REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Constanța, LĂUDATĂ: suntem pe primul loc la proiectele pentru ÎNCHIDEREA CENTRELOR DE PLASAMENT!

Constanța, LĂUDATĂ: suntem pe primul loc la proiectele pentru ÎNCHIDEREA CENTRELOR DE PLASAMENT!

Replica API 9 aprilie 2019 | 01:41 535

Sistemul de servicii sociale al României trebuie reorganizat până în 2020. Concret, România și-a luat angajamentul în fața Uniunii Europene ca până la sfârșitul lui 2020 să „dezinstituționalizeze” sistemul de protecție. Altfel spus, să închidă centrele rezidențiale „clasice”, de dimensiuni mari, cu mai bine de o sută de beneficiari. În locul lor, directiva este să fie construite locuințe de tip familial, cu 10 – 16 locuri, astfel încât beneficiarii – fie că este vorba despre copii, tineri sau adulți – să fie mai aproape de familii și de comunitate.

Mai este puțin până la termenul limită până la care trebuie realizate schimbările, iar la Constanța se fac pași importanți în această direcție. De altfel, așa cum au subliniat și reprezentanții autorităților naționale din domeniu, județul Constanța se poate mândri că este lider la capitolul demersurilor făcute pentru ca centrele rezidențiale să fie închise. Astfel, din totalul celor opt proiecte depuse la nivel național, în cadrul Programului Operațional Regional Grup vulnerabil copii, patru au fost realizate și depuse de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. Și, potrivit directorului Petre Dinică, mai sunt în pregătire și alte proiecte, pentru închiderea altor centre.

Luni, 8 aprilie a.c., au fost făcuți noi pași în vederea restructurii a ceea ce înseamnă sistemul de protecție în județul Constanța: au fost semnate contractele de finanțare pentru patru proiecte care privesc construirea și dotarea mai multor locuințe de tip familial și locuințe protejate. La semnarea actelor au fost prezenți președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, directorul Petre Dinică, dar și Luminița Mihailov, director general al Agenției Regionale pentru Dezvoltare – Regiunea Sud-Est Cristina Cuculas, șef Serviciu ANPDCA și Monica Solomie, șef serviciu juridic ANPD.

Este vorba despre proiectul „Închiderea Centrului de plasament Ovidiu”. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional „Grup vulnerabil copii”, are o valoare de peste 4,5 milioane de lei, din care contribuția DGASPC Constanța este de 2% - aproximativ 90.000 de lei. Perioada de implementare este de 18 luni (aprilie 2019 – septembrie 2020). Conform proiectului, tinerii din cadrul Centrului de plasament „Ovidiu” care vor fi găzduiți în două case de tip familial, cu 16 locuri fiecare, care vor fi construite și în Medgidia. „Prin serviciile oferite de cele două case de tip familial se va crea un mediu propice de îngrijire și asistență, un mediu cât mai apropiat de cel de tip familial care, în funcție de nevoile fiecăruia, va permite dobândirea unui nivel corespunzător de independență pentru o integrare familială, școlară, socială și profesională adecvată”, au arătat semnatarii proiectului.

De asemenea, în cadrul proiectului, tot la Medgidia, mai precis pe strada Theodor Aman, va fi extins, modernizat și dotat un centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri. „Prin acest proiect se propune deschiderea unui centru de zi la nivel local, destinat copiilor aflați în dificultate care previne intrarea acestora în sistemul rezidențial de protecție prin implicarea comunității locale, promovând dreptul fundamental al copilului de a crește în propria familie. Prin serviciile oferite în centrul de zi se va reduce numărul de copii care intră în sistemul rezidențial de protecție și în special al copiilor instituționalizați din considerente economice ale familiei; de asemenea, se va asigura menținerea unei legături permanente și active cu familia naturală; dezvoltarea spiritului de solidaritate socială, prin implicarea comunității prin asistarea membrilor ei aflați în situații de risc”, au mai arătat reprezentanții DGASPC Constanța.

Tot luni a fost și trei contracte de finanțare prin Programul de Interes Național, prin Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, care vizează dezinstituționalizarea copiilor și adulților cu dizabilități din județul Constanța. Astfel, unul dintre proiecte vizează „Reducerea capacității Centrului de Recuperaer și Reabilitarea Neuropsihiatrică Techirghiol Corp B”. Proiectul are o valoare de peste 3,5 milioane de lei, trebuie finanalizat până în noiembrie 2020 și vizează mutarea unei părți din beneficiarii centrului din Techirghiol în patru locuințe protejate - a câte 10 locuri fiecare – care vor fi construite în Chirnogeni. Potrivit directorului Petre Dinică, urmează să fie realizată o selecție a persoanelor adulte care vor fi mutate în respectivele locuințe protejate, ținându-se cont de posibilitatea integrării lor în societate, de apropierea de domiciliul familiei etc. Totodată, în Chirnogeni va fi realizat și un centru de zi, cu o capacitate de 30 de locuri, destinat atât beneficiarilor locuințelor protejate cât și persoanelor cu nevoi din comunitate.

Al treilea proiect pentru care a fost semnat contractul de finanțare este „Tineri în comunitate”, are o valoare de peste 3,5 milioane de lei și vizează mutarea tinerilor cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani, din complexele de servicii comunitare și centrele de plasament din subordinea DGASPC Constanța, în patru locuințe protejate care vor fi construite în Topraisar. Fiecare locuință protejată va avea un număr de 10 locuri. De asemenea, în cadrul proiectului, în Topraisar, va fi realizat și un centru de zi.

Al patrulea proiect este „Sprijin pentru integrare comunitară”, are o valoare de peste 2,7 milioane de lei și vizează transferarea unora dintre beneficiarii – adulți cu dizabilități – de la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Andrei”, Centrul de Îngrijire și Asistență „Artemia” și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol – corp A în trei locuințe protejate care vor fi construite în localitatea Nicolae Bălcescu. Și în acest proiect urmează să fie realizat un centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor din locuințele protejate, dar și persoanelor cu dizabilități din comunitate.

„Prin aceste proiecte se dorește aducerea serviciilor mai aproape de comunitate”, a arătat directorul DGASPC, Petre Dinică. Dar unul dintre cele mai mari impedimente, în realizarea acestei dezinstituționalizări, o reprezintă găsirea autorităților locale, a comunităților dispuse să cedeze terenuri pentru construirea locuințelor protejate dar, mai ales, pentru primirea în comunitate a copiilor din sistemul de protecție sau a adulților cu dizabilități. În alte regiuni, găsirea acestor comunități chiar reprezintă o provocare, a subliniat Luminița Mihailov, director general ADR SE, dar la Constanța au fost găsite soluții. Drept urmare, vor fi realizate astfel de locuințe protejate în localități precum Nicolae Bălcescu, Topraisar, Chirnogeni, Lumina, Murfatlar, Medgidia etc.

De precizat că, în ceea ce privește centrele de îngrijire a adulților cu dizabilități, având în vedere și particularitățile afecțiunilor de care suferă, dar și faptul că, în multe cazuri, familiile nu dispun de puterea financiară sau psihologică pentru a se ocupa de îngrijirea lor, acestea nu vor fi închise. Însă, după cum a arătat Monica Solomie, șef serviciu în cadrul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, se dorește reducerea numărului celor aflați în aceste unități cu 3000, dintr-un total de aproximativ 18.000 de beneficiari internați. Astfel, unde se va putea, beneficiarii vor fi integrați în familie, iar în cazurile unde particularitățile afecțiunilor vor permite, vor fi mutați în locuințe protejate. De menționat că în Constanța există deja mai multe locuințe protejate, deschise în urmă cu ani buni.

Așa cum am prezentat mai sus, intenția este ca, până în 2020, să fie închise centrele de plasament, reminescențe ale perioadei comunismului, iar locul lor să fie luat de instituțiile de tip familial – capacitate de cazare mai mică, posibilitate de a acorda atenție mai multă nevoilor beneficiarilor. În schimb, în județul Constanța se are în vederea realizarea a încă două centre de primire a copilului în regim de urgență – pe lângă cel care funcționează deja. Acest demers va face însă obiectul unui alt proiect, aflat în lucru la DGASPC Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Fonduri de 14,3 milioane de lei pentru Protecţia Copilului Constanţa

Noi centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi, în judeţul Constanţa!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Mangalia, Str. Callatis Bl. MG 31-29, cand daramati garajele domn primar? Cat mai stam cu tigania in fata blocurilor? Jumatate din ele sunt pe post de magazii, de ani buni n-au mai intrat masini acolo! S-a umflat asfaltul de nici usile nu se mai deschid! Alte doua sunt pe post de ateliere, n-au nicio treaba cu parcarea masinilor. Domnule primar, ati spus ca veti face din Mangalia un oras frumos, civilizat, fara garaje, fara maghernite, constructii inestetice etc. Va rugam treceti la treaba si faceti ce-ati promis pentru ca Mangalia sa arate ca un oras European nu unul balcanic ca acum.
5
0
Dar un sediu al Primariei nu puteti sa construiti ? Vrem ca toate serviciile de care avem nevoie sa fie intr-o singura cladire si nu sa alergam prin tot orasul !
3
0
Radu Cristian, primarul Mangaliei, a invrajbit populatia. Doar prostii si-au demolat garajele, smecherii primarului Nu. Prostilor le-a trimis si noaptea politia locala sa le bata la usa, care nu erau acasa puneau vecinii martori de instiintare. Teroare! Smecherii iti rad in fata si te fac prost ca-i ascultat de primarie. De ce nu-i deranjeaza primarul si politia locala pe cei cu garaje la Lidl gara Bl A 5; Rozelor R14; N3 bis bl G CEC bank cinematograf pescarus; Callatis MG 29.etc, etc. De ce dom primar!? Ca-s smecheri si preteni cu tine? Pai, mai asculta cineva de-acum incolo la ce spui tu!?
13
0
un articol prea lung si plictisitor.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272