REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
17.4° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Consiliul Local A RESPINS propunerea Polaris, prin care firma renunţa la penalităţi de 413 milioane de lei, în schimbul plăţii a 63 de milioane!

Consiliul Local A RESPINS propunerea Polaris, prin care firma renunţa la penalităţi de 413 milioane de lei, în schimbul plăţii a 63 de milioane!

Replica API 30 septembrie 2017 | 00:00 275

Firma condusă de Martin va cere plata integrală a datoriei

Firma condusă de Martin va cere plata integrală a datoriei

Consilierii locali au respins, astăzi, cu 11 voturi pentru , trei abțineri și 11 voturi împotrivă proiectul de hotărâre pentru aprobarea tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a Sentinței civile nr. 2605/2012 c.a., pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012 și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și POLARIS M. HOLDING SRL, în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Iași.

Proiectul de hotărâre a stârnit discuții aprinse, grupul consilierilor PNL luând cuvântul, prin consilierul local Raluca Trandafir, pentru a sublinia faptul că, până în prezent, nu există nicio hotărâre definitivă care să oblige Primăria Constanța la plata sumei de 63 de milioane de lei, stabilită prin proiectul de hotărâre pentru a fi achitată către POLARIS. Preț de aproape o oră, consilierii locali au dezbătut pe marginea proiectului de hotărâre, într-un final fiind solicitată și prezența directorului de la Direcția Juridică a Primăriei Constanța, pentru a fi solicitate informații suplimentare.

„Nu urmăresc niciun interes personal prin acest proiect de hotărâre. Nu mi-a aparținut inițiativa acestei idei, ci am speculat o declarație a reprezentantului POLARIS și am văzut-o ca pe o oportunitate de a stinge două litigii”, a subliniat primarul Decebal Făgădău.

Într-un final, proiectul de hotărâre nu a trecut, consilierii locali PNL preferând „să-și încerce norocul” la următoarele termene de judecată, unde instanța poate admite restituirea de către Primăria Constanța către POLARIS a unei sume totale de 413 milioane de lei, după cum a subliniat primarul Decebal Făgădău, decât să aprobe actuala sumă propusă, de 63 de milioane de lei.

POLARIS M HOLDING va cere Primăriei Constanța plata integrală a datoriei

După decizia Consiliului Local Constanța, Eduard Martin, administratorul POLARIS M HOLDING SRL, a transmis următorul punct de vedere:

„Astăzi, Consiliul Local Constanţa a respins Proiectul de Hotărâre iniţiat de Primarul Decebal Făgădău, care aprobă tranzacţia judiciară dintre Polaris M Holding şi Primăria Constanţa. Această tranzacţie stabilea, pe scurt, renunţarea de către Polaris la încasarea celor 91 de milioane de euro sub formă de penalităţi, cu condiţia achitării celor 14 milioane de euro, suma rezultată din ajustările tarifare neacordate de Primăria Constanţa începând cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, suma de baza şi cele 91 de milioane de euro penalităţi , au fost stabilite de expertiză judiciară, prin Sentinţa judecătorească din aprilie 2017.

Urmare respingerii tranzacţiei prin abţinerea sau votul împotriva Proiectului de Hotărâre a unor consilieri locali, în calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc să fac următoarele precizări:

1. În aprilie 2017, după sentinţa care stabilea că Polaris are dreptul să încaseze 91 de milioane de euro sub formă de penalităţi, am făcut prin intermediul postării Facebook din dată de 24 aprilie 2017, o oferta prin care eram dispuşi să renunţăm la penalităţi, dacă se punea în executare sentinţa din 2012, prin care Polaris era îndreptăţit să primească ajustarea.

2. Timp de 6 luni s-a discutat o formă de tranzacţie judiciară care avea că principiu de baza renunţarea la penalităţile de 91 de milioane de euro.

3. Am constatat cu surprindere că în nota de fundamentare a departamentului juridic al primăriei, sunt prezentate critici la adresa Hotărârilor instanţelor definitive şi irevocabile care ne dau câştigători ai proceselor legate de ajustare.

4. Fiecare zi de întârziere a punerii în executare a Sentinţei din 2012 prin care Primăria este obligată să acorde ajustarea, înseamnă aproximativ 150.000 de euro penalităţi pe zi.

5. Orice demersuri va face Primăria Constanţa, decizia instanţei din 2012 care stabileşte definitiv şi irevocabil obligaţia de ajustare a tarifelor începând cu anul 2011 şi Hotărârea instanţei din 2015, definitivă şi irevocabilă, care stabileşte 1% penalităţi pe zi, rămân valabile şi autoritate de lucru judecat.

6. Am luat decizia renunţării la penalităţi în aprilie 2017, pentru că am considerat că populaţia oraşului nu trebuie să plătească pentru deciziile greşite ale administraţiei locale de a nu pune în executare hotărârile instanţelor definitive şi irevocabile, preferând însă în schimb să critice decizia judecătorilor.

Având în vedere aspectele de mai sus am luat următoarele decizii în cadrul firmei Polaris:

1. Vom merge până la capăt pentru încasarea penalităţilor de 91 de milioane de euro ele fiind calculate până la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred în şansa de reuşită a demersului nostru, le reamintesc că Hotărârile instanţelor din 2012 şi 2015 care privesc obligaţia ajustării şi stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalităţi, rămân definitive şi irevocabile. Este doar o chestiune de timp să fie puse în executare aceste Hotărâri definitive şi irevocabile.

2. În termen de maxim o săptămâna vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea în aplicare a sentinţei din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiză extrajudiciară finalizată în urmă cu 2 săptămâni, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primăria fiind deja înştiinţată oficial cu privire la această speţă (este o altă sumă la care eram dispuşi să renunţăm în cadrul tranzacţiei respinsă azi de Consiliul Local).

Ce va face Polaris M Holding cu penalităţile pe care le va obţine în urmă executării silite ?

Având în vedere principiul pe care l-am mai enunţat şi anume că populaţia Constanţei nu trebuie să plătească pentru ambiţiile personale, greşelile şi jocurile politicienilor votaţi să conducă oraşul, am luat următoarea decizie împreună cu managementul firmei şi asociatul meu:

Orice sumă încasată peste suma care reprezintă suma ajustării, va fi întoarsă în comunitate printr-o modalitate extrem de transparenţă astfel:

1. Vom înfiinţa o fundaţie care va avea ca scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub formă de penalităţi

2. Membrii acestei fundaţii şi care vor avea drept de vot, vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori şi alţi componenţi ai societăţii civile. Nu va putea face parte din această fundaţie, niciun membru al vreunui partid politic.

3. Prin intermediul acestei fundaţii se vor finanţa edificarea şi funcţionarea unor proiecte necesare în domeniul sănătăţii, învăţământului, protecţiei sociale şi orice alte proiecte care au utilitate directă şi adresabilitate către cetăţenii municipiului Constanţa.

Regret că s-a ajuns în această situaţie, personal am făcut tot ce se putea face că să nu se ajungă la plata penalităţilor, dar am speranţa şi voi milita că tot răul să fie spre binele cetăţenilor oraşului Constanţa”.

Cine a votat împotrivă sau s-a abţinut

Astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local Constanța, proiectul privind datoria către POLARIS M. HOLDING nu a trecut, fiind votat cu 11 voturi pentru, trei împotrivă și 11 abțineri. Cei trei consilieri locali care au votat împotrivă sunt membrii Partidului Mișcarea Populară, Cătălin Papuc, Alexandru Zabara și Constantin Zeca. Cât privește abținerile, acestea au fost exprimate de consilierul local independent Andrei Popescu și de cei zece consilieri locali ai Partidului Național Liberal, Mihaela Andrei, Costin Avătavului, Raluca Trandafir, Ana Maria Funda,Cristina Văsii, Victor Constantin, Adriana Arghirescu, Adriana Teodora Câmpeanu, Florin Tudor Gavrilă, Marius Tulică și Ștefan Pata.

Ce spune Făgădău despre votul consilierilor

Consilierii locali au respins, vineri, cu 11 voturi pentru, 3 împotrivă și 11 abțineri proiectul de hotărâre pentru aprobarea tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a Sentinței civile nr. 2605/2012 c.a., pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012 și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și POLARIS M. HOLDING SRL, în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Iași.

În urma ședinței de Consiliu Local, primarul Decebal Făgădău a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în cadrul ședinței: „Nu am înțeles exact care au fost criticile aduse proiectului de hotărâre, tocmai de aceea la finele ședinței i-am anunțat pe consilieri că, cel mai probabil, voi convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local, pentru a găsi împreună o soluție, pentru ca locuitorii Constanței și bugetul municipiului să aibă cât mai puțin de suferit.

După această conferință de presă am stabilit o ședință cu toate direcțiile implicate din cadrul primăriei, pentru a vedea cu ce elemente noi ne putem prezenta la întâlnirile de lucru stabilite cu Consiliul Local, și, de asemenea, să vedem, ce posibilități avem să propunem un nou proiect de hotărâre. Termenul este destul de scurt, pe data de 5 octombrie avem termen în dosarul în care suntem în litigiu, apelul, la Iași.

La termenul din septembrie, ambele părți au cerut un nou termen, aducând la cunoștința instanței că părțile se află în negociere pentru încheierea unei tranzacții. Din discuțiile pe care le-am avut cu consilieri am înțeles că nu sunt pe fond împotriva unei tranzacții, ci au avut rețineri sau critici sau temeri, privind forma acestei tranzacții. Avem două alternative: fie ajungem la o tranzacție, fie ne judecăm în apel, dar riscul ca instanța să se pronunțe prin cuantificarea unor penalități de 413 milioane de lei este unul pe care sunt obligat, și nu doar eu, ci toți cei care avem putere de decizie, să-l luăm în considerare.

Nu îmi doresc să fiu avocatul uneia dintre părți, fie a prestatorului, fie a consilierilor, ci voi încerca să mențiun un echilibru și să creez un cadru de lucru rodnic, astfel încât orice hotărâre se ia, să se ia în deplină cunoștință de cauză. Am avut discuții inclusiv politice, atât cu reprezentanții PNL și PMP, le voi relua și pe acestea, tocmai pentru a înțelege care este punctul lor de vedere și în ce direcție vede fiecare dintre ei că ar trebui să evolueze această situație, una serioasă, căci ne aflăm într-o situație serioasă”.

Primarul spune că, pe lângă alte aspecte, se vede „lipsa de experiență în administrație a consilierilor locali”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa plateasca consilierii pentru contactul facut de mazare, nu? Sa plateasca cel ce a fost viceprimar in generatia lui Mazare, adica sa plateasca Fagadau caci tot a fost viceprimari.
2
0
Polaris a incheiat contractul cu prim. cta prin banditul mazare radu ,acesta a fost mituit de martin si a obtinul contractul cu curatenia orasului constanta asa cum a vrut banditul de martin.Trebuie reziliat contractul cu polaris si acordarea prin licitate a curateniei orasului cu alta firma deoarece contractul cu polaris sa incheiat pe baza de mituire a banditului radu mazare.Si acum acest bandit terorist radu mazare primeste bani de la polaris prin martin.Trebuie anulat si confiscate toate veniturile obt de polaris de la primarie deoarece prim. cta a inchieat acest acest contr.fiind mituia
8
0
PNL si imbecilul de Popescu Andrei sa plateasca!
2
4
funda si pata unde sunt consilieri...nu am auzit de ei in consiliu
1
0
Sa plateasca PNListii care au votat impotriva si drogatu de Popescu care se dadea aparatorul cetatenilor
4
6
Sa plateasca aia care au semnat contractul cu Polaris. Adica Mazare, directoarea economica a Primariei si seful biroului juridic al Primariei. Nu cetatenii.
14
1
sa plateasca consilierii de la pnl datoria nu cetatenii!!!!
3
8
Pentru o asemenea problema primarul Constantei trebuia sa intrerupa orice activitate a intregului aparat juridic sa angajeze o echipa de avocati foarte competenta, experti in administratie si sa vina cu cea mai buna varianta posibila negociata cu Polaris.
5
5
Pai sa plateasca consilierii penalitatile. Eu unul, ca cetatean al acestui oras , platitor de taxe, am sa dau in judecata si am sa cer tragerea la raspundere a celir care pagubesc bugetul local prin voturile lor...
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389