REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cum prepari acasă lapte vegetal

Cum prepari acasă lapte vegetal

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 669

Tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu alergie, sensibilitate sau chiar intoleranță la lactoză, iar acest fapt nu face altceva decât să sporească popularitatea laptelui vegetal.

La nivel mondial, s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de lapte cu până la 20% în ultimii 10 ani. Pe de altă parte, vânzările de lapte vegetal din comerț cresc treptat, de la an la an, scrie doc.ro.

Cele mai frecvente cauze pentru care oamenii evita consumul de lapte:

Au adoptat o dietă vegană, care nu conține produse de origine animală.

Suferă de alergie la lapte – bebelușii și copiii mici pot avea reacții alergice în urmă consumului de lapte.

Intoleranță la lactoză – specialiștii estimează că până la 75% din populația lumii suferă de intoleranță la lactoză.

În ultimii ani au apărut în magazine tot mai multe opțiuni pe raftul de lapte vegetal. Dacă vrei, însă, să te bucuri de un lapte vegetal proaspăt și fără adaosuri, îți poți prepară chiar tu, acasă, un asemenea lapte.

Laptele de migdale

Acest lapte este sărac în grăsimi, însă, totodată, e bogat în conținutul de fier, calciu, zinc, potasiu, magneziu și fosfor. De asemenea, conține și cantități mari de vitamina C, vitamina B6, vitamina E, acid folic și niacina. Migdalele conțin grăsimi mononesaturate, care reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare și încetinesc evoluția bolii Alzheimer.

Acest lapte nu este recomandat celor care suferă de alergii la nuci.

Cum prepari laptele de migdale

Înmoaie o cană de migdale într-un bol cu apă și lasă-le acolo peste noapte. Dacă vrei să obții un lapte cu o textura fină, îndepărtează coajă de pe migdale după ce le rehidratezi.

Pune migdalele rehidratate în blender, alături de 3 căni de apă. Pornește blenderul și transformă-le într-un lichid. Strecoară apoi laptele cu ajutorul unui tifon. Depozitează laptele obținut într-un recipient care se închide ermetic și consumă-l în termen de 3-4 zile.

Laptele de orez

Acesta este ideal pentru persoanele alergice la nuci, care nu pot consumă lapte de migdale. Aromă să este dulce și poate fi consumat atât că atare, cât și în compoziția prăjiturilor. Comparativ cu alte tipuri de lapte vegetal, acesta nu are o textura la fel de cremoasa, așa că nu e indicat să îl folosești în cafea, ceai sau supe. Laptele de orez nu are colesterol, fiind excelent atât pentru sănătatea inimii, cât și pentru sistemul digestiv.

Pe de altă parte, însă, acesta este bogat în carbohidrați, deci în calorii.

Cum prepari laptele de orez

Pune în blender o jumătate de cană de orez fiert, alături de 2 căni de apă. Pornește blenderul și așteaptă până când obții un amestec omogen. Oprește blenderul și strecoară laptele de orez obținut. Pune-l într-un recipient cu capac și ține-l la frigider cel mult 4 zile.

Laptele de cocos

Ideal pentru prepararea deșerturilor, dar și a smoothie-urilor, laptele de cocos are o mulțime de efecte benefice pentru sănătate, începând de la reducerea tensiunii arteriale și până la scăderea colesterolului.

Spre deosebire de alte tipuri de lapte vegetal, laptele de cocoș are o concentrație mare de grăsimi săturate.

Cum prepari laptele de cocos

Pune în blender o cană de fulgi de cocos deshidratati și o cană și jumătate de apă. Pornește blenderul, iar după 2 minute oprește-l. Pune conținutul blenderului într-un recipient cu capac și ține-l la frigider până la 4 zile.

Ponturi pentru laptele vegetal achiziționat din comerț

Dacă lipsa de timp sau circumstanțele te fac să cumperi lapte vegetal din comerț, ține cont de câteva aspecte importante:

Citește eticheta produsului cumpărat și evita produsele care conțin îndulcitori, aditivi și agenți de îngroșare artificiali.

Agită recipientul de lapte înainte de consum – laptele se poate separă, pe fundul recipientului lăsându-se crema vegetală, iar deasupra ridicându-se laptele. E recomandat, astfel, să agiți bine sticlă de lapte înainte de a o deschide.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468