REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cseke Attila: Preşedintele Iohannis a folosit în mod batjocoritor limba maghiară

Cseke Attila: Preşedintele Iohannis a folosit în mod batjocoritor limba maghiară

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 1503

Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attilla, a criticat, marţi, în plen, declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind proiectul de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc, spunând că acesta ar fi folosit "batjocoritor" limba maghiară.

Cseke Attilla

"Am ajuns ca limba noastră, limba maghiară, să fie batjocorită. Aşa cum pentru români, limba română este cea mai frumoasă limbă şi este absolut logic acest lucru, aşa şi pentru maghiari limba maghiară este cea mai frumoasă. Nu credem că trebuie permis un asemenea derapaj. UDMR din 1999, aşa cum am mai spus, are în programul politic, nu este un secret, nu este o noutate, nu este ceva care a apărut acum acest deziderat al autonomiei. Autonomia, ca şi formă de organizare administrativă care poate acorda un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii comunităţii maghiare, fie că este vorba de identitatea etnică, culturală, istorică, economică şamd. Dacă există modele în acest sens în Uniunea Europeană, de ce nu ar trebui să tindem spre ele? De ce ar trebui să rămânem într-un model de organizare pe care îl avem astăzi? Este un demers legitim al comunităţii maghiare şi al UDMR", a spus Cseke Attila, în plenul Senatului, la dezbaterea a două acte normative iniţiate de foşti parlamentari UDMR, în 2004.

El a adăugat că proiectele privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi Codul administrativ ar fi trebuit discutate "raţional, civilizat, echilibrat".

"Din păcate, după ziua de miercuri, săptămâna trecută, după declaraţia preşedintelui, nu s-a mai putut discuta raţional, echilibrat şi civilizat despre acest subiect. Preşedintele nu numai că a acuzat un partid politic parlamentar, şi nu este treaba noastră de a ne pronunţa asupra acestui aspect, dar a şi folosit în mod batjocoritor limba maghiară şi a batjocorit şi a acuzat şi comunitatea maghiară ca fiind o comunitate care participă la un anumit troc, prin nu ştiu ce birouri secrete, prin Parlament, cu premierul altei ţări. Aş vrea să reafirm ceea ce am afirmat în ultimii 30 de ani, întotdeauna: UDMR a fost o formaţiune pe eşicherul politic românesc care s-a luptat prin căi democratice în Parlament, prin proceduri, prin metode politice legitime, de reprezentare a comunităţii care ne-a dat mandat de-a lungul a 30 de ani", a susţinut Cseke Attila, scrie Agerpres.

Senatorul UDMR a afirmat că a promovat proiecte pe care "comunitatea maghiară le consideră importante".

"Oare unde ar trebui să le promovăm, dacă nu, aici, în Parlament? (...) Am ajuns, după 30 de ani de democraţie, ca un preşedinte, care de altfel face parte dintr-o comunitate etnică minoritară în România, să ne acuze că vrem să vindem Ardealul. Este o chestiune foarte gravă şi care, din păcate, a schimbat întreaga posibilitate de a dezbate un asemenea subiect", a completat senatorul UDMR.

Potrivit liderului senatorilor UDMR, există ţări ale Uniunii Europene în care autonomia teritorială este asigurată pentru o anumită regiune. El a dat drept exemplu Tirolul de Sud.

"Dacă am fi putut să discutăm raţional, am fi văzut şi faptul că nu acum prin Codul administrativ propus de UDMR s-a introdus obligativitatea folosirii limbii materne în administraţia publică locală. Această obligaţie există din 2001, stimaţi colegi care contestă, şi mai ales de la PNL. Această obligaţie există din 2001, în legislaţia publică locală şi se aplică în toate UAT-urile unde o comunitate etnică are o proporţie mai mare de 20%. Nu este nimic nou sub soare. Nu trebuie nimic prezentat ca fiind scandalos, ca fiind ieşit din comun, din moment ce de 19 ani se aplică această reglementare. Sperăm că vom reveni la un climat în care o asemenea dezbatere în societate va putea avea loc", a declarat Cseke Attila.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercurea trecută, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor. Ulterior, în aceeaşi zi, proiectul a fost respins de Senat.

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Senatul a respins, marţi, în calitate de for legislativ decizional, propunerea legislativă privind Statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România şi propunerea legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităţilor naţionale, acte normative iniţiate de foşti parlamentari UDMR, în 2004.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Televizion maghiary, miloshi culu, beleshti piula. Uite ca am invatat hungureste.
0
0
In Romania se vorbeste romana ce vorbiti intre voi sau acasa e treaba voastra dar pe strada in magazine sau ori unde in public se vorbeste romaneste
3
0
Pentru domnul C atila recomandare din Constitutia ROMANIEI Art 1 alin 1 - Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Art 1 alin 5 : In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie. Art 13 - In Romania, limba oficiala este limba romana. Punct Daca nu-i place dlui ceche atila, atunci are de ales , ori la inchisoare ori exil permanent. Daca nu cunoaste Constitutia si Imnul Romaniei, atunci demisia din Parlamentul Romaniei.
4
0
Orice etnic neroman nemultumit de romania poate sa plece inapoi in tara de origine... tiganii in india, bozgorii in mongolia, etc.
5
0
Traiesc in Romania Europa au tot dreptul sa vorbeasca limba lor. In toate tarile lumea are voie sa vorbeasca limba lor
2
3
stie cineva de ce voi nu invatati romaneste
4
1
pentrua a scapa de securisti este sa distrugem complet tara! Cand casa e infestata cu termite mucegai bacterii acarieni si alte asemenea organsime toxice e timpul sa o darami si sa incendiezi locul ! daca Dobrogea nu ar face parte din mizeria asta securistobolsevica de tara infecta nu ar mai veni toate gunoaiele din bucuresti sa faca razii politienesti pe aici pe aici, sa numeasca prefecti si primari sa stabileasca bugete si nici interlopii din ialomita si braila n-ar mai calca prin zona pus ca toate resursele din marea neagra ar fi la dispozitia noastra!
4
2
ce ascund ungurii este ca cel mai mare rege al lor a fost Matei Corvin zis si Mateias fi-su lui Iancu de Hunedoara. Iar dk ii intrebi ei spun ca a fost ungur. Asa ca. . . . . .la ciocolo mocolo !!!
5
1
Ma, dar cine va chemat la noi in tara ? Plecati in Ungaria daca nu va convine.
7
1
Sensibililor, ati merita cate un glont in cap!
4
2
a batjocorit limba maghiara si a doua zi curtea constitutionala dar decizia curti este irevocabila irevocabila si maimuta aia a ajuns pe cai prea inalte pentru ia osa se vada intrun ancine este ia osa o ajute unguri
0
5
bozgore, nnuie UDMR!!!
6
1
sunteti vai vai vai
3
1
Cunosc cetateni unguri. Nu au nici o treaba cu teroristii astia din tara. Ma refer la exponentii din partide.
6
0
Ungurii nu pierd nici o ocazie sa batjocoreasca limba romana si tot ce este romanesc.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468