REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° ConstanÈ›a Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
17.4° ConstanÈ›a Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Dermatita seboreică – ce este și cum o tratăm

Dermatita seboreică – ce este și cum o tratăm

Replica API 19 ianuarie 2022 | 00:00 775

Față și părul sunt două elemente al căror aspect sănătos este foarte important pentru fiecare dintre noi. Însă tocmai acestea două pot fi influențate de o afecțiune care le conferă un aspect inestetic, și anume dermatită seboreica (termen sinonim cu "eczemă seboreica").

Dermatită seboreica este o afecțiune inflamatorie cronică, ea manifestându-se prin apariția unor leziuni inflamate, roșii, de dimensiuni variate, acoperite de scuame / coji în cap, pe coate, pe diferite zone ale corpului (descuamări) alb-galbene, cu aspect grasos sau uleios, și cu grosimi variabile, de la coji foarte fine, până la coji groase, în funcție de severitatea manifestărilor, scrie doc.ro.

Dermatită seboreica afectează în proporție mai mare bărbații decât femeile. Cel mai frecvent, se manifestă în viață de adult tânăr, dar poate avea debutul în adolescență. De asemenea, poate afecta nou-născuții, dar și persoanele de vârstă a treia.

Leziunile apar în mod caracteristic pe zonele cu seboree crescută, din această cauza descuamarea se manifestă la nivelul scalpului (pacientul observă coji în cap), iar pe față predominent pe frunte, zona de inserție a părului, pe zona dintre sprâncene, pe zona perinazala (șanțuri nazogeniene). La unele persoane, dermatită seboreica se manifestă și la nivelul pavilionului urechii, retroauricular, la nivelul pleoapelor, pe zona toracelui, a axilelor, a feselor.

Gravitatea manifestărilor variază de la persoană la persoană, existând forme foarte blânde, cât și forme severe că intensitate a leziunilor și extensie a suprafeței afectate. Manifestarea blândă, cu descuamări fine, a dermatitei seboreice de la nivelul scalpului este cunoscută în limbaj laic sub denumirea de mătreață (coji în cap).

De obicei, la nivelul fetei, leziunile sunt mai puține în cursul verii. Pe lângă aspectul inestetic al leziunilor, ceea ce creează o profundă nemulțumire celor care au această afecțiune, ele produc și un disconfort prin faptul că sunt însoțite de simptome de mâncărime și usturime. De asemenea, leziunile sau descuamările se asociază de multe ori cu o secreție crescută de sebum, la nivelul scalpului apărând aspectul de par care se îngrașă repede.

De ce apare dermatita seboreică?

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple, fiind vorba de o predispoziție genetică, o creștere a secreției de sebum, implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia furfur sau Pityrosporum ovale, precum și de unele modificări imunologice. Este o afecțiune cronică, ce se poate întinde pe o perioada de mai mulți ani, cu episoade acute (cu leziuni prezente), urmate de episoade de remisiune (în care leziunile se vindecă).

Există anumiți factori care pot duce la apariția sau la agravarea episoadelor acute, cum ar fi stresul și umiditatea. Dermatită seboreica se poate manifestă mult mai zgomotos când persoană suferă de unele afecțiuni, cum ar fi boală Parkinson, sau cauze ce scad imunitatea organismului.

Cum ar trebui să tratăm episoadele acute și cum să ne îngrijim pielea în afară acestora?

Scopul tratamentului este de a vindecă leziunile și de a mari cât mai mult intervalul până la un eventual nou episod acut de dermatită seboreica, care să nu fie atât de sever că episoadele precedente. Se știe că această afecțiune se manifestă cu episoade periodice de leziuni active în cursul vieții. Există și persoane care nu mai dezvoltă alte episoade acute de-a lungul timpului, dar la majoritatea celor ce suferă de dermatită seboreica, există probabilitatea că leziunile să reapară în viitor.

Tratamentul ar trebui început cât mai repede după debutul unui episod acut de dermatită seboreica, pentru a preveni extinderea leziunilor și a ameliora simptomatologia (mâncărime, usturime).

Pentru formele ușoare și moderate de dermatită seboreica, tratamentul puseelor acute se poate rezumă la cel topic, pe când în formele severe sau în cele care nu au răspuns la tratamentul local, se indică și tratament oral.

Tratamentul leziunilor faciale și al celor de la nivelul corpului

Pentru leziunile faciale de dermatită seboreica, cremele de tratament conțin produși cu efect antimicotic, cum ar fi ketoconazolul, bifonazolul, terbinafina, octopiroxul, ciclopiroxul. Acestea se vor aplică pe o perioada de câteva săptămâni, perioada ce depinde de severitatea leziunilor și de substanță recomandată de medic. Pe perioade foarte scurte și pentru cazuri selecționate, cu roșeață foarte intensă și mâncărime accentuată, se pot indică de către medicul dermatolog și creme cu antiinflamatoare de tipul dermatocorticoizilor.

Atenție, acestea nu se aplică pe față pentru o perioada mai lungă, întrucât pot da efecte adverse, chiar pot determina și reapariția rapidă a leziunilor la oprirea aplicării. În privința acestor produse, trebuie să urmați cu strictețe indicațiile medicului. În unele cazuri, mai pot fi asociate că tratament local antiinflamator produse de tipul inhibitorilor de calcineurina (de exemplu, tacrolimus, pimecrolimus). În unele cazuri, preparate cu peroxid de benzoil pot fi folosite cu succes.

Tratamentul leziunilor de la nivelul scalpului la pacienții cu dermatită seboreică

Episoadele puțin severe de dermatită seboreica a scalpului se pot vindecă utilizând șampoane cu substanțe antimicotice (ketoconazol, octopirox, piritionat de zinc) și substanțe care să detașeze mai repede scuamele și care să regleze diviziunea celulară locală (acidul salicilic, ihtiolul, sulfura de seleniu).

Este important să respectați indicațiile de utilizare a sampoanelor, cu samponari de două ori pe săptămâna (ideal nu mai des), și cu menținerea spumei pe scalp timp de cel puțîn 5-10 minute, pentru a lasă timp suficient substanțelor active să acționeze.

La nivelul scalpului, se pot aplică și soluții ce conțin agenți antimicotici. Dacă leziunile sunt severe, iar mâncărimea este intensă, se pot utiliza cu succes soluții cu dermatocorticozi, dar pe termen scurt. S-a observat că eficacitatea șampoanelor pentru dermatită seboreica scade în timp, odată cu utilizarea lor. În aceste cazuri, pot totuși fi folosite alte șampoane, cu agenți medicali din alte clase active pentru tratamentul acestei patologii.

Tratamentul cazurilor severe de dermatită seboreică

Pentru leziunile extinse și severe că și intensitate, se preferă asocierea antimicoticelor sistemice, cel mai frecvent utilizate fiind fluconazolul, itraconazolul, terbinafina, cu precauție și sub controlul periodic al analizelor, întrucât pot da unele efecte secundare la nivelul ficatului.

Pentru cazurile care nu răspund nici la acest tratament cu antimicotice orale, se pot încerca alte substanțe, cum ar fi isotretinoinul, sau se pot recomandă cure de fototerapie cu ultraviolete de tip B cu bandă îngustă. În tratament se pot introduce și preparate de tipul probioticelor, cât și unele suplimente alimentare, la recomandarea medicului dermatolog.

Probioticele - cum ar fi Bifidobacterium și lactobacilii - ar putea stimula sistemul imunitar și ar putea controla alergiile. De fapt, unele studii arată că administrarea probioticelor în timpul sarcinii sau în primii ani ai copilăriei poate proteja împotriva dezvoltării dermatitei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în domeniu, pentru că oamenii de știință să știe sigur dacă probioticele vor reduce simptomele dermatitei seboreice.

Ce se știe despre uleiul de peste și dermatită seboreica (eczemă seboreica)? În cadrul unui studiu, persoanele care au luat ulei de peste ce conținea 1,8 grame de EPA - unul dintre acizii grași Omega 3 esențiali care se găsesc în peștele gras - au avut o reducere semnificativă a simptomelor eczemei după 12 săptămâni. Cercetătorii cred că aceste rezultate s-ar putea datora faptului că uleiul de peste ajută la reducerea activității leucotrienei B4, o substanță inflamatorie care joacă un rol important în eczemă (dermatită). Dacă urmați un tratament cu medicamente anticoagulante (cele care au rolul de a subția sângele), discutați cu medicul înainte de a lua suplimente cu ulei de peste.

Să reținem, deci, că uleiul de peste este o sursă foarte bogată în acizi grași esențiali Omega 3, care sunt renumiți pentru calitățile lor antiinflamatoare. Studiile au arătat că administrarea suplimentelor cu ulei de peste cauzează o calmare a simptomelor cutanate în cazul a numeroase boli inflamatorii ale pielii. În general, uleiul de peste este sigur, atât timp cât este administrat întocmai cum v-a recomandat medicul. Dacă alăptați, ar trebui să știți că administrarea suplimentelor cu ulei de peste crește nivelul de Omega 3 în laptele matern, așa că este bine să discutați cu medicul pediatru înainte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389