REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constanţa, solidară cu răniţii de la Clubul Colectiv: ambulanţa a transportat produse sanguine la Bucureşti!

Constanţa, solidară cu răniţii de la Clubul Colectiv: ambulanţa a transportat produse sanguine la Bucureşti!

Replica API 31 octombrie 2015 | 08:06 296

Directorul Dobrotă: Este bine ca oamenii să doneze sânge

Directorul Dobrotă: Este bine ca oamenii să doneze sânge

Tragedia din Bucureşti a pus pe jar autorităţile din România. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanţa a trimis noaptea trecută, în jurul orei 03.00, produse sanguine pentru cei peste 100 de răniţi internaţi în spitalele din Capitală.

„Încă de azi-noapte, după ce am văzut la televizor, am luat legătura cu reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Bucureşti. Am venit la centru şi cu sprijinul Serviciului de Ambulanţă Constanţa, care ne ajută de fiecare dată, maşina a plecat spre Bucureşti cu produsele sanguine pe care noi am putut să le punem la dispoziţie”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Alina Mirella Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanţa. Este vorba de 24 de pungi de plasmă şi alte 22 de pungi de concentrat eritrocitar. „Ceea ce reprezintă toată colecta unei zile. Săptămâna trecută colecta a fost destul de slabă, la nivel mediu, dar era important ca Bucureştiul să aibă acolo pe stoc produse sanguine, să poată răspundă solicitărilor medicale”, a precizat medicul.

Aproximativ 40 de polițiști din Direcția Poliție Locală Sector 4 s-au prezentat, sâmbătă dimineața, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, pentru a dona sânge. La Constanţa se aşteaptă ca numărul donatorilor să crească. "Ne aşteptăm la o creştere uşoară pentru luni-marţi pe fondul acesta emoţional. Este bine ca oamenii să vină să doneze sânge, să nu aştepte să se întâmple tragedii şi abia atunci să vină pentru donare. Colecta cea mai scăzută la noi s-a înregistrat în luna august. Am făcut atâtea apeluri şi pe luna octombrie am reuşit să creştem colecta. Noi rugăm populaţia să se prezinte periodic să doneze sânge. Noi suntem bucuroşi că am putut să ajutăm. Să nu uităm că în Bucureşti, la cele 60 de spitale, în afară de aceste urgenţe, mai există pacienţi internaţi. Poate că şi noi zilele următoare vom cere ajutor altor centre, pentru că la noi stocul nu era mare, dar din produsele date nu afectăm răspunsul pentru urgenţe. Spitalele din Constanţa trebuie să înţeleagă să nu mai programeze intervenţii chirurgicale care nu constituie o urgenţă fără să verifice stocul de produse disponibil pentru această săptămână care urmează", a conchis medicul Dobrotă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, face un apel către populaţie să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă şi sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv "este asigurat în momentul de faţă" şi că "efortul trebuie conservat" pentru zilele următoare.

"Facem însă un apel pentru a nu crea aglomeraţie şi pentru a conserva eforturile şi pe zilele următoare când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare de sânge. Deci să nu ne ducem toţi în momentul de faţă, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de faţă este asigurat necesarul şi vreau să vă spun că sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 28, care este deschis astăzi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineaţa şi centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineaţa", a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria. Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că solidaritatea oamenilor este "de apreciat".

Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108