REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° ConstanÈ›a Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° ConstanÈ›a Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Coronavirus: Grecia trebuie să elibereze sutele de copii-migranţi deţinuţi în „condiţii abuzive“

Coronavirus: Grecia trebuie să elibereze sutele de copii-migranţi deţinuţi în „condiţii abuzive“

Replica API 15 aprilie 2020 | 00:00 896

Grecia trebuie să elibereze sutele de copii-migranţi neînsoţiţi pe care îi ţine pe teritoriul său în "condiţii abuzive" şi să le găsească un adăpost pentru a-i proteja de noul tip de coronavirus, a cerut marţi ONG-ul Human Rights Watch (HRW), informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit datelor citate de organizaţie, 331 de copii se aflau pe 31 martie în detenţie "în celule din posturi ale poliţiei şi în centre de detenţie insalubre în Grecia".

"Eliberaţi din condiţiile de detenţie abuzivă, ei ar fi mai bine protejaţi de infectare în contextul pandemiei de coronavirus", notează HRW într-un comunicat, în care îi cere premierului grec Kyriakos Mitsotakis să organizeze "transferul lor spre adăposturi sigure şi adaptate copiilor".

"A-i ţine pe copii închişi în celule insalubre din posturi ale poliţiei a fost întotdeauna o eroare, însă acum aceasta îi expune în plus riscului de infectare cu COVID-19", a subliniat Eva Cosse, cercetătoare în problema Greciei în cadrul HRW.

ONG-ul deplânge în special "igiena deficitară" din centrele de detenţie, care face "imposibilă punerea în aplicare a unor măsuri de bază" în lupta împotriva coronavirusului, precum şi "detenţiile arbitrare şi prelungite". "Adesea, ei nu au acces la îngrijiri medicale, la susţinere psihologică, nici la ajutor juridic, şi puţini dintre ei cunosc motivele detenţiei lor".

HRW aminteşte de planul pus în aplicare de Atena la 24 noiembrie 2019 pentru protejarea copiilor neînsoţiţi, în special prin crearea de refugii, şi notează de asemenea insuficienţa acestuia din punct de vedere al dreptului internaţional.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut la rândul său Greciei, săptămâna trecută, să protejeze trei migranţi, dintre care doi minori neînsoţiţi, care au sesizat instanţa asupra condiţiilor lor de viaţă din tabere de refugiaţi insalubre şi suprapopulate, pe fondul pandemiei.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a cerut marţi autorităţilor Greciei "să-i transfere pe reclamanţi sau cel puţin să le garanteze condiţii compatibile" cu cele prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice "tratamentele inumane şi degradante".

În jur de 100.000 de solicitanţi de azil se află în prezent în Grecia, dintre care 70.000 în 38 de tabere instalate pe teritoriul său, potrivit autorităţilor acestei ţări.

Două dintre aceste tabere, situate în Grecia continentală, au fost recent plasate în carantină după apariţia a circa 30 de cazuri de COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Organizatiile internationale sint marxiste vor sa distruga civilizatia europeana.
0
0
Culmea tupeului. Cica ii tine in conditii abuzive. Chiar nu se invata nimeni minte. Cu UE ne-am lamurit.Sa-i ia Germania la sparanghel ca au experienta .
0
0
Sa-i trimita acasa de unde au venit.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468