REPLICA ONLINE CONSTANTA

23° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

De la bal la spital! Constănţenii au exagerat cu mâncarea de sărbători şi au ajuns la Urgenţă

De la bal la spital! Constănţenii au exagerat cu mâncarea de sărbători şi au ajuns la Urgenţă

Replica API 28 decembrie 2016 | 00:03 132

Cârnaţii, toba, caltaboşul şi alcoolul nu au picat bine la stomac pentru mulţi constănţeni. Medicii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa au lucrat la foc continuu în primele două zile de Crăciun. În topul afecţiunilor au predominat durerile abdominale, ca urmare a consumului în exces de alcool şi de alimente. Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa a întregistrat, în 48 de ore, 720 de solicitări de la constănţenii. Numai în municipiu s-au înregistrat 320 solicitări pentru diferite probleme care necesitau îngrijiri medicale. „Problemele au fost ca de fiecare dată. Colici abdominale, pacienţi cu probleme cardiace sau probleme respiratorii”, a declarat dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

Medicul a mai menţionat că numărul solicitărilor este mult mai mare faţă de o zi obişnuită, însă aşa se întămplă de fiecare dată în perioada sărbătorilor. Dacă de la mâncat nu s-au putut abţine, în ceea ce priveşte consumarea băuturilor alcolice, se pare că, oamenii au fost ceva mai cumpătaţi. Au exista solicitări, dar nu excesiv. Anul trecut, în 78 de ore, au fost înregistrate 700 de solicitări, astfel nu s-a înregistrat o discrepanţă foarte mare.

Sfaturi că să nu ajungeţi de la bal la spital

Produsele tradiţionale de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, din cauza conţinutului mare de grăsimi şi proteine şi constituie adevărate „bombe calorice”. Carnea grasă, prăjelile, tocăturile, cozonacii, maioneză, prăjiturile cu crema, consumate în exces şi însoţite de alcool, pot provoca de la simple indigestii şi enterocolite până la redutabile colici biliare, pancreatită acută, comă diabetică sau hepatică s.a. Pentru a evita aceste pericole, respectaţi următoarele sfaturi alemedicilor: limitaţi-va la porţii mici, mâncaţi eşalonat, în mai multe reprize. Nu va grăbiţi să mâncaţi la o singură masă toate felurile de mâncare preparate; evitaţi să începeţi masă de Revelion cu stomacul gol. Mâncaţi ceva uşor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei; nu mâncaţi la ore foarte târzii în ziua precedentă şi nu va culcaţi cu stomacul plin; feriţi-vă de asocierea la aceeaşi masă a băuturilor carbogazoase şi/sau alcoolice, prăjelilor, tocăturilor, grăsimilor, murăturilor şi dulciurilor, această fiind o adevărată „bombă” care declanşează problemele digestive. Ieşiţi la aer curat, faceţi o plimbare după masă sau chiar câteva exerciţii uşoare. Dacă aveţi afecţiuni cronice, nu uitaţi de indicaţiile medicului privind regimul şi tratamentul medicamente.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212