REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum văd politicienii reorganizarea instituţiilor de cultură

Cum văd politicienii reorganizarea instituţiilor de cultură

Replica API 17 septembrie 2013 | 00:00 89

Să se facă, dar fără disponibilizări!

Să se facă, dar fără disponibilizări!

Instituţiile de cultură din România ar urma să treacă printr-un amplu proces de reorganizare. Artiştii sunt panicaţi de schimbările anunţate de ministrul de resort, iar pe listă a fost cât pe ce să intre şi Teatrul "Oleg Danovski" din Constanţa! În motivarea proiectului - care însă va fi retras şi va suferi modificări -, Ministerul Culturii menţiona următoarele: "Personalul instituţiilor desfiinţate se preia şi va fi încadrat în limita numărului maxim de posturi aprobat pentru Operă (Opera Naţională Bucureşti - n.r., dar şi necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, care impune înfiinţarea unei instituţii publice, să gestioneze în mod integrat şi coerent aceste subdomenii prin reorganizare (...), cu reducere de personal".

Deputatul liberal Gheorghe Dragomir susţine că reorganizarea instituţiilor de cultură este ceva firesc, în contextul situaţiei actuale, reorganizărilor şi regionalizării. Deşi nu cunoaşte exact proiectul ministrului de resort, Dragomir crede că este posibil să dispară nişte funcţii, dar speră că nu ale artiştilor, "a celor implicaţi în actul cultural". "Eu cred că va fi bine", a conchis deputatul.

Senatorul Mazăre: Reducerea de personal nu mă bucură niciodată

Senatorul social-democrat Alexandru Mazăre susţine că nu a văzut hotărârea de Guvern, însă nu ar fi de acord cu o eventuală disponibilizare a angajaţilor. "Trebuie să văd exact hotărârea de Guvern, să pot spune ceva. Reducerea de personal nu mă bucură niciodată, pentru că sunt oameni care rămân în afara schemei", a declarat senatorul Mazăre.

Deputatul Voicu: Nu sunt de acord cu centralizarea instituţiilor de cultură, ci cu descentralizarea lor

La rândul său, deputatul social-democrat Mădălin Voicu nu este de acord cu centralizarea instituţiilor de cultură. "Până nu am o informaţie oficială în acest sens, nu pot să mă pronunţ. Am auzit tot felul de variante şi nu le pot comenta până nu este ceva concret. Nu sunt de acord cu centralizarea instituţiilor de cultură, ci cu descentralizarea lor", a declarat, pentru "Replica", deputatul Mădălin Voicu. Reprezentantul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor spune că până în prezent nu ar fi avut cunoştinţă de acest proiect şi nici cei de la Guvern nu i-ar fi consultat pe acest subiect. "Nu ştiu cine este iniţiatorul proiectului şi nici ce prevede, ce aduce nou sau care sunt motivele unei astfel de noi organizări. Presupun că dacă există astfel de veşti cu siguranţă vor avea şi un contur, să ştim exact despre ce este vorba. Fiind în Comisia de Cultură, nu am primit nici un material în sensul acesta şi nici de la Guvern nu am fost consultaţi. Când Guvernul va lua o decizie este obligat să consulte şi Parlamentul. Opera Română ar trebui să-şi asume, să preia toate subunităţile, nu să i se impună. Chiar dacă ar exista un astfel de proiect, la acest moment nu am nici o informaţie concretă. Săptămâna aceasta voi afla care sunt dedesubturile acestui gând, asta dacă el chiar există. De principiu nu sunt de acord, pentru că nu cred că Opera sau o altă instituţie de artă poate să acopere toate nevoile şi să facă un mega efort să le coordoneze pe cele aflate în subordinea ei", a declarat Mădălin Voicu. Întrebat dacă ar urma să discute cu reprezentanţii Ministerului Culturii pe acest subiect, social-democratul a replicat: "Nici un minister, nici măcar Guvernul, nu poate lua decizii fără să consulte Comisia de Cultură".

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108