REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
11.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Cornel Panait, președintele Senatului UMC: Nimeni nu a cerut desființarea universității. De unde atâta scandal?!

Cornel Panait, președintele Senatului UMC: Nimeni nu a cerut desființarea universității. De unde atâta scandal?!

Virgil STOIAN 11 noiembrie 2022 | 00:00 4200

Vestea că Universitatea Maritimă din Constanța ar putea fuziona cu Politehnica din București și Universitatea din Pitești a stârnit controverse în orașul de la malul mării. Universitatea nou creată ar urma să se numească Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnică. La acest moment, la UMC învață 3600 de studenți. Unul dintre principalii oponenți ai acestui proiect este Ovidiu Cupșa, directorul Ceronav. Președintele Senatului UMC, Cornel Panait, a vorbit cu reporterii Replica de Constanța despre acest proiect, despre avantajele fuziunii dar și despre implicarea lui Ovidiu Cupșa în această problemă.

Cornel Panait

Cornel Panait s-a arătat deranjat de vehemența cu care Ovidiu Cupșa se opune acestui proiect, subliniind că directorul nu are nici un fel de autoritate, nici la UMC dar nici în cazul implicării autorității locale pe care o invocă. Președintele Senatului UMC a ținut încă o dată să asigure că nu se va desființa nici un departament, și nici nu post, din cadrul Universității, nu va fi desființat.

Cupșa nu reprezintă Universitatea

Este directorul CERONAV, dar Cupșa nu vorbește din punct de vedere al CERONAV-ului, el spune așa: „Vom face tot ce este posibil, la nivelul cutare, cutare, la nivelul autorităților locale.” Cum reprezintă Cupșa autoritatea locală? Sau care este autoritatea locală că poate nu înțeleg eu. Consiliul Județean este autoritatea locală, nu? Primăria vrea să ne ia sala de sport. Consiliul Județean ne-a dat afară din Biblioteca Județeană unde noi eram de 20 de ani cu biblioteca universității în biblioteca județeană. Cupșa este directorul CERONAV-ului, noi spunem că  dorim să devenim independenți, din punct de vedere al cursurilor obligatorii pe care studenții noștri trebuie să le facă. Astăzi, noi avem ca universitate un tratament care nu e preferențial, care e probabil bun, sub supravegherea CERONAV, noi putem susține cursuri pentru studenții noștri, dar repet, sub supravegherea CERONAV. Noi suntem universitate, toți oamenii care lucrează la noi sunt doctori în științe. O bună parte din oamenii care lucrează la noi au stagii pe mare. De ce să mă supravegheze pe mine, universitate, CERONAV?. Iar în trecut au fost multe excese, în care CERONAV a dorit să verifice capacitatea profesorilor noștri de a ține ore prin verificarea cunoștințelor de limbă engleză și cunoștințelor de operare pe calculator. Eu nu cred că e normală această atitudine. Cupșa nu reprezintă Universitatea.”, a declarat Cornel Panait, pentru Replica.

Ovidiu Cupșa

Se va crea o nouă universitate

Cornel Panait a vorbit și despre consultarea tuturor cadrelor didactice în privința acestei fuziuni, urmând a se proceda cum hotărăște majoritatea: „Miercuri, 9 noiembrie, am adunat toți profesorii în Aulă, și le-am spus că există această oportunitate și posibilitate. Trebuie să ne gândim dacă e mai bine așa, sau mai bine invers, și după ce ne-am gândit, votăm. Și cum votează majoritatea, așa procedăm. Nimeni nu a cerut desființarea, nimeni nu a bătut cu pumnul în masă. De unde atâta scandal. Există 3, 4, 5 universități, care vor face împreună o universitate mare. Niciuna nu este absorbită de alta. Dacă ne gândim doar, la faptul că dacă tu vii de la țară, zici că ești absorbit de oraș, e cu totul altceva. Dar, filozofia nu este aceasta. Se desființează câte universități, s-or desființa, se înființează o singură universitate, care va îngloba toate structurile celorlalte universități. Că nouă ne place să avem noi un Senat dominat de noi este posibil să fie adevărat că ne place. Dar să nu uităm că avem 3.600 de studenți, aflu azi de la Cupșa și de la alții că suntem unii dintre cei mai buni de pe pământul ăsta care pregătim navigatorii cei mai buni. Dar până acum nu ne-a spus nimeni. Până acum toată lumea ne arată cu degetul, vezi că acolo nu e bine. Nu e prin absorbție, este crearea unei noi universități.

Nu se va desființa nici o secție a universității

Nu se va desființa nici o secția a universității. Cine a spus asta, a spus-o privind cu patimă și cu dușmănie. Am spus foarte clar, vom purta negocieri cu toate celelalte universități, membre ale acestei noi universități și vom avea particularitățile noastre. Premisa de la care se pleacă este...nu se desființează nici un departament, nu se desființează nici un post în categoria posturilor existente azi în universitate. ”, a mai adăugat Cornel Panait.

Se va pierde poziția de rector

Numele și rectorul se vor pierde , iar dacă rectorul de astăzi spune: „Eu cred că e bine. Se pierde o singură poziție, cea de rector. Rămâne o singură poziție, cea de prorector coordonator de credite. Unde e marea problemă? Vin fel de fel de Nostradamuși din ăștia, al căror rol nu îl înțeleg în nici un fel, și spun că ăia au un departament mai mare, voi aveți un departament de 10 oameni, vă vor absorbi ăia. De unde aberația asta?”

Universitatea Maritimă din Constanța

Nu se poate face fuziunea până la sfârșitului anului calendaristic

Avem un grafic. Peste 10 zile ne întâlnim cu conducerea Universității Politehnica, și punem toate întrebările pe care vrem să le punem. Ne vom întâlni cu ei pentru că generatorii proiectului sunt ei. Și peste încă alte 10 zile de la momentul întâlnirii cu ei, votăm. Referendumul spune da, vom face treaba asta, referendumul spune ba, nu vom face treaba asta. Absolut toți profesorii au drept de vot. Studenții nu au ce să caute în treaba asta. Ei au contract de studii cu noi. Ei îți termină contractul acesta de studii în maniera în care îl termină. Până la sfârșitul anului calendaristic nu se poate face fuziunea. Pentru că există obligativitatea ca o asemenea nouă structură să se înființeze prin lege. Și pentru că trebuie implementată prin lege, există un parcurs. Pentru o întocmire a protocolului legal, pentru consultare publică, pentru camera deputaților, pentru senat, pentru promulgare. Iar dacă această lege nu reușește să fie finalizată până în luna mai, nu putem primi locuri pentru școlarizare. Trebuie să terminăm discuțiile până la sfârșitul anului calendaristic, dar nu mai târziu de aprilie - mai.“, a încheiat președintele Senatului UMC.

În concluzie, deocamdată totul este la stadiul de discuții, fuziunea depinzând, practic, de votul cadrelor didactice din cadrul UMC. Până la sfârșitului anului se va afla însă dacă UMC va dispărea pentru a face loc Universității Naționale pentru Știință și Tehnologie Politehnică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212