REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.8° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cum îţi poţi ţine banii în cont fără teama popririlor de către ANAF

Cum îţi poţi ţine banii în cont fără teama popririlor de către ANAF

Replica API 11 ianuarie 2021 | 15:46 6571

Din 11 ianuarie ANAF are acces direct la toate informaţiile privind conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, în baza unei Ordonanţe emise în vara anului trecut, potrivit unui document oficial al ANAF.

sursa foto: fanatik

„Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar toate instituţiile care au conturi financiare pentru persoane fizice şi juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informaţiile financiare pe care le au despre firme şi cetăţeni. Acest Registru vine în contextul în care România trebuie să transpună o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, care a fost reglementat prin OUG 111/2020, Fiscul va putea identifica rapid persoanele fizice şi juridice care deţin sau controlează un cont bancar sau de plăţi identificat prin IBAN. „Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României”, arată noua legislaţie. Registrul permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului sau casete de valori deţinute la o instituţie de credit de pe teritoriul României.

În Registru se vor menţiona:

a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare; b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare; c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului; d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare. Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi. Conform Ministerului Finanţelor, accesul la aceste informaţii poate contribui la combaterea utilizării abuzive a entităţilor corporative şi a altor entităţi juridice şi a construcţiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanţării terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigaţii, cât şi prin efectele asupra reputaţiei, dat fiind faptul că oricine ar putea participa la tranzacţii ar cunoaşte identitatea beneficiarilor reali. De asemenea, spune documentul, facilitează punerea la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi, inclusiv autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea unor astfel de infracţiuni. Accesul la informaţiile respective ar ajuta, de asemenea, investigaţiile privind spălarea banilor, infracţiuni principale asociate şi finanţarea terorismului.

Conturile Revolut nu pot fi poprite

În urmă cu câteva luni, Revolut şi-a mutat sediul din Marea Britanie în Lituania, încheind ulterior un parteneriat cu Libra Bank, astfel încât fiecare român să aibă propriul IBAN şi să poată încasa salariul pe cardurile Revolut. „Practic, Revolut se supune regulilor din Lituania. Asta nu înseamnă că nu colaborează şi cu entităţile fiscale din România, ci doar că este o relaţie indirectă. Adică, pentru a avea acces la informaţiile privind conturile Revolut, care nu este o bancă, ci un fintech, ANAF ar trebui să facă o cerere către Revolut, la sediul central din Lituania. ANAF nu poate avea acces direct la informaţiile privind conturile Revolut din România”, au declarat pentru „Adevărul” surse apropiate discuţiilor.

ANAF s-ar putea lovi de câteva bariere

Anterior, consultanţii PeliFilip precizau că, cel puţin deocamdată, nu există norme care să permită poprirea conturilor, altele decât cele bancare. Astfel, în contextul în care ANAF va dori să execute silit un debitor care are venituri în conturile Revolut sau care chiar îşi încasează salariul prin intermediul Revolut, autoritatea fiscală din România se poate lovi de câteva bariere legale sau administrative în executarea acestor sume de bani aflate în străinăte.

În primul rând, ANAF poate cere executarea activelor unui debitor român aflate în străinătate (inclusiv a unui cont bancar străin) doar dacă anterior a încercat recuperarea creanţelor pe teritoriul României, regulă fiind că recuperarea creanţelor de către autorităţile altui stat are caracter subisidiar. Doar în anumite condiţii poate ANAF să ceară recuperarea creanţelor debitorilor români cu ajutorul autorităţilor fiscale străine, printre acestea numărându-se: cazul în care în mod evident debitorul nu deţine active pe teritoriul României, sau executarea să pe teritoriul naţional ar cauza dificultăţi disproporţionate. Doar că Revolut, nefiind instituţie de credit, nu deschide pe numele clienţilor săi conturi bancare pe care ANAF le poate popri. „Clienţii Revolut au deschise conturi la Revolut în care sunt depozitate de fapt monede electronice, însă nu credem că aceste conturi pot fi poprite în sensul legii române-care se referă la conturi bancare. Cu toate acestea, autorităţile fiscale (şi în general orice creditor) ar putea considera că aceste monede electronice reprezintă un tip de creanţă pe care Revolut o datorează clienţilor săi la cererea acestora. Astfel, ANAF va putea soma Revolut, în calitatea sa de terţ debitor al debitorului român, în vederea plăţii echivalentului în bani a acestor creanţe în anumite conturi indicate pentru recuperarea datoriilor către stat. În cazul în care ulterior somaţiei Revolut nu va face plata cerută, ANAF va avea posibilitatea, cel puţin la nivel teoretic, de a popri contul bancar deschis pe numele Revolut – el fiind considerat un terţ poprit şi va putea recupera doar suma de bani datorată de către Revolut clientului său. Teoretic! Pentru că practic lucrurile nu stau aşa: deocamdată nu există norme în materia fiscală care să ducă la o reglementare simplificată şi mai flexibilă a executărilor silite de acest gen”, susţin specialiştii PeliFilip.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pruia vinde droguri
0
0
Scorbura este sfanta!
1
0
Bun articolul pentru machidoni, dar de ce nu e semnat? Sau le semnati doar pe alea despre vreme si boschetari? Nulitatilor! Semnati va fituicile petardelor si invatati diferenta intre un articol si publicitate. Suntem in 2021 si tot nu ati invatat sa semnalati un material publicitar cu initiala P.
0
2
Ne transferam banii pe revolut.
2
1
Lucs se scrie lux...mata se scrie cum se aude prostule
0
1
sa vedem de unde apar msini de lucs in romania..!!! gunoaielor
3
4
Am deschis si noi an Bulgara la DSK si an Macedonia sa fie si an afara ue anaf poate sa ne suga
5
1
Romania e stat politienesc judiciar securist mafiot , a devenit o colonie secatuita de straini , cu multu tradatori si vanzatori de tata !
11
3
lumea care are bani nui tine in romaninica , are conturi offshore sau in tara unde lucreaza,,uk irlanda spania etc, ce e asa greu, sugerez sa inceapa ai controla pe cei de la a naf ma i bine ,si pe aia din parlament
17
0
Inteleg ca faceti reclama petru Revolut, dar totusi, fiti macar mai subtili
15
1
Gunoaiele anaf
12
2
Am facut 11500 de USD profit prin cumpararea si vanzarea actiunilor listate pe Revolut. Si nu am completat nicio declaratie de venit si nu m-a intrebat nimeni nimic. ANAF sa imi manance sosetele!
18
4
Din ce in ce mai multi vor prefera sa-si tina banii ascunsi te miri unde,asta si din cauza ca oricand li se scoala unora poti avea cont blocat si pentru ca in Romania dobanzile sunt de cacao. Cei care fac spalari de bani oricum au alte variante,nu in tara asta,ei lucrand cu sume pe care romanii ce traiesc din munca nu au cum sa le aiba.
18
1
Unde sunt ba latraii de serviciu acum.nu mai latrati la abuzurile statului asa va trebuie sa ramaneti si fara banii din cont saraciilor
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108