REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Construirea Catedralei Eroilor, pe spațiul verde, BOICOTATĂ de o asociație

Construirea Catedralei Eroilor, pe spațiul verde, BOICOTATĂ de o asociație

Replica API 15 februarie 2019 | 00:00 414

Asociația Constanța Altfel contestă, vehement, construirea unei biserici în Constanța! Motivul? Aceasta urmează a fi edificată pe spațiul verde din parcul de la Casa de Cultură, acolo unde, deja, există un lăcaș de cult, Parohia Sfânta Treime. ”O condiție esențială pentru câștigarea neortodoxă a alegerilor este ...binecuvântarea ”popilor”, iar Făgădău învățăcelul știe asta. Așa că ”popii” trebuie mulțumiți cu orice chip și pe orice cale. Chiar și cu încălcarea legii. Drept pentru care ”popii” au primit cadou o autorizație de construire ilicită, care le permite să construiască o a 2-a biserică în Parcul Casei de Cultură. Pe spații verzi. Unde legea interzice clar. E suficient să știi să citești ca să înțelegi. Să vedem ce părere are instanța”, au transmis reprezentanții asociației. Pe 8 februarie, Primăria Constanța a emis certificatul de urbanism pentru Arhiepiscopia Tomisului și Parohia Sfânta Treime în vederea Construirii Catedralei Eroilor, paraclis și amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu AC nr 1/2013. Anterior, a fost obținută și autorizația de construire, autorizație pe care Asociația Constanța Altfel o contestă la Tribunalul Constanța. Acțiunea a fost înregistrată miercuri, 13 februarie și vizează suspendarea autorizației.”Suntem împotriva construirii pe spațiul verde”, a spus avocata Felicia Ovanesian.

Parohia a fost înfiinţată pe 1 noiembrie 2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. S-a hotărât ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“. Aceasta a fost dorinţa vrednicului de pomenire arhiepiscopul Lucian, predecesorul lui Teodosie, care a şi pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa, la vremea aceea primar fiind Radu Mazăre. A fost gândită construirea unei Catedrale a Eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul Pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul Pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în 2010 de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Mitropolitul Iacob de Mitilini – Grecia.

Parohul de la „Sfânta Treime“, Florin Rusu, a declarat, pentru Replica, că toate autorizațiile au fost emise legal. ”Autorizația este emisă legal, este pe continuare de lucrări, nu e o autorizație nouă. Nu se construiește pe spațiul verde că noi avem autoriațiile și avizele inițaile din 2001. Atunci, nu era acea lege care se referă la spațiul verde. Noi nu vrem să supărăm pe nimeni, dar totul este legal, altceva nu comentăm că nu este cazul”, a precizat Florin Rusu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E ok suntem stat orthodox dar sa faci biserica langa biserica deja e mafie mare.. fa un lacas unde au oamenii nevoie nu unde deja exista asa ceva!
2
0
si revoltatilor! la alegeri stati in casa, scarbiti. Primarul a fost ales de aprox 12 la suta din populatia cu drept de vot a Constantei. Aproape 40% din cam 30% prezenta la vot. Stati in casa si in 2020 si apoi iesiti pe net sa plangeti ca prostii.
2
0
cea mai mare escrocherie inventata de mintea omului
3
2
ar fi mai potrivit o biserica cu hramul popartarilor pidosnici acolo fiind zona lor de intalnire dar fie si asta pe langa celelalte 300,0 ridicate de fiul Satanei spagoveanu,tigan lingurar din suceava care a avut norocul sa-l preacordeasca pe daniel pidosnicul
2
2
Catedrala de acolo va garanta pastrarea spatiului verde in jurul ei. Sau doreati cumva retrocedarea terenului, cum s-a mai procedat si in trecut? Se gaseau imediat investitori sa tranteasca niste betioane in zona, imediat. Si pentru ca va tot bateti cu caramida in piept ca e spatiu verde: cati pomi ati plantat acolo? Aud?!
2
11
Exact de asta si acolo are nevoie Constanta!!!! Sunt suficiente locuri de parcare, spatii verzi, scoli si tot tacamul!!! Lua-v-ar dracu' de tampiti!!!
16
2
popii sa vanture cadelnitele cu grija sa nu faca microfonie
12
2
Ia spuneti parinte de ce au mai mare nevoie constanteni de inca o catedrala sau de mai mut spatiu verde.
8
1
a aparut bisericile dupa anii 90 ca ciupercile dupa ploaie , bisericile sunt mai multe decat carciumile , sau imbogatit popii hapsani
13
5
Aici ma jucam in copilarie, acum va trebui sa joc volei si fotbal in biserica?!
25
4
la noi pe spatial vrede se construiesc numai blocuri
22
2
parlamentarii sunt apa de ploaie comparand cu popii. mafia, in sensul aranjamentelor obscure si tacerii absolute, si spaga intre popi e la nivel de arta.
25
5
sa va fut in gura de popi jegosi.nu va mai ajunge leafa
29
6
Popii spagari Au stricat toate parcurile
32
5
nu mai stiu popii cum sa adune bani, toate trotuarele le-au umplut de baraci
41
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108