REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Demolarea stadionului Farul provoacă disconfort și animozități din cauza poluării masive! Video

Demolarea stadionului Farul provoacă disconfort și animozități din cauza poluării masive! Video

Virgil STOIAN 11 octombrie 2023 | 00:00 5179

Demolarea stadionului Farul a început pe 10 iulie a.c., iar odată cu ea au apărut și nemulțumirile celor care locuiesc în zonă. Cu toate că societatea care se ocupă de demolare a fost deja amendată cu 15.000 de lei pentru neluarea măsurilor de prevenire și limitare a emisiilor de praf în atmosferă, se pare că aceștia nu și-au învățat lecția. Din ce în ce mai mulți vecini reclamă praful și zgomotul care vin de la demolare, solicitând ca autoritățile să ia măsuri.

Demolarea stadionului Farul provoaca disconfort si animozitati din cauza poluarii masive! Video
Vecinii reclamă în special zgomotul și praful, care le murdărește casele, curțile dar și mașinile. În privința zgomotului, echipele care lucrează nu au un program bine definit, oamenii suportând zgomotul de dimineață până seara, chiar și sâmbăta. Pe lângă aceste probleme, pe lângă stadion s-au aciuat și oameni ai străzii, atrași de fierul vechi și de ce pot să mai comercializeze, care nu se rezumă doar la asta ci au dat și spargeri la clubul de rugby Tomitanii, de unde au furat diverse obiecte. Aceștia au chiar și un culcuș, în apropierea stadionului, care a devenit un adevărat focar de infecție, oamenii plângându-se de prezența șobolanilor.

Cristian Cojocaru, cel care se ocupă de stadionul Mihai Naca, dar și de echipele de rugby Tomitanii, reclamă faptul că, din cauza prafului, din ce în ce mai mulți copii tușesc și au probleme de sănătate. Mai mult decât atât, terenul de rugby este plin de ciment, provenit de la demolare, lucru care îl face aproape impracticabil: „Cele mai mari probleme sunt cauzate de praful și de particulele de ciment care sunt persistente, copiii vin la antrenamente și de fiecare dată au simptome, tușesc, nu se simt deloc confortabil în acest mediu. De fiecare dată pe teren, pe suprafața de joc, degeaba încercăm să-l udăm, când el este îmbâcsit efectiv de ciment. A ajuns să fie o mică plajă suprafața de joc a acestui teren de rugby. Noi avem antrenamente inclusiv sâmbăta, când se muncește intens aici, iar ei lucrează până seara practic. Am înțeles că atunci când s-a deschis lucrarea au existat niște tunuri de apă, dar noi nu le-am mai zărit și cu siguranță ele lipsesc cu desăvârșire, pentru că nu ar fi asemenea praf și ciment dacă s-ar lucra cu ele. Avem de asemenea probleme și cu oamenii străzii care au devenit deodată omniprezenți în jurul stadionului, vânând fierul vechi sau alte lucruri care ar putea să le aducă profit. Duminică am avut un meci la București și când ne-am întors baza era din nou forțată. Au intrat, le-au furat copiilor cuptorul unde își făceau sandvișuri, apărătorile de la buturi au dispărut de asemenea. Sunt reclamații făcute la Secția 1 Poliție, sperăm să scăpăm de acest coșmar și să îi lăsăm pe acești copii să își desfășoare activitatea sportivă în cele mai bune condiții. Am dori o urgentare a demolării acestui stadion și respectarea normelor care ar duce la o stare de normalitate. Bănuiesc că nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva. Sunt 40-50 de copii care vin la antrenament și nu aș vrea să spună că nu pot să respire. Performanță în condiții mizere nu se poate!

Demolarea stadionului Farul provoaca disconfort si animozitati din cauza poluarii masive! Video

Demolarea ar fi trebuit fi făcută prin implozie

O altă vecină a declarat că dărâmarea stadionului ar fi trebuit făcută prin implozie sau montată o plasă de protecție, pentru a evita dispersia prafului. Totodată, aceasta reclamă și zgomotul provocat de demolare: „În primul rând sunt total nemulțumită că nu s-a dărâmat prin implozie. În al doilea rând, pentru că nu s-a făcut acest lucru, trebuiau montate o plasă de protecție, o perdea de apă… părerea mea care nu sunt profesionistă în demolări. Având în vedere că locuiesc în zonă, curtea mea este plină de ciment, trebuie să o spăl în fiecare zi. Pe mașină se depune praf de ciment în fiecare zi. Deci, practic eu trebuie să spăl de două ori pe zi, inclusiv sâmbăta, curtea și mașina. De zgomot nu mai mai vorbesc pentru că ei lucrează până seara târziu, iar sâmbăta când ar trebui să ne odihnim și noi, se lucrează. Duminică, când a fost un fel de furtună, aici a fost o nebuloasă. Vizibilitate zero, ca pe A2. Vreau să știu, ca locuitor al Constanței, de ce trebuie să suport acest disconfort. Mă poate lămuri cel care se ocupă de demolarea stadionului? Îmi plătește dânsul vopseaua mașinii? Acestea sunt nemulțumirile mele: nu există respect față de locuitorii zonei.”

Demolarea stadionului Farul provoaca disconfort si animozitati din cauza poluarii masive! VideoLocul unde se adăpostesc oamenii străzii

Nu au mai fost reclamații la Garda de Mediu

Cu toate că vecinii se plâng în continuare de zgomot și praf, se par că aceste plângeri nu s-au concretizat și prin reclamații la Garda de Mediu: „A fost o singură reclamație la stadionul Farul, acum câteva săptămâni însă totul a fost în regulă când am controlat. În rest nu am mai avut nici un fel de reclamație“, a declarat Steluța Popescu, directoarea Gărzii de Mediu Constanța.

Demolarea stadionului Farul provoaca disconfort si animozitati din cauza poluarii masive! Video

Praful intră chiar și în casă

Un locuitor crede că nu ar fi fost probleme dacă la demolare s-ar fi folosit tunuri de apă, așa cum a fost când s-a început demolarea: „În primul rând zgomot, praf și multe altele care derivă de aici. Se lucrează până la 6-7 seara, este un zgomot infernal chiar și sâmbăta. La două zile trebuie să spăl mașina din cauza prafului. Praful intră chiar și în casă. Am văzut că a venit Garda de Mediu și și-au pus un sac verde pe gard. Ei fac praful ăsta pentru că fac bucăți mici ca să nu le transporte, să nu facă multe transporturi. Și ei le sparg acolo și făcând treaba asta este praf continuu. Ar trebui făcut ca la deschidere când era totul stropit și nu era praf, dar asta este un consum în plus. Ei fac economie pe sănătatea noastră.

Demolarea stadionului Farul provoaca disconfort si animozitati din cauza poluarii masive! Video

Cine se ocupă de demolarea stadionului

De demolarea stadionului Farul se ocupă o asociere de firme: Apolodor Grup Construct (ofertant lider), Apolodor Demolări (ofertant), Pop&Asociații (subcontractant) și Pop&Asociații Consulting Engineers (subcontractant). Apolodor Grup Construct SRL este o firmă înființată în anul 2004, cu sediul în Sectorul 3 din București. Aceasta se ocupă de lucrări de demolare a construcțiilor. Firma este administrată de Nicoleta Carmen Done. Asociat majoritar este firma Cozz Consult RO SRL, cu 55%. Roxana Stoian, Iuliu Eugen Alban, Dana Alexandra Ioanițescu, Nicoleta Carmen Done, Mariana Claudia Buculei, Constanța Ouatu și Octavian Radu Ouatu, cu câte 8%, sunt ceilalți asociați ai firmei. În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 4.623.663 de lei, un profit net de 1.391.824 de lei și patru angajați. Popp & Asociații SRL este o firmă tot din București, înființată în anul 2002. Administratori sunt Andrei Dragoș Marcu și Mădălin Vasile Coman, care sunt și asociați cu câte 40%, alături de Ionel Claudiu Badea, cu 20%. Firma se ocupă de „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea“, iar în anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 11.257.008 lei, un profit net de 102.774 de lei și 46 de angajați. Apolodor Grup Construct SRL face parte din grupul de firme Apolodor. În portofoliul Apolodor se află inclusiv demolarea Stadionului „Lia Manoliu”, acolo unde s-a construit Arena Națională. Grupul Apolodor cuprinde firmele Apolodor Com Impex, Apolodor Grup Construct, Apolodor Demolări, Central Construcţii şi Demolări, potrivit Ziarului Financiar. Pop & Asociații SRL s-a ocupat, printre altele, și de proiectarea stadioanelor Steaua și Rapid din București.

Video:

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Întrebați pe Hagi de aceste probleme. El vrea stadion nou.
3
6
Este inacceptabil! Nici la mine, in tinutul natal din fundul Moldovei, nu gasesti atat praf! Mi-a intrat pe toate gaurile!
3
2
Nu mai plangeți escrocilor la mișto... când va fi gata stadionul, prețul proprietăților voastre se va fi dublat.
15
6
Este foarte simplu! Suprafata decopertata, care se usuca si pamantul se transforma in praf, trebuie udata ! 2-3 masini cisterna cu apa si cu instalatiii de stropit , se plimba ziua / noaptea si uda ! Probabil sunt niste costuri, pe care Primaria si/sau Constructorul / Demolatorul nu le-a prevazut! Toata lumea asteapta ploaia de la Dumnezeu!
6
0
Baaaai vrei sa ne imbolnavesti copii, respecta contractul, fara poluare cu praf
6
1
Discomfort.....sau disconfort?
9
0
In a doua filmare este biroul doamnei Steluta. Doamna munceste mult. Practic, doarme pe teren.
8
1
Vreti o tara ca afara, stadioane si bulevarde, mall-uri si alte rahaturi, dar vaaai, intra praf in casa. Tu-va-n gura, nimic nu va convine
17
13
Praf este in tot orasul. De 3 ani de zile. Garda fe mediu doarme. Primaria n-are ochi decat dupa praduiala. S-au apucat sa darame inainte sa fie siguri ca are cine sa reconstruiasca stadionul. Constanta arata ca draqu desi e aproape gata, dupa cum zice jegul de primar. Trafic ingreunat de sensuri unice anapoda, linii continue, piste de biciclisti pe care nu merge nimeni. Spatiile verzi sunt parjolite. Nu le uda nimeni. Doar 2-3 tufe de flori plantate pe bani multi sunt ingrijite. Ne-am umplut ce maidanezi si cersetori.Ucraina arata mai bine decat constanta primarului wc.
29
1
Când a ademolat o parte vin city parc atunci dece nu sa făcut sezisari sau atunci sa loat șpagă . Acum că se construiește ceva in orasi deranjează babele și masi. Din zona
19
11
Pai madam steluța, din birou nu o sa vedeți niciodată nimic ,în tot orașul este praf pentru ca se lucrează anapoda fără cap ,aia care monteaza borduri și pavele le taie fără apa zboară praful peste tot, ăștia cu betoniere varsă beton pe asfaltul nou nimeni nu ii arde ,vitele alea care se ocupa cu udatul gazonului pe bulevardul mamaia instalația lor de udat arunca apa pe sosea și ne murdarim mașinile pe care le spălăm pe banii noștri ,de ce trebuie sa le suportam noi incompetenta lor? Și câte și mai câte. În fata instituției pe care o conduceți la blocul din fata de câteva zile se izolează cu polistiren ,zboară polistirenul peste tot și nu vedeți asa ca despre ce vorbim .
15
1
Steluta de la garda de mediu a aparut pe Activistul buzoian. Uitati va acolo sa vedeti ce incompetenti sunt cei de la garda de mediu
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468