REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Coronavirus: ONU permite în mod excepţional Crucii Roşii să trimită ajutor în Coreea de Nord

Coronavirus: ONU permite în mod excepţional Crucii Roşii să trimită ajutor în Coreea de Nord

Replica API 25 februarie 2020 | 00:00 341

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR) a transmis luni că a obţinut o derogare de la sancţiuni din partea ONU pentru a transporta materiale medicale în Coreea de Nord în faţa eventualei răspândiri a epidemiei de coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, organizaţia cu sediul la Geneva explică faptul că a obţinut "o derogare de la sancţiunile ONU, impuse Republicii Populare Democrate Coreea prin Rezoluţia 1718 (2006) a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi prin rezoluţii ulterioare".

Această derogare va permite FICR să transporte în această ţară "un sprijin vital pentru a proteja persoanele împotriva propagării noului coronavirus", pornit din China, precizează comunicatul.

Conform Crucii Roşii, "posibilitatea unei epidemii de Covid-19 în Republica Populară Democrată Coreea constituie o ameninţare pentru milioane de persoane care au deja nevoie de un ajutor umanitar".

Coreea de Nord a fost printre primele ţări care şi-au închis frontiera cu China, care este principalul său partener comercial şi principalul său furnizor de ajutor. Ea şi-a suspendat legăturile aeriene şi feroviare, interzice vizitele turiştilor şi a impus o carantină de 30 zile pentru persoanele suspectate că ar fi purtătoare de virus.

Autorităţile de la Phenian dau asigurări că situaţia este sub control. Cotidianul oficial Rodong Sinmun a afirmat din nou acest lucru vineri: "Din fericire, infecţia cu noul coronavirus nu a intrat încă în ţara noastră".

Însă dacă acest lucru s-ar produce, ţara ar fi ameninţată de un haos sanitar, potrivit unor experţi. Coreea de Nord, supusă mai multor sancţiuni economice internaţionale din cauza programelor sale de armament nuclear şi a rachetelor balistice, are o infrastructură medicală slabă.

"Ştim că este o nevoie urgentă de echipamente de protecţie individuală şi de kituri de depistare, articole indispensabile pentru a se pregăti pentru o eventuală epidemie", a precizat Xavier Castellanos, director regional al FICR pentru Asia şi Pacific, citat în comunicat.

"Derogarea este o intervenţie care salvează vieţi şi este o măsură importantă pentru a garanta că sancţiunile nu vor avea un impact negativ asupra populaţiei" din Coreea de Nord, a adăugat el.

El a mulţumit Comisiei de Sancţiuni a ONU că a răspuns "rapid şi urgent" la această cerere de derogare.

FICR dispune de o prezenţă permanentă în Coreea de Nord din 1995.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108