REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

De ce pepinierele din Constanța nu vând brazi de Crăciun?!

De ce pepinierele din Constanța nu vând brazi de Crăciun?!

Cristina BĂRBUCEANU 28 noiembrie 2022 | 00:00 1854

Cum orașul Constanța a început deja să se îmbrace în straie de sărbătoare, e semn că până la împodobirea brazilor nu mai este mult. Astfel că oamenii se întreabă de unde își pot achiziționa un brad? Ei bine, în mare parte, doar din magazine, unde sunt brazi aduși din import, în marea lor majoritate. Pepinierele din Constanța nu mai vând brazi de Crăciun, ci doar pentru exterior și plante ornamentale. Florin Velea, reprezentant al Direcției Silvice Constanța, a spus că oamenii preferă brazii crescuți în pepinierele din Occident și că, în România, se importă brazi deoarece cererea este prea mare pentru cât poate piața românească să ofere.

pepiniera Mamaia

Brazii de Crăciun, luați doar din magazine

Iarna este foarte aproape. Astfel că oamenii deja încep să caute brazi, ornamente pentru Crăciun. Deja magazinele au început să aducă brazii, artificiali în marea lor majoritate, semn că sezonul cumpărăturilor pentru ornamente de sărbători a început.

cumpărăm brazi din piețe

Din păcate, în pepinierele din Constanța nu există brazi pentru Crăciun, ci doar plante ornamentale sau brazi, molizi pentru exterior. Nici pepinierele din localitățile care aparțin de județul Constanța, precum Lumina, Cobadin sau Neptun, nu comercializează faimoșii brazi, aceștia putând fi achiziționați fizic sau online din diversele hypermarket-uri sau depozite din Constanța.

„Cumpărătorii preferă brazii crescuți în pepinierele din Occident”, iar „în Constanța nu există specia brad în păduri”

Dar oare este criză în ceea ce privește comercializarea brazilor de pădure de către Romsilva? Florin Velea, reprezentant al Direcției Silvice Constanța a declarat pentru Replica: „Romsilva valorifică brazii pe care îi are în țară. Dar direcția noastră, deși face parte din Romsilva, nu comercializează. Brazii noștri nu sunt comercializați și se aduc din import probabil pentru că nu avem suficienți conform cererii de pe piață iar cumpărătorii nu se mai mulțumesc cu calitatea bradului din pădure, ci preferă brazii crescuți în pepinierele din Occident.  Romsilva Constanța nu aduce brazi pentru comercializare. Sunt în celelalte direcții silvice din țară, la munte, unde au arborele de brad și prin lucrările de îngrijire pe care le efectuează în arborete, extrag pomii de Crăciun pentru comercializare.”.

Fotografie ilustrativă pentru diferența dintre brad și molid

Întrebat care este alegerea perfectă dintre brad și molid, Florin Velea a oferit lămuriri: „De preferință este bradul pentru că estetic, bradul are acul mai lat și mai alburiu pe spate, plus că se scutură mai greu decât molidul.” Dacă în Constanța există sau nu brazi, pentru a se împiedica importul sau aducerea sa din alte părți ale țării, reprezentantul Direcției Silvice Constanța a dat răspunsul: „În județul Constanța nu există specia brad în păduri”, de unde tragem concluzia că oamenii pot cumpăra, în general, brazi aduși din afară, și în mare parte, din magazine, deoarece pepinierele nu mai cresc brazi de Crăciun.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va rugam fără brazi și luminițe nu ne țin de foame
0
0
stati linistiti, ca oamenii nu mai au bani nici macar ce sa manance
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218