REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Descoperiri ARHEOLOGICE pe Ferdinand, după DEMOLAREA Casei cu IEDERĂ

Descoperiri ARHEOLOGICE pe Ferdinand, după DEMOLAREA Casei cu IEDERĂ

Replica API 17 iunie 2021 | 00:28 3727

Planurile investitorului Aras Nurgiat au fost date peste cap de zidurile antice descoperite pe terenul pe care dorește să ridice un imobil de cinci etaje. Mai exact, afaceristul intenționa să edifice un imobil în locul Casei cu Iederă, demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colț cu Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanța. Doar că, din pricina poziționării acesteia, o echipă de la Arheologie Preventivă a făcut mai multe descoperiri, iar, astfel, planurile au fost date peste cap.

Casa cu Iederă își așteaptă verdictul

Locul în care se afla „Casa cu iederă” de pe bulevardul Ferdinand se află în continuare liber și așteptă un răspuns cu privire la soarta ei. „Casa cu iederă”, un imobil abandonat de mult timp, dar care impunea o anumită admirație, chiar și în starea avansată de degradare. Imobilul a fost demolat în anul 2018, la cererea investitorului, Aras Nurgian. Acesta obținând din partea Primăriei Constanța, în luna decembrie a anului 2017, o autorizație de demolare, care viza imobilul de pe bulevardul Ferdinand.

La un an diferență, societatea pe care o conduce Aras Nurgian, a obținut pe 22 ianuarie 2018, două acte de urbanism, în vederea edificării unui imobil de 5 etaje, ,,Construire locuinţe colective P+3-5e cu spaţiu comercial la nivelul parterului“.

Planurile afaceristului sunt date peste cap de noile descoperiri

Așa cum prezentam mai sus, afaceristul este nevoit să sisteze lucrările de edificare ale imobilului din pricina zidurilor descoperite de arheologii constănțeni. În urma finalizării rapoartelor, se va decide soarta acestora, iar investitorul, cu siguranță, va fi nevoit să își modifice proiectul. ,,Pe locul respectiv, după ce s-a demolat casa, noi avem cercetarea, dar nu este terminată. Am găsit un tronson din zidul de incintă al Cetății Tomis, care se păstrează, din păcate, la stadiu de fundații, partea de suprastructură nu se mai păstrează încă din antichitate, din perioada modernă, de acum 100-150 de ani. Într-o săptămână vom vedea care este rezultatul și vom face raportul. Este zidul de apărare care este paralel cu bulevardul Ferdinand. Decizia privind acele ziduri se va lua la Ministerul Culturii, în mod clar, zidul de incintă trebuie păstrat. Cel mai probabil, proprietarul o să fie nevoit să evite acest zid de incintă. De asemenea, s-a mai găsit o porțiune din șanțul de apărare, acesta este fix sub bulevardul Ferdinand, dar suntem în stadiul de finalizare al cercetării, în faza finală vom vedea ce este de făcut. Cu siguranță, zidul de incintă va fi păstrat.”, au declarat arheologii constănțeni pentru cotidianul Replica.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule primar al Ct.Stefan Stere de pe Patriei ne-a distrus toata infrastructura de utilitati pe Renasterii cu blocul ce il construieste Nu mai putem rabda asa.Straduta noastra nu este pentru cinstructructii.De asemeni basculantele ne fisureaza casele.
1
0
are vestigii pe care multe tari ale lumii si le-ar dori. Dar in orasul bugurilor si al spagii, cotetele de beton inghesuite, sunt la mare cautare.
9
0
Da si tu 10000 euro si te las sa torni noaptea , sambata fundatie. Asa am facut la toatea imobilele din zona
16
2
Deci, fie ca se apuca investitorul sa construiasca ceva si iese un bloc inalt intre case, fie ramane o ruina, tot aia este. Si-acum, daca s-a gasit o portiune de zid si o bucata de sant, ce facem aratam o bucata turistilor? Sau demolam tot ce-i in jurul si de-a lungul santului, ca sa avem tot santul de aparare de aratat turistilor? Cerem fonduri europene ca sa reabilitatm tot ce inseamna ziduri si santuri ingropate in terenul orasului?
12
17

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468