REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Consiliul drepturilor omului al ONU dezbate crearea unei comisii de anchetă în teritoriile palestiniene şi în Israel

Consiliul drepturilor omului al ONU dezbate crearea unei comisii de anchetă în teritoriile palestiniene şi în Israel

Replica API 28 mai 2021 | 00:00 633

Consiliul ONU pentru drepturile omului organizează joi o reuniune extraordinară la care se va dezbate crearea unei comisii de anchetă internaţionale cu privire la încălcarea drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel, transmite AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea are loc la solicitarea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei de cooperare islamică, şi a autorităţilor palestiniene.

Ţările vor examina în cadrul reuniunii "situaţia gravă a drepturilor omului" din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv din Ierusalimul de est şi din Israel, potrivit unui comunicat al ONU datat 20 mai.

Proiectul rezoluţiei supuse dezbaterii de joi cere ca viitoarea comisie să examineze "toate încălcările prezumate ale dreptului umanitar internaţional şi toate încălcările şi abuzurile prezumate împotriva dreptului internaţional al drepturilor omului" ce au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

Rezoluţia cere totodată analizarea "tuturor cauzelor profunde ale tensiunilor recurente (...), inclusiv discriminarea şi represiunea sistematică pe bază de identitate naţională, etnică, rasială sau religioasă".

Ancheta ar urma să se concentreze pe stabilirea faptelor şi pe colectarea de dovezi şi elemente care să poată fi folosite în cadrul unor urmăriri în justiţie, precum şi, în măsura posibilului, asupra identificării vinovaţilor, pentru ca aceştia să poată fi judecaţi.

Dacă rezoluţia va fi adoptată, va fi prima dată când Consiliul drepturilor omului al ONU înfiinţează o comisie de anchetă cu un mandat fără o durată prestabilită. Mandatele altor comisii de anchetă, cum este cea cu privire la Siria, trebuie înnoite anual.

Cererea de organizare a unei sesiuni extraordinare a fost susţinută de 66 de state, inclusiv 20 din cele 47 state membre ale Consiliului.

Ambasadoarea Israelului pe lângă ONU la Geneva, Meirav Shahar, a comentat că anunţarea reuniunii de joi a Consiliului "demonstrează că acest for are un program antiisraelian" şi a îndemnat statele membre să se opună reuniunii.

Israelul este într-adevăr singura ţară prezentă permanent pe agenda sesiunilor Consiliului drepturilor omului al ONU, unul din motivele pentru care SUA au ieşit din organizaţie, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump. Noul preşedinte american Joe Biden a readus Statele Unite în Consiliu în calitate de observator.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108