REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

COPIII MOR CU ZILE, în așteptarea unui loc în spital…

COPIII MOR CU ZILE, în așteptarea unui loc în spital…

Replica API 25 mai 2019 | 01:07 405

În campania Pacient în România, despre lipsurile sistemului medical, echipa Digi24 a ajuns la spitalele pentru copii. Câteva doar în toată ţara: 12. La peste 3 milioane de copii. În termeni reali, asta înseamnă timpi de aşteptare pentru internare care se măsoară în speranţă de viaţă, de fapt. Şi au murit 4 copii mici de până într-un an doar în ultimele luni pentru că nu au avut loc la singurul spital din ţară ce poate trata boli grave.

Pentru copiii bolnavi ai României, diferenţa dintre viaţă şi moarte o face...un pat de spital. Dintre toate oraşele ţării, doar nouă au clinici de pediatrie. Împărţirea pe regiuni dă pruncilor şanse mici, iar părinţilor deznădejde. În Moldova este un singur spital. La fel în Banat şi Dobrogea. Muntenia are două, Transilvania, trei, iar Bucureştiul patru. La acestea sunt transferate cazurile grave din celelalte localităţi care au doar secţii de pediatrie, 165 în România, ce nu pot trata cazuri grave.

Spitalul de pediatrie „Marie Curie” din Bucureşti este singurul din România cu aparatură necesară în lupta cu cele mai nemiloase maladii. Firesc, acolo ajung cazurile disperate. Marele duşman al pruncilor de pe lista de aşteptare pentru un pat liber nu este însă boala, ci timpul în care se eliberează un loc în care să fie trataţi.

„A stat unul, cea mai veche actualmente e de 27 de zile, n-am putut face nimic, e un caz cronic”, spune Cătălin Cârstoveanu, șef ATI „Marie Curie”.

Avem bebeluşi bolnavi în aşteptare şi părinţi în disperare pentru că statul asigură doar jumătate din numărul de locuri de terapie intensivă de care au nevoie copiii.

„România ar trebui să aibă 400 de paturi, loc unde poate fi transferată, echipa care poate să îngrijească, echipamente corespunzătoare, medicamente corespunzătoate. România are aproximativ 200”, spune Cătălin Cârstoveanu, șef ATI „Marie Curie”.

În lipsa unui pat de spital unde să primească ajutor în lupta cu moartea, bebeluşii sunt vegheaţi de părinţi livizi de spaimă că şi-ar putea pierde pruncii. La secția de terapie intensivă de la spitalul „Marie Curie” din Bucureşti am găsit o mamă cu faţa lipită de obrazul copilului său. A simţit şi ea neputinţa groaznică în timp ce aştepta un loc liber.

„Îmi era teamă de la zi la zi să nu fie prea târziu pentru el. Am născut prematur și acolo nu aveau tot ce le trebuie ca să poată să evalueze copilul și să fie bine. Din păcate au fost internări și pe hol, când copilul era foarte grav, au făcut și asta doar ca să poată să acorde o șansă”, mărturisește mama unui bebeluș.

La secția de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie Bucureşti sunt transferaţi din toată ţara copii cu probleme grave de sănătate. Conştient că nu sunt suficiente paturi pentru cazurile extreme, medicul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei ATI a creat o aplicație care monitorizează locurile libere, de teamă să nu fie amplificată criza de vreo eroare umană.

„Am spus că poate eu număr greșit, poate asistenta șefă numără greșit. Este o aplicație informatică, culeg datele informatice, am refresh la un minut în urmă. Avem 27 de paturi, partea verde, avem supralocare 2. Suntem o secție de reanimare cu supraalocare sistematică”, spune Cătălin Cârstoveanu, șef ATI „Marie Curie”.

27 de paturi sunt însă prea puține. Jumătate din câte ar trebui. Nu este singurul obstacol pe care îi întâlnesc bebeluşii în cursa pentru viaţă.

„Nenorocirea cea mai mare este că nu au personal, că ceri să dezvolţi lucrurile şi te loveşti de oameni care nu înţeleg ce e aia dezvoltare”, explică Cătălin Cârstoveanu, șef ATI „Marie Curie”.

Nici pentru copiii care trec de vârsta mersului de-a buşilea statul nu face eforturi mai mari. În toată regiunea Oltenia nu există nicio clinică de pediatrie. Micii pacienţi sunt tratați în spitale pentru adulți, unde există și secție pentru ei. Dar nici acolo nu au tot ce le trebuie.

Sursă: Digi 24

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920