REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CSM - aviz negativ asupra proiectului de OUG ce prevede taxarea pensiilor speciale

CSM - aviz negativ asupra proiectului de OUG ce prevede taxarea pensiilor speciale

Replica API 3 august 2019 | 01:46 480

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a informat vineri că a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti din proiectul de ordonanţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscale-bugetare.

CSM sublinia, într-un comunicat transmis joi, că nu va tolera "afectarea statutului magistratului" şi "încălcarea independenţei" prin eliminarea pensiei de serviciu.

Consiliul amintea că şi-a exprimat "în mod ferm" poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, adăugând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală.

"Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă", preciza CSM.

Potrivit CSM, proiectul de act normativ privind taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu.

Totodată, spuneau reprezentanţii CSM, nu poate fi ignorat faptul că voinţa populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor Justiţiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului şi încălcarea independenţei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanţii pentru a căror protecţie şi prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, aşa cum s-a arătat în poziţiile anterior exprimate", se arăta în comunicatul citat. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pensiile militare nu sunt pensii speciale. Militari au o viata de privatiuni si de pericole pe fronturi externe si interne si nu au voie sa faca afaceri sau nimic altceva. Cum sa le dai pensii ca la invatatori sau vanzatori? La ce pericole si cati invatatori au murit la datorie, impuscati pe front sau taiati de interlopi???
0
0
Eliminati pensiile speciale,sau faceti.le un leu.Acesti incompetenti care toata viata n.au facut nimic,decit trafic de influenta si altele,n.au nici un merit.Nu exista in toata lumea pensii speciale. InBulgaria Nici o pensie nu depaseste 750 leva! muriti ba hotilir.Sa dati pensiile la doctori!Sa aveti copiii drogalai!
2
1
lege: Incepand cu data de 1.09.ac. sa nu se mai pensioneze cu pensii speciale. Ia uitati la Pavel Abraham, pensie de peste 200 milioane pentru ca sase luni cat a fost seful politiei capitale era toata ziua cu interlopii iar acum ne da lectii de etica si morala ca pe vremea comunistilor din care face parte Nu vedeti ca toti acesti pensionari arata ca buhaii,crapa de sanatate iar noi dam 8 lei pe un kg, de rosii in plina vara. Ei pot cumpara ,noi nu.
4
1
Pulifricii astia de judecatori nu vrea sa tina cont ca ROMANII nu mai vor sa le dea voie sa FURE bugetul cu LEGI SPECIALE! Coborati oameni buni cuy picioarele pe pamant si realizati ca toti traim in Romania, si Romania atat poate sa dea! Oricum avetyi salarii uriase la ce calamitati ati declansat voi in justitie! Ajunge. Deja e prea mult!
5
1
la politisti prin oug s a limitat pensia la 65% din salariul net. la judecatori de ce nu se poate? Da imi dau seama ei ii judeca pe hoti la nevoie.
9
0
nu le mai cereti avizul . independenta justitiei nu inseamna a fi stat in stat . dati oug si treceti la impozitare . se vor gasi destui procuroro si judecatori care sa i inlocuiasca pe carcotasi . inainte fara frica !!!
11
1
CINE PRIMESTE PENSIE SPECIALA SA NU APUCE SA SE BUCURE DE EI 15 GENRATII DE BLESTEME PT COPIII LOR DIN MOMENTUL CAND SE VOR ATINGE DE BANI
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468