REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Demnitarii şi magistraţii se înarmează: au depus cereri pentru pistoale cu glonţ

Demnitarii şi magistraţii se înarmează: au depus cereri pentru pistoale cu glonţ

Replica API 29 iulie 2011 | 00:00 282

5.300 de constănţeni deţin arme cu acte în regulă

5.300 de constănţeni deţin arme cu acte în regulă

Modificările aduse Legii 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, intrate în vigoare de ieri, 27 iulie, îi vor obliga pe toţi posesorii de arme letale şi neletale să îşi schimbe permisele de port-armă. Potrivit şefului Serviciului Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul IPJ Constanţa, comisarul-şef Mihai Toporan, nu se poate spune că este o înăsprire a acestui regim, ci dimpotrivă, s-au eliminat unele restricţii, însă au fost introduse 4 noi infracţiuni.

Reporter: Spuneţi-ne în ce constau noile modificări ale acestei legi.

Mihai Toporan: Principalele articole care au fost modificate se referă la cantitatea de arme pentru care se poate acorda dreptul de deţinere şi folosire. De exemplu, până acum, la armele de vânătoare, era permisă deţinerea numai a 2 arme de acelaşi calibru. Prin această lege s-a modificat. Pentru armele de pază şi apărare, a rămas numărul maxim de 2 arme, iar pentru armele de vânătoare, se permite deţinerea unui număr nelimitat. De asemenea, pentru armele de tir, legiuitorul a prevăzut, la fel, un număr nelimitat de arme pe care o persoană fizică le poate procura. La articolul 27, la fel, s-a modificat: permisul de port-armă are o valabilitate de 5 ani, care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. S-a introdus noţiunea de inspecţie tehnică periodică. În vechea lege, nu era stipulată această inspecţie, dar aceasta se va stabili prin normele metodologice ale acestei legi care încă nu au fost stabilite, dar care urmează să apară în următoarele 3 luni. De asemenea, s-au introdus, în noua lege, 4 infracţiuni, şi anume: traficul ilicit, pedepsit cu închisoare de la 3 la 8 ani, fabricarea ilicită, pedepsită cu închisoare de la 2 la 8 ani, operaţiuni fără drept, cu dispozitive interzise, de la 1 la 5 ani, şi nerespectarea unor obligaţii prevăzute de noua lege, cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Rep.: Consideraţi că înăsprirea acestui regim, al armelor şi muniţiilor, va diminua, pe viitor, numărul posesorilor de permise de port- armă şi implicit de arme?

M.T.: Nu cred că prezenta lege a venit cu o înăsprire a sancţiunilor, ci cu o permisivitate mult mai largă de procurare a armelor, exemplul numărului de arme de vânătoare. O înăsprire nu e şi nu cred că va duce la creşterea sau la scăderea numărului celor care vor veni să-şi procure o armă.

Rep.: Câte persoane figurează în baza de date a Poliţiei, ca fiind deţinătoare de arme?

M.T.: În total, ca persoane fizice, avem un număr de 5.300 de persoane, la nivelul judeţului Constanţa, care deţin arme de foc, însemnând şi letale, şi neletale. Ca vânători, avem un număr de 2.700 de persoane.

Rep.: Câte arme deţinute ilegal au fost descoperite anul acesta?

M.T.: Anul acesta au fost descoperite 27 de arme deţinute ilegal, dintre care 16 arme neletale.

Rep.: Este posibil ca acest fenomen să scape de sub control?

M.T.: În nici un caz. Sunt unii care se duc în Bulgaria, că acolo se vând arme fără factură, fără paşaport, fără nimic. Astea sunt. Dar nu le dau pistoale cu glonţ sau alte arme de acest gen, considerate letale.

Rep.: Putem spune că am ajuns în situaţia pe care o vedeam în filmele poliţiste americane, în care oricine avea un pistol la brâu?

M.T.: La noi, pe raza judeţului Constanţa, nu. De aceea v-am şi spus că procentul de persoane care deţin legal o armă de foc este sub 1 la sută.

Rep.: Au fost cereri privind obţinerea unui permis de port armă din categoria celor letale, cu glonţ?

M.T.: Da, au fost depuse, în cursul acestui an, un număr de 15 cereri de către persoane fizice care au au calitate de demnitari, magistraţi şi poliţişti, iar până în prezent s-au eliberat doar pentru un număr de 4 persoane, urmând să le rezolvăm şi pe celelalte. Nu a fost respinsă nici o cerere.

Rep.: Când eliberaţi un permis de port-armă pentru o persoană, trebuie ca aceasta să mai treacă vreun test, în faţa dumneavoastră, în afara documentaţiei prezentă la dosar? Adică analizaţi şi figura unei persoane, dacă inspiră încredere sau nu?

M.T.: Documentele care trebuie să le prezinte la dosar o persoană sunt destul de concludente şi reliefează toate calităţile, adică apt din punct de vedere psihologic, cazierul nepătat, vârsta de minim 18 ani, ocupaţia,

Rep.: În altă ordine de idei, în cadrul serviciului AEST, se vor face disponibilizări, odată cu reorganizarea din MAI?

M.T.: La nivelul AEST suntem un număr suficient de lucrători, iar în cazul nostru, nu vor avea loc nici un fel de disponibilizări.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108