REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

De ce crapă pielea pe genunchi și la coate?

De ce crapă pielea pe genunchi și la coate?

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 1349

Genunchii și coatele uscate pot fi un simptom al unor afecțiuni variate și diferite, dar și al unor obiceiuri care fac parte din stilul tău de viață. De exemplu, petreci mult timp la bazin sau piscină? Un motiv pentru care pielea din zona coatelor și a genunchilor suferă de uscăciune este clorul folosit în igienizarea apei din bazinele de înot.

Sursă foto: Shutterstock

De asemenea, odată cu instalarea anotimpului rece, pielea suferă modificări, adesea rezultând în uscăciune și descuamare. Coatele și genunchii uscați pot fi și rezultatul unei iritații, provocată de anumite produse de curățare, parfumuri și loțiuni de îngrijire a pielii.

Nu în ultimul rând, băile și dușurile cu apă fierbinte pot usca în mod exacerbat pielea. În anumite cazuri, însă, pielea uscată, mai ales la coate și genunchi, poate semnala o afecțiune medicală, cum ar fi eczema sau psoriazisul. Indiferent de cauză, există remedii pentru îmbunătățirea calității pielii din zona coatelor și a genunchilor. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea.

1. Revizuiește-ți rutina de spălare a corpului

Aici există mai mulți factori contributori ce pot duce la uscarea și crăparea pielii din jurul coatelor și a genunchilor. În primul rând, uscăciunea excesivă poate apărea pe fondul statului prea mult timp în apă, așadar limitarea timpului petrecut la duș sau în cada cu apă poate avea rezultate surprinzătoare pentru pielea ta.

În al doilea rând, temperatura apei cu care te speli este importantă. Apa fierbinte poate înlătura factorii naturali de protecție și hidratare ai pielii, secretați prin sebumul specific suprafeței cutanate. În acest sens, soluția stă în ajustarea apei la o temperatură mai potrivită.

Dacă folosești geluri de duș cu diverse arome, încearcă varianta fără parfum. Acest tip de ingredient poate adesea usca mai tare pielea. Pentru un beneficiu în plus, optează pentru un produs dermatocosmetic, special formulat pentru pielea uscată și/sau atopică, fără parfum și cu ingrediente emoliente.

2. Folosește produse potrivite de îngrijire a pielii

Cea mai bună hidratare a corpului se face imediat după duș, pe pielea ușor umedă. Preferabil ar fi să alegi un produs dermatocosmetic, cu ingrediente emoliente și relipidante, fără parfum, destinat pielii uscate și foarte uscate. Insistă pe zona coatelor și genunchilor și, eventual, aplică un strat subțire de vaselină cosmetică sau un ulei de corp la alegere (ai grijă să nu conțină parfum, ci doar aromele sale naturale), pe zonele cele mai afectate.

De asemenea, este recomandat să aplici o cremă hidratantă pe coate și genunchi de fiecare dată când aceste zone sunt expuse la apă. În ceea ce privește uleiurile de corp, cele mai potrivite alegeri sunt uleiul de măsline, de cocos, untul de cacao și cel de shea.

Cremele și loțiunile de corp dermatocosmetice se găsesc cu precădere în farmacii, dar uneori sunt disponibile și pe site-urile cu produse cosmetice variate. Dacă ai prefera o variantă naturală, făcută în casă, îți poți prepara singură un tratament exfoliant hidratant, pentru a elimina cojițele din zonele de piele crăpată, fără a leza pielea.

Vei avea nevoie de jumătate de ceașcă de zahăr granulat și 1/3 ceașcă de ulei de măsline. Amestecă ingredientele și masează scrub-ul obținut, cu mișcări blânde, pe suprafețele rugoase și crăpate ale pielii. Clătește temeinic și aplică, imediat după, un strat de cremă hidratantă, apoi câteva picături de ulei. Masează, din nou, zonele afectate și acoperă-le cu îmbrăcăminte.

3. Ai grijă cum te îmbraci, în funcție de sezon

Dacă ai remarcat că uscăciunea s-a exacerbat după ce ai îmbrăcat o bluză sau o pereche de pantaloni noi, există posibilitatea ca tipul de material să aibă legătură cu simptomele. La fel se poate întâmpla când te învelești cu o pătură nouă, dacă ai coatele și genunchii expuși.

Este de preferat să eviți, pe cât posibil, materialele sintetice, sau cel puțin să recunoști tipul de material care îți face rău și să îl eviți. De asemenea, pe timpul iernii, există obiceiul de a purta ciorapi pe sub pantaloni pentru a ține căldura mai bine. Optează pentru ciorapi din fibre naturale, pentru a evita iritația și uscăciunea pielii. Maletele de corp trebuie să fie, de asemenea, din materiale prietenoase cu pielea ta. În principiu, orice articol de îmbrăcăminte care se mulează pe piele (primul strat de îmbrăcăminte) ar trebui să fie din materiale care să nu îți irite pielea.

Nu în ultimul rând, acordă atenție detergenților și balsamurilor de rufe pe care le folosești, deoarece și acestea conțin ingrediente cu potențial iritant. Caută produse de curățare hipoaleregenice. În acest sens, detergenții special concepuți pentru hainele de bebeluși sunt o opțiune potrivită.

4. Îngrijește-ți pielea în funcție de anotimp

Când se schimbă vremea, pielea își schimbă, la rândul său, nevoile. De exemplu, când petreci mult timp la soare, pielea se poate usca mult mai repede și mai puternic, în special în zona genunchilor și a coatelor. Dacă plănuiești o vacanță la mare, ai grijă să folosești mereu o cremă cu fotoprotecție, minim FPS 30 și, eventual, optează pentru un produs fără parfum sau alcool. Hainele cu protecție solară pot fi, de asemenea, de ajutor.

Pentru protecție optimă, reaplică produsul cu FPS la fiecare două ore sau după înot. La polul opus, temperaturile foarte scăzute pot, și ele, deshidrata pielea în exces. Dacă te afli într-o zonă extrem de rece, aplică un produs hidratant pe coate și genunchi de câteva ori pe zi și menține aceste zone acoperite mereu.

5. Alege produse cosmetice potrivite

Dacă genunchii și coatele crăpate sunt consecința unei afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, dermatita sau eczema, există produse cosmetice special formulate pentru atenuarea simptomelor. Discută cu medicul dermatolog cu privire la opțiunile de produse potrivite. Acesta îți poate recomanda mărci diferite de produse, pentru orice tip de buget, pe care să le poți aplica cu încredere.

Dacă nu suferi de nicio afecțiune diagnosticată, dar simptomele sunt supărătoare, este recomandat să mergi la medicul dermatolog, pentru un consult. E posibil, de multe ori, să fie vorba de o afecțiune preexistentă.

Când să mergi la medic

Dacă uscăciunea persistă sau se înrăutățește, este timpul să mergi la medic. E posibil să fie vorba de o alergie banală sau de o afecțiune mai serioasă. De asemenea, dacă apar zone extrem de iritate sau sângerări locale, mergi la medic de urgență.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Simplu, din cauza efectuarii unor activitati de prin DOS.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920