REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cum să va protejați de temperaturile ridicate

Cum să va protejați de temperaturile ridicate

Replica API 15 iulie 2021 | 00:00 438

Odată cu primul val de caniculă din acest sezon, trebuie să luați măsuri de prevenire a afecțiunilor asociate cu temperaturile ridicate, după cum recomandă medicii.

Sursă foto: Shutterstock

„Este esențial să beți multe lichide reci, să evitați expunerea la soare în jurul prânzului (10:00 - 14:00), atunci când soarele arde, de obicei, cel mai tare” a precizat dr. Robert Glatter, medic de urgențe în cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. „Încercați să nu faceți efort atunci când temperaturile cresc considerabil, păstrați-va energia” a recomandat acesta.

„Dacă faceți sport în căldură, mai puțîn de o ora, asigurați-va că beți apă rece atât înainte, cât și după antrenament. Dacă faceți sport mai puțîn de o ora, băuturile pentru sportivi și consumul de minerale nu sunt, în general, necesare. Acestea fiind spuse, indicele de confort termic și umiditate reprezintă un factor important în alegerea lichidelor ideale” a spus Glatter.

Dar dacă plănuiți să faceți sport în căldură și umiditate mai mult de o ora, este important că pe lângă apă să consumați băuturi pentru sportivi, pentru a compensa pierderea de minerale, că urmare a transpirației, a mai precizat Glatter. „Covrigeii sărați reprezintă o alternativă bună la băuturile pentru sportivi” a adăugat acesta.

Cel mai bine ar fi să stați înăuntru cu aerul condiționat în funcțiune. Dacă nu aveți la dispoziție aer condiționat, puteți reduce temperaturile dacă va stropiți cu apă rece și dacă folosiți un evantai.

Dacă ieșiți afară, purtați haine largi și în culori deschise și o pălărie cu boruri largi. Aplicați crema de protecție solară la fiecare două ore în timpul expunerii la soare, recomandă Glatter.

Și nu lăsăți copiii în mașinile parcate. „Dacă afară sunt 32 de grade Celsius, temperatura din mașînă poate urcă până la 65,5 grade Celsius în mai puțîn de 15-20 de minute” avertizează Glatter. „Chiar și atunci când afară sunt doar 21 de grade Celsius, în mașînă, temperatura poate depăși 37,7 grade Celsius în mai puțîn de 30 de minute. Ferestrele mașinii captează căldură, și se formează că un efect de seră” a spus acesta.

ASPCA le atrage atenția proprietarilor de animale că același lucru este valabil și pentru animale: nu le lăsăți în mașînă. Chiar și cu geamul ușor deschis, temperatura din mașînă poate fi periculos de mare, iar câinii nu își pot regla temperatura la fel de bine că oamenii.

În timpul perioadelor de temperaturi și umiditate ridicate, acordați o atenție deosebită seniorilor și copiilor, care se confruntă cu un risc crescut de boli asociate cu temperaturile ridicate, a spus Glatter.

„Crampele calorice și epuizarea termică sunt cele mai des întâlnite afecțiuni asociate cu temperaturile ridicate. Greață, amețelile și crampele musculare sunt cele mai frecvente simptome ale acestora. De asemenea, pielea poate fi rece și umedă din cauza transpirației abundente” a adăugat acesta.

În funcție de gravitatea simptomelor, e posibil să fie nevoie de administrarea de perfuzii pentru a reduce efectele caniculei. „Un mediu rece, cu aer condiționat, este esențial pentru răcirea eficientă a temperaturii corpului” a spus acesta.

Insolația este și mai gravă decât crampele sau epuizarea termică, fiind o urgență medicală.

„Pacienții pot ajunge la temperaturi ale corpului de 41,1 - 42,2 grade Celsius, prezentând stări de confuzie și dezorientare, precum și pierderea capacității de transpirare pentru a-și reduce temperatura corpului. Băile cu gheață și ventilatoarele ar putea reduce temperatura corpului” a explicat Glatter.

„Medicamentele standard, că ibuprofen și paracetamol, nu ajută în cazul unor temperaturi ale corpului atât de ridicate, de fapt, pot fi chiar dăunătoare” a spus acesta, scrie New York Times, citat de doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468