REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Deputatul independent Mihai Tararache susţine reformarea justiţiei

Deputatul independent Mihai Tararache susţine reformarea justiţiei

Replica API 28 mai 2013 | 00:00 254

Data de 27 mai a fost data limită până la care parlamentarii şi grupurile parlamentare au putut depune propuneri de amendamente pentru revizuirea textelor Constituţiei.

Deputatul independent Mihai Tararache, a depus o serie de amendamente, impreuna cu alti deputati independenti, care au vizat în principal reformarea justiţiei, introducerea dreptului de vot de la varsta de 16 ani, predictibilitatea fiscala, procesul de reorganizare teritorială a României, precum şi domeniul educaţiei din România.

"Justiţia este factorul de echilibru al oricărei naţiuni. Amendamentele noastre au vizat câteva puncte cheie care necesitau a fi clarificate de Constituţie. Unul dintre acestea se referă la faptul că justiţia este în primul rând un garant al libertăţii individuale. Prin urmare, am propus amendarea textului actual prin completarea alineatului (8) al articolului 23 cu obligativitatea aducerii la cunoştinţă a temeiurilor de drept şi de fapt ale faptei de care este incriminată o persoană, în textul actual fiind stipulată doar aducerea la cunoştinţă a motivelor reţinerii sau arestării şi învinuirea. Totodată, eu şi colegii mei am considerat necesară completarea articolului 23 cu un nou alineat, care să specifice că autorităţile judiciare sunt obligate să aducă la cunoştinţa celui incriminat pe parcursul urmăririi penale elementele de fapt şi de drept ale faptei de care este acuzat", a declarat deputatul. De asemenea acesta a facut o propunere de modificare referitoare la raspunderea patrimoniala a magistratilor, pentru hotararile care sunt considerate ulterior erori judiciare.

Un alt amendament important face referire la procesul de reorganizare teritorială a României. Astfel, deputaţul Mihai Tararache au propus amendarea articolului 3 din Constituţie referitor la foma de organizare teritorială. Conform acestor amendamente, "teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni", iar regiunile "nu vor putea fi organizate pe criterii de naţionalitate, origine etnică sau limbă". Acesta a întărit faptul că: "Reorganizarea teritorială pe regiuni este o parte necesară a unei reforme administrative care are ca scop crearea unei administraţii mai eficiente, care înţelege problemele locale şi care presupune o utilizare mai bună a fondurilor publice".

Deputatul independent a mai propus includerea unei prevederi prin care să se garanteze educaţiei acordarea a 6% din PIB. "De asemenea, o societate sănătoasă nu poate exista fără ca educaţia să fie un domeniu principal de preocupare şi perfecţionare. Dreptul la educaţie nu poate fi pe deplin urmărit şi nu produce efecte fără impunerea unui procent minim de 6% din bugetul ţării care să îi fie alocat. Lipsa unei astfel de prevederi a dat posibilitatea guvernelor anterioare ale ţării să aloce discreţionar bani acestui domeniu atât de important. În ciuda faptului că Legea Educaţiei Naţionale prevede procentul de 6% pentru finanţarea sistemului educaţional, acest lucru a fost ignorat. Prin această modificare, aşa ceva nu va mai fi posibil, iar educaţia va deveni şi în fapte un domeniu prioritar pentru prezentul şi viitorul ţării noastre."

Pentru a asigura o reală egalitate de şanse, precum şi o reprezentare echilibrată a intereselor de gen, deputatul Mihai Tararache consideră necesară introducerea în Constituţie a unor prevederi care să asigure o cotă de reprezentare pentru femei de minim 30%, atunci când vorbim de propunerile partidelor pentru candidaturile pentru Parlamentul României, Parlamentul European şi Consiliile Locale, Judeţene sau Regionale, dar şi la nivel de reprezentare în Guvern.

Pornind de la necesitatea de a avea un sistem fiscal predictibil, deputatul independenţ propune introducerea în Constituţie a unui nou articol prin care nicio modificare legală cu caracter fiscal nu poate produce consecinţe într-un termen mai mic de un an de la data adoptării sale prin lege.

Alte amendamente au vizat: căsătoria ca uniune între femeie şi barbat şi limba română ca limbă oficială inclusiv în cadrul ambasadelor, misiunilor diplomatice, consulare, instituţiilor sau reprezentanţelor pe care statul român le are în afara teritoriului său."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108