REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° ConstanÈ›a Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.9° ConstanÈ›a Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Cu voia primarului, Biserica din Negru Vodă a fost împroprietărită printr-un fals

Cu voia primarului, Biserica din Negru Vodă a fost împroprietărită printr-un fals

Replica API 22 august 2011 | 00:00 156

Nicolin joacă alba-neagra cu hotărârile de consiliu - vezi documente

Nicolin joacă alba-neagra cu hotărârile de consiliu - vezi documente

Abuzurile făcute de unii funcţionari publici, fie ei primari, consilieri locali sau oameni ai legii, par a se întrece unele pe altele. Mai presus de toţi, este o categorie de bugetari care, deşi li se demonstrează negru pe alb că au comis unele abuzuri în serviciu, nu recunosc în ruptul capului. Ba mai mult, încep tot ei să acuze şi să se scuze în acelaşi timp, iar dacă li se cere un punct de vedere, se eschivează, se bâlbâie şi chiar "o dau de gard", vorba românului, numai "să se scoată" nevinovat. Printre aceştia se numără şi unii primari din judeţul Constanţa, printre care şi primarul de la Negru Vodă, Ion Nicolin.

La sediul redacţiei noastre am primit un teanc de documente, din care reiese un astfel de abuz în serviciu, comis de edilul Nicolin. Mai exact, este vorba despre falsificarea unei hotărâri de consiliu, ignorând votul consilierilor. În speţă, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Negru Vodă, din data de 28 februarie 2001, unul dintre proiectele iniţiate de primarul Ion Nicolin se referea la concesionarea unui teren de 1356 metri pătraţi, pe strada Teilor nr. 10 A, în vederea construirii unui lăcaş de cult de mici dimensiuni, tip capelă, la cererea parohilor locali. Numai că una au votat consilierii, alta s-a scris în conţinutul hotărârii emisă ulterior. După cum se precizează în documentele primite, Consiliul Local a aprobat "acordarea în folosinţă gratuită a suprafeţei de 1356 metri pătraţi, pentru ridicarea lăcaşului de cult". Mai exact, consilierii au votat concesionarea, ceea ce însemna încasarea unor sume de bani, iar hotărârea vizează împroprietărirea Parohiei fără nici un ban. Mai mult decât atât, foştii consilieri locali, aceia care au votat proiectul în 2001, nu au ştiut nimic despre măsluirea hotărârii, până în 2010. Chiar dacă este mai greu de crezut, se crede că edilul ar fi câştigat ceva foloase de la popi.

Altă "mâncare de peşte", acelaşi conţinut. Bineînţeles, acelaşi primar

Prima hotărâre emisă în şedinţa ordinară a Consiliului Local de pe 26 februarie 2010 a fost "Aprobarea transmiterii fără plată în proprietatea Parohiei Naşterea Maicii Domnului a terenului intravilan de 1357 metri pătraţi, aflat în domeniul privat al oraşului Negru Vodă, strada Teilor nr. 10 A". Foştii consilieri susţin că nici Prefectura nu a sesizat modificarea în fals a hotărârii din 2001, mai ales că nici ei nu cunoşteau acest lucru. Pentru acest motiv, unii dintre aceştia au formulat plângere penală la Poliţia Mangalia, acuzând primarul de abuz în serviciu şi fals în acte oficiale.

10 dosare înregistrate la Poliţia Mangalia

"Avem înregistrate vreo 10 dosare în care Nicolin şi unii consilieri îşi fac plângeri reciproc. Dosarele sunt în lucru, avem câţiva ofiţeri la Serviciul de Investigare a Fraudelor care fac cercetări, sub coordonarea unui procuror", ne-a declarat Şeful Poliţiei Mangalia, comisarul-şef Nicolae Pescaru. Contactat telefonic pentru a ne explica cum stau lucrurile, primarul Ion Nicolin imediat a găsit un mod de a se eschiva. "Nu pot să vorbesc, am musafiri la masă. Voi scrieţi ce vreţi. Hai că nu mai pot să stau de vorbă cu voi", a spus, răspicat, Nicolin. Practic, deşi i se aduc acuze, a preferat să lase loc de interpretare. Mai mult decât atât, potrivit unora dintre consilierii care au aprobat, în 2001, hotărârea de concesiune a terenului, o acuză şi pe secretara primăriei, de complicitate la falsurile făcute. "În primul rând, ei nu respectă legea. Secretara Ioana Bujor, care ocupă această funcţie din 1999, nu are studii superioare, aşa cum cere Legea 215, a Administraţiei Publice Locale, modificată. În lege se precizează că secretarul primăriei trebuie să aibă studii superioare juridice. Ori ea nu are nici o facultate. Cum poate ocupa o funcţie publică în care se cere în mod expres studii juridice, atâta vreme cât nu are nici măcar studii superioare de lungă durată. Am înţeles că a făcut ceva studii de scurtă durată, ceva de subinginer, dar nu are nici o treabă. Din cauza lipsei de experienţă în domeniul juridic, s-au întâmplat şi falsurile", spun foştii consilieri. Se pare că, între timp, biserica respectivă, despre care se vorbeşte în hotărârile de consiliu, este aproape gata şi va fi inaugurată în curând.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389