REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum ar putea ajunge Laura Codruța Kovesi șeful Parchetului European - La cine este decizia și ce au de spus politicienii din România

Cum ar putea ajunge Laura Codruța Kovesi șeful Parchetului European - La cine este decizia și ce au de spus politicienii din România

Replica API 26 ianuarie 2019 | 00:00 240

Laura Codruța Kovesi este unul dintre candidații de pe lista scurtă pentru funcția de procuror general european, alături de alți patru magistrați din alte stat. Comitetul de selecție urmează să aleaga procurorul-șef european și procurorii europeni până la sfârșitul anului 2019, scrie stiripesurse.ro

Surse avizate susțin ca în plan extern imaginea Laurei Codruța Kovesi este una foarte bună, în ciuda criticilor aduse în România de o parte a clasei politice și de anumite trusturi de presă. Astfel, în lipsa unor candidați care ar putea proveni din țări puternice din UE, Laura Codruța Kovesi ar putea fi susținută de state importante, șansele procurorului român de a obține funcția fiind destul de mari, chiar și în lipsa susținerii de către politicienii români pentru această funcție.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Europene, procurorul-șef european și procurorii europeni vor fi selectați de către un comitet de selecție. Cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord. Procurorul-şef european poate ocupa un singur mandat de 7 ani.

Din comitetul de selecție vor face 12 persoane, 6 femei si 6 bărbați.

Toate aceste persoane trebuie să fie foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Membrii juriului sunt: Antonio Mura, procuror general la Curtea de Apel din Venetia, propus de Parlamentul European, Peter Frank, procurorul general al Germaniei, Ulrike Haberl- Schwarz - judecator austriac, Theodoros Ioannides - avocat cipriot, Saale Laos - judecator estonian, Jean-Claude Marin - procuror francez, Jan Mazak - fost judecator , Maria de los Angeles Garrido Lorenzo - procuror spaniol, Marin Mrcela - judecator croat, Vitor Manuel da Silva Caldeira - presedintele Curtii de Conturi din Portugalia, Martine Solovieff - procurorul general al Luxemburgului , Raija Toiviainen - procurorul general al Finlandei.

"Parchetul European va investiga infracțiuni care afectează bugetul UE, precum frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA. Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele participante și nu va fi nevoit să se bazeze pe instrumentele tradiționale ale dreptului UE pentru cooperarea între autoritățile judiciare din diferite state membre.

El va pune în comun cunoștințele de specialitate și experiența și își va desfășura activitatea ca un organism unic pentru toate statele membre participante. Parchetul European va putea să acționeze rapid dincolo de granițele naționale, fără a fi nevoit să recurgă la lungile proceduri de cooperare judiciară. De asemenea, va permite aplicarea unei politici comune în materie de urmărire penală, punând astfel capăt abordării fragmentate cu care ne confruntăm în prezent", arata Comisia Europeana intr-o informare din august 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca fata asta un pseudoprocuror care a distrus ideea de anticoruptie in tara ajunge procuror european, nu sef este clar ca cei care au platit-o sa distruga capitalul romanesc spera sa-i astupe gura sa nu spuna ce stie ca e nasol tare?
3
5
Daca din numele tau lipseste litera u aceasta litera fiind a doua din cuvant atunci se explica dece capul tau nu gandeste e un cap de p...
0
0
bai sluga atomica, posteaza cu nume si prenume, ai curaj sau te ascunzi aici? hai psdist coclit zi cine mortii tai esti ca imi bag pula-n ma-ta de urgenta
8
3
sa le sugeti pula tuturor pesedistilor...astia cu comentarii negative la adresa psd !
4
8
Vai de noi am ajuns. Un om cu integritatea zdruncinata si care a refuzat sa raspunda romanilor ce a cautat in mocirla politicienilor, ce a cautat la oprea acasa in ziua alegerilor, de ce a permis jaful din perioada lui basescu si multe altele...vrea sa ajunga in Parchetul European!!!??? Oare aceasta institutie o va primi ? Rusinos!!
8
8
Muie PSD-ALDE!
13
9
Elena UDREA PRESEDINTE U.E.
6
14
Bravo PSD singurul partid care tine la popor
7
18
Handicapata asta trebuie sa ajunga la puscarie, cu ajutorul ei s-a jefuit tara asta, nimic nu mai apartine romanilor, ci strainilor.
10
18
Daca o aleg astia pe covesi au belit pula pesedeii si ling si cacatii europei. Muie dragnea, muie pesede !!!
14
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108