REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării va demara un program naţional de construire de creşe

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării va demara un program naţional de construire de creşe

Replica API 13 februarie 2021 | 00:08 1391

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că anul acesta va demara un program naţional de construire de creşe, menţionând că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, anunță Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Cseke Attila

"România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de numărul locurilor asigurate pentru această vârstă a copiilor de creşă. Faţă de numărul locurilor care sunt disponibile azi în creşe nu ajungem la 4%. Suntem pe ultimul loc, următoarea ţară pe această listă este Bulgaria cu 11% şi urcă această listă până la Danemarca cu 70%, care este pe primul loc. Am anunţat încă din prima săptămână a mandatului meu că o prioritate va fi acest program de construire de creşe în Romania. Am dat dispoziţie celor de la Compania Naţională de Investiţii să facă trei proiecte tip, pe trei nivele cu patru grupe, cu şase, respectiv zece grupe", a declarat Cseke Attila.

El a arătat că noile creşe vor fi construite în baza unor normative legale care vor fi modificate.

"Astăzi, ca să vă dau toate informaţiile, pe normativele legale într-o grupă de creşă pot fi minim trei, maxim opt copii, cu un acord al Inspectoratului Şcolar acest număr poate fi crescut şi la 10 (...) Avem aceste trei proiecte tip pe care lucrăm deja, avem deja o formă a lor, inclusiv o formă a clădirilor (...) În paralel vom modifica normativele care sunt aprobate prin ordin de ministru, ce condiţii, ce criterii trebuie să le îndeplinească o creşă construită în România. Normativele sunt aprobate prin ordin al ministrului din 1997, deci ele sunt în vigoare de 24 de ani şi vrem să le aducem în anul 2021 pentru că s-au întâmplat multe lucruri şi multe chestiuni s-au schimbat, inclusiv legate de siguranţă la incendiu şi aşa mai departe (...) Anul acesta vrem deja să pornim construcţia de creşe în România. Nu vorbim de două creşe, de cinci creşe, de zece creşe, vorbim de multe, multe creşe, pentru că în fiecare judeţ este nevoie să construim creşe şi va fi o prioritate a Ministerului Dezvoltării acest proiect", a declarat Cseke Attila.

Acesta a mai spus şi că în baza unei legi iniţiate de UDMR şi promulgate de preşedintele României, Klaus Iohannis, cheltuielile de funcţionare a creşelor vor fi transferate de la autorităţile locale către sistemul de învăţământ.

"Astăzi toată finanţarea pe funcţionarea creşelor cade în seama autorităţilor locale. Autorităţile locale care au amenajat sau construit creşe au avut un efort financiar, s-au implicat în acest lucru, dar anual trebuie să cheltuiască o anumită sumă de bani pentru funcţionarea acestora. Există o lege care a fost iniţiată de grupul parlamentar UDMR, care a fost aprobată şi promulgată de preşedinte anul trecut, care trebuia să intre în vigoare cu anul şcolar 2020-2021 şi care prevede, practic, transferul acestor cheltuieli de funcţionare de la autorităţile locale în sistemul de învăţământ din România. Practic, pe baza aceloraşi normative de cheltuieli, acelaşi tip care există la şcoli, pe fiecare persoană, respectiv fiecare copil din creşă, statul va finanţa funcţionarea acestor creşe. Şi dacă acest lucru poate să intre în vigoare anul acesta, din anul şcolar din septembrie, şi începem să construim multe creşe, şi vom începe să construim, vom avea în doi/ trei ani un salt valoric extraordinar pe acest segment care este aproape neacoperit în România", a mai spus Cseke Attila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce atatea crese,baile de la sovata numai au acelasi randament ca-n trecut nu de altceva dar s-a desfiintat unitatea militara de acolo,cresele astea par sa inlocuiasca salile de sport per tuti taranii a lui chiorete si a lui udrea,doae de acolo s-au boierit infractorii
0
0
Bozgorul asta nu era cel care gira inchiderea spitalelor ? Mars mai cacatule mincinos. Mortii matii tie si familiei politice care te-a pus acolo.
2
0
Pe langa crese e necesar sa se gaseasca si educatori in limba Romani,pentru ca rata nasterilor este mare in acele zone etnice,asta fara suparare. In general romanilor le este teama sa arunce in viata din Romania un copil nevinovat,stiind ca e foarte probabil ca situatia familiei sa cada in orice zi,in conditiile traditionalelor regimuri austere,tembele traditionale romanesti. Deci,crese in zonele cu nasteri multe,in celelalte zone sa fie renovate cele deja existente. E destul.
1
0
Proiecte si promisiuni... vedem peste un an ce va fi realizat in fapt.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108