REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DECĂDEREA zonei Energia: FURTURI, GUNOAIE, HAITE de CÂINI și multă INCOMPETENȚĂ!

DECĂDEREA zonei Energia: FURTURI, GUNOAIE, HAITE de CÂINI și multă INCOMPETENȚĂ!

Replica API 17 februarie 2020 | 00:00 843

Energia este, în prezent, doar numele unui cartier dintr-o zonă a Constanței, însă, puțini știu că denumirea este dată după renumita fabrică de mase plastice Energia SA, una dintre cele mai importante de acest fel din România. Ce a mai rămas din marea fabrică sunt doar câteva ruine, „omise” de buldoexcavatoarele care au făcut una cu pământul, unul din simbolurile orașului. Localnicii zonei declară faptul că zona este în expansiune iar aici, în curând, va fi una dintre cele mai importante zone rezidențiale.

Construită la începutul anilor `70, fabrica de mase plastice Energia era una dintre cele mai importante platforme industriale ale Constanței, cu mii de muncitori în perioada ei de glorie. Produsele acesteia erau vândute în țară și la export și erau apreciate de consumatori. Numele fabricii a fost dat și cartierului din apropiere, la vremea aceea construindu-se blocuri de locuințe pentru muncitorii veniți din toate zonele țării. Energia, dispunea de baze de odihnă și tratament în țară, muncitorii beneficiind de vacanțe la costuri rezonabile. Pe platformă funcționau, de asemenea, cantine care asigurau mesele zilnice pentru salariații din cele două ture de muncă. Ca o dovadă a importanței pe care o dobândise, municipalitatea comunistă a vremii a decis să asigure o linie de transport în comun (troleibuz), până la intrarea în fabrică. În fostele hale de unde altă dată își câștigau existența mii de salariați, până nu demult mai veneau la program, regulat, doar hoții de fier vechi. Ani în șir, fosta fabrică a fost jefuită sistematic, iar bocăniturile asurzitoare și regulate, zgomotul specific de fierăstrău, strigătele „profesioniștilor“ care conduceau echipele de „recuperatori” care cărau saci cu fier și nimicuri, răsunau în zonă.

Apoi, după ce fosta fabrică a fost „golită” de tot de ce putea vinde, în locul hoților de fier vechi ar fi apărut o „firmă profesionistă” care, cu buldoexcavatoarele din dotare, au pus la pământ și ultimul zid, rămas din vechea fabrică de materiale plastice de la marginea Constanței.

În anul 2016, fosta fabrică Energia, împreună cu cele 10 hectare de teren aferente au fost cumpărate de o altă societate de mase plastice. Aceasta a obținut certificatul de urbanism necesar demolării ruinelor. Noua destinație a zonei încă nu a fost divulgată, cu exactitate, însă, locuitorii din zonă au auzit nenumărate zvonuri legate de ce urmează să fie pe terenul de peste 10 hectare. „Nu prea mă interesează bârfele însă, știți cum sunt unii, aud și zic multe. Din ce știu eu, pe terenul acesta vor fi ridicate mai multe blocuri cu spaţii verzi şi locuri de joacă și cu magazine, acum, vom vedea ce se va întâmpla pe viitor. Cred că asta ne-ar scoate din aceasta zonă, parcă uitată de lume și înconjurată de câini flămânzi și zgomotoși” a transmis o constănțeancă.

În prezent, zona este plină de gunoaie și haite de câini comunitari care par a fi „gardienii” zonei, unde acum multă vreme era una din cele mai importante fabrici de mase plastice.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noua locatie este la Medgidia unde sa investit enorm de mult mult !
0
0
N ai ce sa votezi, makidonii de la PNL sunt tot frati cu Fagadau o sa continue jaful si distrugerea...mutati va in alta parte, in constanta n ai ce sa mai faci.
0
0
Bravo,Tepes ai foarte mare dreptate,asa este,privatizarea prost inteleasa si prost aplicata a dus la distrugerea tarii.Si inca nu s-a distrus tot,mai au cate ceva,sanatatea,educatia,protectia si siguranta sociala,le vor distruge si pe acestea.
4
1
Titlul este valabil si pentru primaria orasului, primarie in care s-au adunat toate curvele si incompetentii!!!
12
0
Toata Constanta e decazuta, a ajuns o spelunca ordinara, e valabil si pentru mizeria numita Mamaia.
19
0
Referitor la fosta fabrica Energia, ma intreb de ce au demolat-o noii capitalisti? Am auzit ca atunci cand au venit la putere comunistii, au preluat toate fabricile si uzinele de la capitalisti, dar nu le-au demolat ba dimpotriva le-au marit capacitatea. Acum noii capitalisti au distrus tot, ma intreb, erau oare mai destepti comunistii care n-au distrus? Nu cred, dar cred ca se gandeau mai mult la bunastarea celor care muncesc.
11
6
Mai jegurilor de la PSD cind n-o sa mai aveti ce vinde ce-o sa faceti iudelor.O sa fiti izgoniti din urbe tradatorilor de neam.
10
0
de unde angajati ziaristi din astia? asa articol prost scris nu am mai vazut de ieri, tot in replica
5
0
sa faca blocuri cu 10 etaje cu vedere panoramica la cimitir...
9
2
O idee foarte buna cu acest campus HC, este intr-o zona proasta, la iesire din oras. Acolo erau grajduri pe timpuri
3
5
cartierul ptr tineret, iar in Tomis Nord a facut cartier de tigani,HC.Tinerii care muncesc, tb.sa stea in cartierul asta infect,langa cimitir,zona de parca a fost razboi pe acolo. Tiganii in schimb,tb sa fie aproape de Tomis 3,de Malluri,de Mamaia,ca deh,viitorul primarilor depinde de votul borfasilor.Va mai tb motiv sa iesiti la vot?mutati HC la cap de linie 48 Palas
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108