REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
15.5° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Data morții lui Mihai Eminescu, scrisă greșit pe un monument din centrul Bucureștiului

Data morții lui Mihai Eminescu, scrisă greșit pe un monument din centrul Bucureștiului

A.F. 19 octombrie 2023 | 23:02 624

În centrul Bucureștiului, în locul unde Mihai Eminescu a murit, a fost expusă, timp de 12 ani, o plăcuță comemorativă în care data morții poetului național este greșită.

Data mortii lui Mihai Eminescu, scrisa gresit pe un monument din centrul Bucurestiului

În ultimul deceniu, România a schimbat 15 miniștrii ai culturii, însă niciunul nu a reușit să repare o adevărată rușine națională. O plăcuță comemorativă, instalată pe clădirea construită în locul vechiului sanatoriu Caritatea, acolo unde Mihai Eminescu a murit, are trecută o dată greșită a morții poetului național.

Data oficială a morții lui Mihai Eminescu este 15 iunie 1889

„În acest loc s-a aflat sanatoriul «Caritatea», unde a încetat din viață, la 16 iunie 1889, marele poet român Mihai Eminescu”, scrie pe plăcuța instalată pe clădire.

Data oficială a morții lui Mihai Eminescu este 15 ianuarie 1889, ora 4 dimineața, decesul fiind constatat în dimineața aceleiași zile. Decesul s-a produs într-o cameră a casei deținute de Alexandru Șuțu, primul medic psihiatru pe care l-a avut România. Acesta îl diagnosticase pe poet cu ”alienație mintală în formă de demență”, însă raportul oficial al morții a scos la iveală afecțiuni fizice, nu psihice.

Eminescu mai fusese diagnosticat cu sifilis (eronat, susțin specialiștii de azi), fiind tratat cu mercur, conform protocolului vremii. Acest lucru ar fi putut duce la o intoxicație cu mercur, care a avut efecte negative asupra aparatului cardiovascular.

A cui este plăcuța comemorativă și cine răspunde de ea

Nu se cunoaște cu exactitate cine și când a realizat plăcuța comemorativă cu nume greșit, cert este că aceasta era deja instalată în iulie 2011, potrivit Google Street View. Se pare, însă, că aceasta nu a deranjat pe nimeni, cu toate că eroarea a fost semnalată în presă încă de acum 8 ani.

Potrivit legii, plăcuța comemorativă este considerată monument de for public, iar amplasarea acesteia a fost făcută cu aviz pentru concepția artistică de la Ministerul Culturii. Avizul se obține pe baza unei analize realizate de Comisia Națională pentru Monumente de For Public.

După avizare, instituția care desfășoară activități legate de conservarea, restaurarea, protejarea și întreținerea patrimoniului monumental este Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public. Doar că plăcuța nu poate fi schimbată sau modificată decât cu acordul proprietarului clădirii, aceasta nefiind pe domeniul public.

Ministerul Culturii a aflat după un deceniu de existența plăcuței, cu toate că el a dat avizul

Abia în august 2023, Ministerul Culturii a sesizat PMB în legătură cu această situație, solicitând să înceapă demersurile pentru modificarea sau înlocuirea plăcuței comemorative.

„Ministerul Culturii a solicitat Direcției pentru Cultură a Municipiului București prin adresa nr 268/CMFP/16.08.2023 să informeze proprietarul clădirii pentru eroarea apărută pe plăcuța comemorativă a poetului Mihai Eminescu privind data de naștere și să procedeze în consecință la corectarea/modificarea acesteia”, a arătat Raluca Turcan, ministru al culturii, ca răspuns la o interpelare a deputatului Adrian Wiener.

Obligațiile de administrare și conservare a lucrărilor de artă monumentală de for public revin proprietarilor lor sau autorităților administrației locale, a mai arătat Turcan. Direcția de Cultură din cadrul PMB trebuie acum să trimită documentația pentru modificarea lucrării la Ministerul Culturii, pentru avizare.

Imobilul pe care data nașterii poetului Mihai Eminescu a fost trecută greșit, pe o plăcuță comemorativă care a primit aviz de la Ministerul Culturii, se află într-o zonă centrală a Bucureștiului, pe strada Plantelor, în apropiere de Parcul Izvorul Rece.

Casa unde s-a născut Eminescu, transformată în sală de păcănele

O altă „rușine națională” este cea de la Botoșani, pe casa ridicată în locul celei în care s-a născut Mihai Eminescu. În 2013, imobilul care, de asemenea, are o plăcuță comemorativă, a fost dotată cu termopane și a devenit sală de păcănele. Construcția se află în centrul vechi al orașului, iar la parter au fost amenajate două spații comerciale care au fost oferite spre închiriere de actualii proprietari, scrie fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407