REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Crin Antonescu: Din pricina propunerii domnului Ponta, în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, ne despărţim fundamental

Crin Antonescu: Din pricina propunerii domnului Ponta, în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, ne despărţim fundamental

Replica API 3 aprilie 2013 | 00:00 162

Crin Antonescu, despre propunerile avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: "Nu suntem parte şi nu suntem de acord cu o inţelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se impartă aceste poziţii. Această decizie luată de primul ministru, în calitate de interimar la Justiţie, este o decizie pe care ne-a comunicat-o şi nu ne-a consultat. Tot pentru prima oară, de la înfiinţarea USL, ne rupem. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei. Nu susţinem şi nu suntem parte la înţelegerea politică cu Traian Băsescu. Ce câştigă România dacă într-o zi domnul Ponta şi domnul Băsescu se înţeleg pe nişte procurori?", a spus Crin Antonescu.

Antonescu: Ce câştigă România din acest compromis Ponta - Băsescu?

Liderul PNL a mai declarat că acest compromis nu aduce nici un beneficiu României. "Nu dorim, astăzi, altceva. Nu putem fi parte a unui acord politic în care preşedintele Traian Băsescu impune din nou un om al său. Că nu e spiritul Constituţiei acesta, nu sunt cerinţele europene acestea şi pentru că nu acesta a fost angajamentul nostru în faţa alegătorilor."

"Din pricina propunerii domnului Ponta, în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, ne despărţim fundamental dar nu rupem alianţa"

De asemenea, Crin Antonescu a mai spus că din pricina propunerii în ceea ce o priveşte pe Kovesi, l-a determinat să se rupă fundamental de premierul Victor Ponta, strict pe această cauză, USL neavând de suferit. "Din pricina propunerii domnului Ponta, în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, ne despărţim. Nu este prima dată şi mă refer strict la această cauză. Poziţia mea sau a PNL în raporturile din interiorul coaliţiei sunt influenţate că avem interesul ca USL să rămână unit şi să-şi sprijine candidatul prezidenţial. Fără îndoială că în calitate de candidat la preşedinţie am nevoie de sprijinul USL, al lui Ponta. Vreau ca două lucruri să fie clare: 1. Preşedintele României e decis de cetăţenii acestei ţări, idiferent că sunt în USL, PSD, sau nu sunt în partid. 2. Voi candida la preşedinţie pentru România, nu pentru un partid sau persoană. Dacă voi candida, nu o voi face pentru scopul în sine de a fi preşedinte. Nu sunt nici eu, nici PNL dispuşi la compromisuri care să ne abată de la acest angajament în faţa românilor. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de spijinul cuiva, important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile. Lucrurile trebuie să fie acceptabile pentru toată România. Am spus că nu ne asumăm responsabilitatea pentru înţelegeri politice cu Traian Băsescu. Putem duce ţara asta mai departe numai fără Băsescu şi fără înţelegeri politice.", a spus Antonescu, care a menţionat că va face tot posibilul pentru a întrerupe acest conpromis, care, spune el, nu-i face bine nici măcar premierului Ponta.

"Nu consider că premierul trebuie să demisioneze, nu a trădat pe nimeni"

Liderul PNL a ţinut să precizeze că premierul Victor Ponta nu trebuie să demisioneze, urmare a propunerilor înaintate către CSM şi nici nu consideră că a trădat pe cineva. "Nu consider că premierul trebuie să demisioneze, nu a trădat pe nimeni. Nu am mai voorbit cu domnul Ponta, dar voi vorbi despre toate aceste lucruri. De asemenea, precizez că nu m-am întâlnit cu Dan Diaconescu şi nici nu am o urgenţă în agendă în această privinţă", a spus liderul PNL. Întrebat de ce este împotriva lui Kovesi, Antonescu a spus: "Nu că aş avea ceva personal impotriva domniei sale, ci pentru modul în care s-au intamplat unele lucruri in timp ce a condus Parchetul general, şi DNA-ul, că a fost in subordinea sa, şi pentru faptul că noi am spus cetăţenilor români- iată ce a făcut Băsescu din România. Ori dacă am spus aceste lucruri, nu m-am răzgândit. Am construit USL pe încredere, hotărâre, consecvenţă, loialitate. Puţini oameni, chiar şi din PSD, au dorit mai mult, s-au luptat mai mult ca Victor Ponta să fie prim ministru. Cred, în continuare, că am făcut alegerea bună. Sunt hotărât să-l susţin pe Victor Ponta în această postură pentru ca angajamentele noastre electorale, toate, să se îndeplinească. Pentru asta, şi nu pentru altceva. Ne despărţim fundamental, dar nu rupem alianţa".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a mai declarat: "Acum s-au clarificat lucrurile. CSM, Comisia Europeană Europeană, Asociaţia Magistraţilor din România doresc să se meargă pe calea convenită a unor proceduri transparente, în urma cărora ministrul justiţiei să facă propuneri, de cealaltă parte o înţelegere politică între Victor Ponta, minstrul interimar al justiţiei, şi preşedintele României, Traian Băsescu. Între aceste două căi n-avem niciun fel de ezitare. Eu am spus că ministrul Justiţiei putea, luând în vedere toate criteriile cerute de comisia europeană, să facă direct, fără a mai întârzia acest calendar, propuneri, dar în baza acelor criterii, şi nu în baza unor intelegeri politice. Nu suntem parte şi nu susţin înţelegerea politică, compromisul politic cu Băsescu care, n-are cum să fie un compromis pentru România, pentru că nu ne-a explicat nimeni. Nici premierul, care a lansat această formulă, ce câştigă România".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108