REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constănţenii, ca în ultima zi de viaţă: au băut peste măsură, au mâncat şi au încercat să se omoare cu medicamente sau clor

Constănţenii, ca în ultima zi de viaţă: au băut peste măsură, au mâncat şi au încercat să se omoare cu medicamente sau clor

Replica API 8 mai 2013 | 00:00 235

Ambulanţa şi Urgenţa Spitalului, pline ochi!

Ambulanţa şi Urgenţa Spitalului, pline ochi!

Cadrele medicale au lucrat la foc automat în perioada minivacanţei de 1 mai şi de Paşte. Constănţenii nu au ţinut cont de nimeni şi nimic, au ignorant sfaturile medicilor şi au căzut în lozinca: de la bal, la spital. Prezentările au dat buluc la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, oamenii ajungând fie că au mâncat prea mult, fie că au băut alcool. Nici Ambulanţa nu a putut răsufla în această perioadă, confruntându-se cu nu mai puţin de 2.051 de solicitări.

Cu toate recomandările medicilor către populaţie privind cumpătarea şi evitarea exceselor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, în ultima săptămână s-au prezentat în Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, un număr destul de mare de pacienţi. Mirosul îmbietor şi gustul specific pascal se pare că au fost irezistibile pentru unii credincioşi, care au făcut excese atât în privinţa mâncării, cât şi a băuturii. Peste media zilnică de 450 de pacienţi, care sunt primiţi regulat la Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, au sosit persoane, într-un procent de 15%, care acuzau dureri abdominale cauzate de excesul de alimente, precum şi pacienţi care au fost diagnosticaţi cu etilism. Trei dintre pacienţii care au băut peste măsură au intrat chiar în comă alcoolică şi, în aceste cazuri, există implicit suspiciunea că ar fi utilizat şi droguri. Din acest motiv, acestora li s-au efectuat testele de rigoare, dar toate au ieşit negative. De asemenea, s-au prezentat într-un procent de 10% peste media obişnuită pacienţi cu traume, cauzate fie din neatenţie, fie din accidente petrecute în trafic. Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa nu a scăpat încă de valul de pacienţi care continuă să se prezinte şi în a treia zi de Paşte. Unii acuză dureri de oase, alţii abdominale sau dureri puternice de cap. Motivul este simplu. Majoritatea medicilor de familie şi-au luat concediu în această perioadă, fără să se gândească că unii dintre pacienţi ar putea avea nevoie de ei. Aşa că singura soluţie este să se apeleze la medicii din urgenţa unităţii spitaliceşti, care sunt suprasolicitaţi, iar pacienţii, din acest motiv, sunt nevoiţi să aştepte în jur de o oră, pentru a fi primiţi.

Patru tentative de suicid

Nici Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa nu a putut respira în această perioadă, confruntându-se cu o avalanşă de solicitări în perioada minivacanţei de 1 mai. În toate aceste şase zile au fost 2.051 de solicitări, din care 900 au fost înregistrate în staţia centrală. Din cele 900, 233 au fost de gradul zero - 1, 27 fiind pacienţi rezultaţi în urma accidentelor rutiere. Nici cazurile rezultate în urma consumului excesiv de băuturi alcoolice nu au lipsit, însă au fost ceva mai puţine, doar 20 de cazuri de etilism acut. De asemenea, tot mai mulţi constănţeni au suferit de tulburări de ritm cardiac, de alergo-dermatite sau înţepături de insecte. Din câte se pare, această perioadă a fost "încununată" şi de tentative de suicid, patru la număr, din care două cazuri nu au mai putut fi salvate, fiind vorba de doi bărbaţi care s-au spânzurat. Celelalte două persoane se află în afara oricărui pericol. Este vorba de o intoxicaţie medicamentoasă şi o ingestie acută de clor.

Marieta ŞTEFAN, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108