.

Se aşteaptă ca, în cadrul reuniunii, să se adopte în primă lectură, o serie de acte normative între care: Directiva privind schimbul de informaţii, Regulamentul de instituire a unei platforme pentru colaborarea echipelor comune de anchetă, Decizia privind Anul european al competenţelor 2023, Directiva privind măsurile obligatorii de asigurare a transparenţei salariale, scrie site-ul https://data.consilium.europa.eu/.

În ceea ce priveşte subiectele cu caracter non-legislativ, Consiliul va discuta planul de acţiune al UE privind consecinţele geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei şi va fi informat cu privire la afacerile curente. În cadrul acestui punct de pe ordinea de zi, miniştrii vor discuta despre: Sudan, Tunisia, Republica Moldova, China şi Liban.

În cadrul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii, ce a avut loc la 20 martie 2023, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a adresat pe scurt miniştrilor UE prin videoconferinţă, informându-i cu privire la cele mai recente evoluţii de pe teren şi la priorităţile militare ale Ucrainei, în special nevoia urgentă de muniţie.

În marja reuniunii, 17 state membre ale UE şi Norvegia au subscris la acordul de proiect al Agenţiei Europene de Apărare (AEA) pentru achiziţionarea colaborativă de muniţie, pentru a ajuta Ucraina şi a realimenta stocurile naţionale ale statelor membre, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Totodată, miniştrii au abordat Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a fost prelungită chiar înainte de reuniunea Consiliului, şi au subliniat contribuţia substanţială a UE la eforturile de sprijinire a exportului de alimente ucrainene prin culoarele de solidaritate.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468