REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
12° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Cum va arăta Regiunea de Sud-Est, care sunt variantele de capitală şi când are loc reaşezarea administrativ-teritorială

Cum va arăta Regiunea de Sud-Est, care sunt variantele de capitală şi când are loc reaşezarea administrativ-teritorială

Replica API 7 februarie 2013 | 00:00 615

Surprizele REGIONALIZĂRII:

Surprizele REGIONALIZĂRII:

Discuţiile privind regionalizarea au ajuns în punctul în care se vehiculează deja şi capitalele de regiuni. În privinţa Constanţei, surpriza ar putea fi de proporţii! Regiunea de Sud-Est ar urma să fie compusă din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, iar reşedinţa de regiune ar urma să fie judeţul Brăila. Evident, o astfel de variantă este respinsă categoric de mai-marii judeţului Constanţa, care consideră că nici un alt judeţ nu cunoaşte dezvoltarea judeţului nostru. Potrivit unui proiect de lege vehiculat în aceste zile, România va avea 8 regiuni - Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est - care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional.

Referitor la acest subiect - Brăila, posibilă capitală de regiune -, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat că "este posibil", întrucât există o propunere în acest sens. Dar, a adăugat el, nu este singura propunere, existând şi propunerea ca judeţul Constanţa să fie capitala regiunii. Tot Dragomir a declarat că, momentan, regionalizarea este însă la stadiul de "lucru", în sensul că există mai multe variante în privinţa regiunilor - propunerea cu 8 judeţe care să formeze Regiunea de Sud-Est, propunerea cu 6 judeţe (cea expusă mai-sus), dar şi propunerea cu 4 judeţe componente ale regiunii. Varianta cu 8 judeţe în componenţa regiunii ar cuprinde: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Călăraşi, Ialomiţa. Varianta cu 4 judeţe arată astfel: Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, în ideea de regiune riverană Dunării. O regiune trebuie să cuprindă, după calculele celor de la USL, între 800 şi 1,5 milioane de locuitori. În proiectul enunţat mai-sus (cel potrivit căruia Regiunea Sud-Est va avea în componenţă 6 judeţe), se mai arată că fiecare regiune îşi stabileşte un buget multianual, care trebuie aprobat şi actualizat în fiecare an, şi care este elaborat având în vedere planificarea regională. De asemenea, în proiect se arată că pe lângă fiecare consiliu regional se înfiinţează, organizează şi funcţionează un Consiliu Consultativ Economic şi Social, organism cu rol consultativ. În plus, în fiecare regiune funcţionează câte o agenţie pentru dezvoltare regională, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale. Proiectul stabileşte şi funcţionarea Consiliului regional, care "se alege pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă".

Şi Galaţiul ar putea fi capitală de regiune

În afară de deputatul Dragomir, şi alţi liberali au declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că nu exclud varianta ca regiunea de Sud-Est să aibă capitala la Brăila, pentru că există deja o deconcentrată care a fost arondată acestui judeţ, şi anume Inspectoratul de Stat în Construcţii. "Sunt discuţii vizavi de prefecturi, consilii judeţene, dar nimic concret până acum. Mă îndoiesc ca judeţul Constanţa să fie arondat la Brăila. Sunt zvonuri, bombe aruncate de unii în presă. Cred că se joacă cineva pe hartă şi apoi se fac speculaţii. Sunt tot felul de variante, dar lucrurile sunt extrem de serioase. Vorbim de poliţie, jandarmerie şi alte structuri. Mai există varianta ca regiunea Sud-Est să aibă capitala la Galaţi. Acolo este sediul Regiunii Sud-Est. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă are sediul pe regiune la Galaţi. Nimeni nu poate să spună acum care variantă ar avea cea mai mare greutate. Judeţul Constanţa nu poate fi dat la o parte şi să se decidă capitală la Vrancea şi în nici un caz la Brăila. Până acum România a fost împărţită pe 8 regiuni, dar nu este exclus să fie mai multe decât cele anunţate", susţin unii liberali.

Bola: Constanţa este mult prea puternică să fie plasată în umbra altui judeţ din România

Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, este de părere că regiunea Sud-Est ar trebui să aibă capitală la Constanţa şi nu la Vrancea, Focşani, Galaţi, Brăila sau Tulcea, argumentând că judeţul nostru este unul extrem de puternic din punct de vedere economic, dar şi ca densitate. Judeţul Constanţa se poate mândri cu porturi, centrală nucleară, numeroase unităţi sanitare de stat, cât şi private, dar şi cu 630.679 de locuitori, conform Institutului Naţional de Statistic, rezultatul recensământului fiind unul provizoriu. De altfel, în jurul municipiului există şi o arie metropolitană importantă care face din Constanţa a doua zonă metropolitană a ţării după Bucureşti. "Judeţul Constanţa este mult prea puternic din punct de vedere economic pentru a fi plasat, undeva, ca o simplă parte a regiunii. Nu cred că se gândeşte cineva ca judeţul Constanţa să nu fie capitală de regiune. Din punct de vedere economic şi al numărului de locuitori depăşim cu mult judeţele care fac parte din regiunea Sud-Est. Suntem un judeţ cu 750.000 de locuitori şi noi, constănţenii, suntem tari. Avem o populaţie numeroasă, cam cât ar avea trei judeţe de talia Călăraşi. Orice om poate să înţeleagă că avem centrală nucleară, trei porturi cu reparaţii nave, cu construcţii de nave, Canalul Dunăre Marea Neagră, sector agricol. Judeţul Constanţa ocupă locul trei la nivel naţional, privind contribuţia la bugetul de stat, şi este imposibil să fim plasaţi în umbra unui alt judeţ. Cum spunea cineva, iarna nu-i ca vara şi Constanţa nu-i ca ţara", a declarat, pentru "Replica", Eugen Bola, prefectul jueţului Constanţa.

Darie - de ce e bună acum regionalizarea, de ce nu erau bune super-judeţele împotriva cărora la Constanţa a fost organizat referendum

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristi Darie, susţine că o altă variantă în afară de cea deja funcţională - Regiunea de dezvoltare 2 Sud-Est, nu poate fi concepută în reîmpărţirea ţării, întrucât, altminteri, "s-ar schimba extrem de multe înţelegeri cu Uniunea Europeană". Conform lui Darie, Regiunea de Sud-Est va avea în componenţă exact aceleaşi judeţe ca Regiunea de dezvoltare 2 S-E: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea. În privinţa capitalei regiunii, vicele CJC a declarat că "nu aceasta este prioritatea". "Capitala va fi acolo unde polul de dezvoltare al regiunii este mai mare", a spus Darie. La insistenţele noastre, Darie a admis că el crede că judeţul Constanţa ar trebui să fie capitala regională: "Aşa mi se pare logic. Constanţa poate să tragă celelalte zone spre dezvoltare. Să nu se înţeleagă greşit: nu avem nimic cu colegii noştri şi nu asta (stabilirea capitalei -n.r.) este piatra de temelie a acestui proiect important. Stabilirea capitalei nu va fi motiv de discordie între noi şi colegii noştri. Nu vom lăsa vanitatea în calea acestui proiect. Este important să se facă acest pas în reforma administrativă. Vorbim despre fonduri europene care vor fi atrase de regiuni", a declarat Cristian Darie. Întrebat atunci de ce a fost organizat un referendum pe 6 noiembrie 2011, constănţenii fiind invitaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa?", Cristian Darie a precizat că: "Dacă ne-am raporta la numărul de cetăţeni ai judeţului, conform ultimului recensământ, atunci referendumul a trecut, iar constănţenii au respins desfiinţarea judeţului". "Propunerea Guvernului Boc de la acea vreme era de desfiinţare a judeţelor şi transformarea lor în nişte super-judeţe, 7 sau 8, pentru că în Constituţie nu există cuvântul de regiune. Iar ei, pentru a ocoli modificarea Constituţiei, în sensul precizării acestui nou cuvânt, vroiau să desfiinţeze judeţele şi să le facă super-judeţe", a mai spus Darie. Conform acestuia, regionalizarea va avea loc după ce va fi modificată Constituţia.

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212