REPLICA ONLINE CONSTANTA

23° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

COTAR: Toate partidele parlamentare servesc interesele companiilor de ridesharing pentru a frauda economia României

COTAR: Toate partidele parlamentare servesc interesele companiilor de ridesharing pentru a frauda economia României

Replica API 25 octombrie 2019 | 00:00 218

Toate partidele parlamentare servesc interesele companiilor care îşi fac legi speciale pentru a frauda economia României, în privinţa activităţilor de transport alternativ, sunt de părere reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Punctul de vedere al transportatorilor, transmis printr-un comunicat, vine după ce, marţi, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale. Deputaţii au aprobat, totodată, şi câteva amendamente la ordonanţa de urgenţă, printre care şi abrogarea articolului 38 care prevedea, practic, că legea era valabilă doar trei ani.

"Am asistat, astăzi, la un teatru de prost gust, îmbrăcat în haina unui 'exerciţiu democratic'. Am văzut, în Comisia de transporturi, cum interesele personale şi de grup sunt mai presus de interesul naţional, mai presus de proştii care aduc 8% din PIB-ul României, respectiv transportatorii autorizaţi de persoane şi marfă. Cu toate că de opt ani zace în sertarele comisiilor din Camera Deputaţilor OG 27/2011, care trebuia să fie Legea Transportului în România, aceasta nici măcar nu a fost luată în discuţie, în timp ce astăzi, 'pe repede înainte', a trecut ordonanţa privind transportul alternativ, cu unele completări hilare, una dintre ele fiind prelungirea perioadei de tranziţie până la 1 februarie 2020. Cu alte cuvinte, parlamentarii din toate partidele le-au dat mână liberă transportatorilor neautorizaţi să fure legal încă patru luni, să facă transport de persoane cum vor, să nu plătească nimic la stat, aşa cum au făcut şi în ultimii patru ani. Sperăm ca, de data aceasta, organele abilitate ale statului - DNA, DIICOT, ANAF etc. - să înceapă o anchetă şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei care au pus umărul la fraudarea bugetului naţional, în ultimii patru ani şi opt luni", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Pe de altă parte, COTAR apreciază demersurile ANAF, prin care s-au trimis la peste o mie de persoane şi firme adrese pentru a se prezenta cu documente pentru justificarea încasărilor din activităţii neautorizate.

"În acelaşi timp, se pare că şi Direcţia Antifraudă a efectuat verificări la firme partenere ale multinaţionalelor care desfăşoară activităţi de 'ridesharing' în România şi au dispus sute de sancţiuni, amenzi în valoare de peste un milion şi jumătate de lei, precum şi confiscări de numerar din venituri ilicite de milioane de lei. S-au întocmit mai multe dosare penale în urma constatării că bugetul consolidat al statului a fost fraudat. COTAR aşteaptă de la toate instituţiile abilitate ale statului să îşi facă datoria şi să oprească frauda care se face cu ajutorul unor parlamentari interesaţi doar de propriul buzunar, nu de interesul naţional", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, legislaţia din România prevede confiscarea câştigurilor provenite din activităţi neautorizate, "ceea ce nu s-a aplicat în cazul persoanelor fizice sau juridice care au obţinut venituri din activităţile neautorizate şi nelicenţiate de transport, precum ridesharing".

"Confiscarea acestor venituri ar putea ajuta statul român să plătească o parte din datoria externă făcută în ultimii trei ani sau să asigure cofinanţarea mai multor lucrări de infrastructură, cu banii obţinuţi astfel la bugetul statului. Dacă ANAF va aplica legea, România ar putea renunţa la împrumuturile externe, pentru următoarea perioadă. Listele primite de ANAF din Olanda arată, fără echivoc, faptul că atât persoane fizice, cât şi firme care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, au avut încasări uriaşe, fără a plăti nicio taxă către statul român. Una dintre firmele controlate recent fraudase bugetul cu aproape cinci milioane de lei. Cu toate acestea, se poate observa, în continuare, că politicienii care se grăbesc, în Parlament, să treacă 'pe repede înainte' OUG privind transportului alternativ, în care apare o nouă prevedere, introdusă de către cei care susţin activitatea de 'ridesharing', respectiv prelungirea legală a posibilităţii de a frauda statul român încă patru luni, de acum înainte, în condiţiile în care statul român se împrumută săptămânal pentru a-şi putea onora plăţile", subliniază transportatorii.

Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale.

Potrivit documentului, transportul alternativ este efectuat de către un operator de transport autorizat, contra cost, pe bază de contract de transport alternativ încheiat între pasager şi operatorul de transport deţinător al autoturismelor, care este intermediat de un operator al platformei digitale, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, printr-o platformă digitală avizată tehnic de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212