REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Depresia postnatală, favorizată de cezariana făcută în situațiile de urgență

Depresia postnatală, favorizată de cezariana făcută în situațiile de urgență

Replica API 2 decembrie 2020 | 18:15 998

Un studiu făcut recent de cercetătorii de peste Ocean arată că riscul de depresie postnatală este cu 15% mai mare la mămicile care nasc pentru prima dată și sunt nevoite să nască prin cezariană, cu toate că aveau planificată o naștere naturală.

Dacă în timpul travaliului apar complicații, medicii hotărăsc adesea să apeleze la cezariană de urgență, astfel încât sănătatea mamei și a fătului să nu fie pusă în pericol. Însă cercetătorii au descoperit că cezariană neprogramată, făcută de urgență, crește riscul de depresie postpartum al proaspetei mămici, citează doc.ro.

Cezariană neplanificată are un impact psihologic negativ asupra mamei, care se pregătește mintal pentru nașterea naturală și este expusă unei situații în care pierde controlul. Nașterea prin cezariană expune mama la riscul de durere fizică, implică o recuperare mai greoaie și afectează sănătatea psihică mai mult decât nașterea naturală.

Numărul nașterilor prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani în țările dezvoltate și se pare că această creștere afectează și numărul cazurilor de depresie postnatală.

Studiile făcute de-a lungul timpului au scos la iveală efectele devastatoare pe care depresia postpartum le poate avea atât asupra mamei, cât și asupra creșterii fătului ori asupra relației dintre părinți.

Semnele care trădează depresia postnatală

Depresia postnatală nu trebuie confundată cu stări de tristețe sau cu oboseală. Această este o afecțiune serioasă și necesită tratament de specialitate.

Există o serie de semne și simptome ale depresiei postnatale, pe care proaspătă mămică și apropiații acesteia ar trebui să le observe:

Lipsa apetitului

Senzația de epuizare asociată cu pierderea speranței că lucrurile se vor îmbunătăți

Probleme de concentrare

Episoade de plâns, anxietate și teamă

Lipsa somnului

Grijile excesive

Lipsa igienei personale

Îndoielile în ceea ce privește abilitățile de mama.

Dacă mama are 4 sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, poate fi vorba despre depresie postnatală.

Ce poate face proaspătă mămică pentru a depăși depresia postnatală cât mai rapid

În primul rând, e important ca mămica să discute cu partenerul de viață și cu rudele și prietenii apropiați. Apoi, ideal ar fi ca aceasta să apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a-și putea depăși această problema, astfel încât să își poată dedică întreagă atenție copilului.

Este, de asemenea, recomandat ca mămica să se străduiască să facă mișcare în fiecare zi. Plimbările scurte îi vor face bine.

În ciuda lipsei de apetit, proaspăta mamă trebuie să se străduiască să mănânce cât mai sănătos, astfel încât să aibă energie și să se refacă mai rapid după naștere. Fructele, legumele, carnea slabă, peștele și cerealele integrale sunt recomandate în această perioada.

Cu toate că există tentația că mămica să facă treburi casnice atunci când nou-născutul doarme, această ar trebui să folosească acel timp pentru a se odihni, în ciuda treburilor casnice nefăcute. Partenerul de viață sau apropiații se pot ocupă de gătit și curățenie în primele săptămâni după naștere. Somnul este cel mai indicat în perioada de după naștere, acesta fiind singurul remediu împotriva epuizării.

În primele săptămâni ale bebelușului, mămică nu va avea nici timp, dar nici chef să se aranjeze. Ei bine, specialiștii sunt de părere că mama ar trebui să își facă timp pentru ea, să se spele, să își aranjeze părul și să se îmbrace frumos în fiecare zi. Arătând bine, această va începe ușor-ușor să se și simtă mai bine.

Depresia postnatală nu este o anomalie, nu reprezintă o slăbiciune a mamei, ci pur și simplu apare că o consecință a experiențelor trăite de femeie în timpul nașterii și imediat după această. Cu cât mămica recunoaște depresia mai timpuriu și o tratează că atare, cu atât mai bine va fi pentru această și pentru copil.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218