REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Criză de muncitori, şi nu doar în turism! ‘Am restrâns activitatea la o seră de flori, pentru că oamenii nu vin la muncă’

Criză de muncitori, şi nu doar în turism! ‘Am restrâns activitatea la o seră de flori, pentru că oamenii nu vin la muncă’

Replica API 19 iunie 2018 | 00:00 1374

„Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim!” – e o vorbă din popor atât de actuală atunci când vorbim despre asistaţii sociali, pe care cu greu reuşesc să îi urnească (pe cei apţi de muncă, desigur) administraţiile locale. Primăvara, îi vedem dând cu var bordurile, nu cumva să piardă ajutorul social. După care, se plâng că nu găsesc de muncă, prin urmare... stau acasă! În unele cazuri, e valabilă „povestea”, dar cei mai mulţi s-au obişnuit aşa, spre disperarea producătorilor locali sau a hotelierilor, în sezonul estival, care cu chiu cu vai mai găsesc forţă de muncă. Anul acesta, hotelierii au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte criza forţei de muncă, un agent economic anunţând că, forţat de împrejurări, aduce cameriste din Republica Moldova!

Există, desigur, şi mulţi care se plâng că salariile sunt mici şi munca e multă. Posibil, însă avem, în afară de hotelieri, şi fermieri care contrazic acest aspect: “Dau 100 de lei pe ziua de muncă. Şi… nu vin la muncă! Vin două-trei zile, când au nevoie de bani, după care nu mai vin”, susţine Tase Caraiola, care deţine o seră de flori în comuna Mihail Kogălniceanu. “Acum doi ani am avut legume-fructe. Mi se stricau roşiile în câmp şi nu găseam oameni să le culeg. Am renunţat, am restrâns activitatea la sera de flori. Mă descurc – am cui să livrez, doar că lipsa forţei de muncă este uneori problematică”, mai spune Caraiola.

Patronilor care se plâng de lipsa forţei de muncă par să le dea dreptate şi ifrele publicate de barometrul European Eurostat: România este peste media Uniunii Europene în ceea ce priveşte ponderea persoanelor inactive. În cifre absolute, România avea în anul 2017 o populaţie cuprinsă între 15-74 de ani de 15,02 milioane de oameni. Dintre aceştia, 9,1 milioane erau activi economic, iar 5,9 milioane, inactivi economic.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta e tase caraiola un libidinos de 2 lei. El a pupat in cur toti primari de la Kogalniceanu. A supt p..a lu Muresan si acum da limbi ancutei belu, pe care o injura pana acum 2-3 ani pe la toate colturile. Mai nou domnul tase a inceput sa imparta flori prin comuna 5000 cu titlul gratuit in numele primaritei ca de se apropie campania electorala si oameni trebuie cadorisiti cu ceva. Un jegos de om cu alte cuvinte.
2
1
Ce comentarii rautacioase spuse despre acest om exact de acei cocalari care stau toata ziua cu burta in sus, dar este prea josncia munca de sera pentru ei.. mai bine mor de foame si mananca paine cu sare decat sa ia 100 de lei pe ziua de munca.. mai nou 100 de lei pentru o zi de munca de sera nu sunt de ajuns.. ati iesit cu 9 clase, nu stiti sa cititi si aveti pretentii si la o munca nobila, din pacate metalitatea asta a dus Romania unde e in ultimii 20 de ani, mai sunt si oameni care incearca sa faca ceva si uitati va ce este spus despre el!!!!rusine!!!
2
1
Mai aduceti din astea din rep. Moldova ca se fut bine si eftin sa le dea Nazau sanatate!
2
1
Cand veti respecta munca oamenilor, veti assigura conditii adecvate de munca si veti plati salarii pe masura muncii prestate veti avea de unde alege! PS - poate trebuia sa oferi 100 de euro nu de lei!
2
4
Angajatii hotii din psd
2
0
Ai pomenit cocalar rom sa munceasca ? Mai bine o freaca sub masa si sta pe net . Ti ai dreaq de hoti si koorve
6
3
Cine munceste nu are timp sa castige.
5
2
sa muncesti vara in sera e cumplit, iti crapa inima de caldura.
13
4
De pomana nu munceste nimeni,,,mai bine te jefuesc,
3
2
Atat timp cat se vor da asistenta sociala in vederea formarii unei mase de manevra electorale,in tara asta nimic nu va merge bine.Turme de asistati sociali,imbracati in tricouri albe transpirate,ca cei adusi de psd la miting vor umple strazile Ro,iar cei care mai muncesc platesc 45% din leafa ca impozit pt intretinerea acestor turme.
10
4
Unde sunt vremurile cand spuneau...nu-ti convine,la poarta sunt 100 care asteapta.ma bucur mult ca au disparut aia 100
23
2
o sa impartiti profitu-l cu toti analbetii ,acum numa-i prostii stau in tara desteptii pleaca afara la salarii mult mai mari o sa importati putori din pakistan sry lanka filipine cambodgia cu salarii minime pe economie si taxe mai mici ,nu ca acum 3000 euro de om traiasca psd-ul vrea sa va faca pula mare ,normal ca sa faci profit necesita manopera ieftina
10
3
banii nu se fac cu munca
5
3
asa care va sa zica pesedeu are de gand sa ne pensioneze la 74 de ani asat in timp ce armata,potera beneficiaza de pensii speciale de la 45,pe scurt sclavii sa-si dea viata muncind pentru bunastarea unor trantori,si mai faceti si statistici delirante
13
2
Astai viata: Pufta la puscarie Enache si Craiova iau contracte grase cu primaria Kogalniceanu! Urmeaza Nota? Logic da.
6
0
Bre Replica asta a fost cel mai mare critic al primaritei Belu iar acuma par sa fie prieteni dupa ce acest Caraiola a castigat contractul cu flori cu primaria.
9
0
asa tata ! foarte bine , ma bucur sa aud asta !!!!!!dupa ce i-ati platit cu 800 -1000 lei pe luna , si doar cand aveati voi chef , fara pic de contract de munca, fara nimic , si i-ati tratat ca pe ultimii sclavi, te angajai ca barman de ex , si erai femeie de servici , sofer , spalator wc etc etc , pt o mizerie de salariu la o mare balega de patron ...doamna cat ma bucur futuvan cur de patroni borat infecti
21
1
Foarte bine ! Nici nu o sa mai gasiti forta de munca ! De 30 de ani v- ati gindit numai la burta voastra , pe om l- ati platit mizerabil de multe ori la negru , daca era nemultumit ii aratati USA zicind ca e coada la angajare , prea i- ati umilit . Acum adunati ce ati semanat , omul sa desteptat se duce afara in 3 luni ia salariul pe un an din Romania .
22
2
Haideti la munca !! Ca va angajam fara contract de munca pe 1000 ron luna , daca ai noroc , si din cand in cand nici nu iti dau salariu, ca deh nu am chef !
16
4
Ai mai pomenit tu patron makedon care sa dea salarii bune si sa mai achite si contributiile la stat pt angajati? Never!
23
3
Pai eu pentru 100 de lei pe zi nici nu ma dau jos din pat
14
8
asa e, patronii vor sa li se munceasca cu ziua, fara asigurari sociale, fara contributie la fondul de pensii.... pai de aia nu vin oamenii pe la acea sera de flori.
22
2
Patroni sa deie salari mari si asa vin la munca altfel mai bine stau pe ajutorul social si stau pe net toata ziua
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108