REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să vezi tu şpagă la noi, nu asta!

Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să vezi tu şpagă la noi, nu asta!

Replica API 26 ianuarie 2022 | 23:53 15527

Doi inspectori ANAF (la data faptelor) au fost condamnaţi după ce şi-au recunoscut faptele de luare de mită. Mai exact au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Constanţa. Primul acord de recunoaştere a fost admis de Tribunalul Constanţa în decembrie 2021, Stere Anagnoste fiind condamnat la 3 ani cu suspendare. Al doilea acord a fost admis de judecători pe 25 ianuarie 2022, Mihai Buşu alegându-se cu pedeapsa de 3 ani cu suspendare. Denunţător în cauză este afaceristul Gorun Zoltan Gabriel, cercetat la rândul său în mai multe dosare. Revenind la speţa foştilor inspectori ANAF, detalii interesante au ieşit la iveală. Puteţi urmări chiar şi ce a declarant Gorun Zoltan Gabriel.

foto: bzi.ro

Zoltan Gorun este afaceristul care i-a denunțat, în octombrie 2021, pe inspectorii ANAF Bușu Mihai și Anagnoste Stere, că ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei. Banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri. În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Citeşte şi: Doi inspectori ANAF Constanța, REȚINUȚI pentru LUARE de MITĂ

Acordul de recunoaştere al lui Anagnoste Stere

„Eu nu pun botul la o sticlă de whisky”

Potrivit informaţiilor noastre, o persoană, ce a avut calitatea de martor, a confirmat în declarațiile sale toate aspectele relevante, respectiv pretinderea sumelor de bani, promisiunile de finalizare a controlului în termeni mulțumitori pentru debitoarea controlată, pregătirea plicurilor cu bani și remiterea acestora.

Citeşte şi: Zoltan GORUN, DENUNȚĂTORUL inspectorilor ANAF Bușu și Anagnoste, rămâne fără TERENURILE din CONSTANȚA

Din declarația acesteia rezultă că a participat la controlul fiscal şi că îl ştia pe inculpatul Mihai Buşu. Martorul a confirmat că la un moment dat Buşu i-a reproșat lui Gorun că i-a dat doar o sticlă de whisky și pretindea indulgență în schimbul acesteia. La un moment dat, Buşu a ieșit din birou, a observat că în cealaltă încăpere erau alte trei fete și, fără a reveni în birou, i-a făcut semn să se apropie. S-a deplasat lângă acesta, l-a tras ușor pe martor în baie și i-a spus că ”el nu pune botul la o sticlă de whisky” și că poate ajuta societatea dar trebuie să primească ceva. A indicat și suma, respectiv 4-5 mii de fiecare. Se pare că tot Buşu este acela care i-a spus martorului că ajutorul va consta în închiderea inspecției fără a fi declanșat controlul de fond.

Gorun a declarat că prima întâlnire a avut loc la Murfatlar

Zoltan Gabriel Gorun a declarat că, din anul 2018, deține calitatea de director executiv în cadrul societății Nav Maritim Consulting SRL, societatea administrată din același an de către fiica sa. Societatea a fost preluată în anul 2018 de la o altă persoană, având ca obiect de activitate transport fluvial de mărfuri pe ape interioare, inspecții de gas free și vânzarea de produse de balastieră.

În data de 11.10.2021 martorul a fost anunțat de către administratorul societății, fiica sa, despre convocarea acesteia telefonică de către un inspector fiscal din cadrul ANAF cu privire la un control vizând declarația 394 – furnizori clienți. Întâlnirea cu echipa de control a fost stabilită de administrator pentru data de 13.10.2021, ora 9.00, la punctul de lucru din Murfatlar, acolo unde societatea are un punct de lucru.

Acordul de recunoaştere al lui Buşu Mihai

A cumpărat bunuri de protocol din Valu: Whisky Teachers

La data respectivă, Gabriel Gorun a însoțit administratorul societății la punctul de lucru, unde s-au întâlnit cu cei doi inculpați. Înainte de ajungerea la locul de întâlnire, a cumpărat din localitatea Valu lui Traian bunuri de protocol, respectiv două sticle de whisky Teachers și gustări, pentru servirea echipei de control. Cei doi inspectori fiscali le-au comunicat faptul că există inadvertențe în declarațiile 394 cu anumiți clienți și furnizori începând cu anul 2018, iar diferența de tva este foarte mare, societatea fiind pasibilă de un control de fond.

„Whisky d-ăsta beam în 90! Să vezi tu şpagă la noi, nu asta!”

La plecarea echipei de control martorul a înmânat celor doi cele două sticle de whisky, moment la care inculpatul Buşu a afirmat : ”Whisky d-ăsta beam în anii 90, acum beau altceva, mai rafinat, mai bun... Asta crezi tu că e șpagă? Să vezi tu șpagă la noi, nu asta ... ”

În data de 18.10.2021, martorul a luat cu autoturismul personal echipa de control formată din cei doi inculpați de la sediul ANAF din Constanţa, s-au deplasat la sediul firmei de contabilitate din Constanţa, de pe bulevardul Ferdinand.

Buşu: Fata (fiica lui Gorun - n.r.) o să aibă tinichele de coadă toată viaţa, şi când s-o mărita va avea nevoie de cazier fiscal

Gorun a declarat că, la un moment dat, inculpatul Mihai Buşu a început să reproșeze activitatea firmei amenințând cu controlul de fond, afirmând : fata o să aibă tinichele de coadă toată viața și când s-o mărita va avea nevoie de cazier fiscal.

”La acel moment L... a intervenit și s-a dus cu dl. Buşu în toaleta biroului, de unde s-a întors, dl. Buşu fiind mai maleabil, afirmând către mine: Norocul tău este că la mijloc este copilul ăsta (indicând spre administratorul firmei), căci dacă erai tu, nici nu mă uitam la tine.”, potrivit datelor din anchetă.

Denunţul şi flagrantul

La final martorul a condus echipa de control la sediul acestora și a revenit la biroul contabil, purtând discuții referitoare la ce discutaseră separat. Cu această ocazie a aflat că trebuie să fie atenți cu echipa de control, adică să pregătească două plicuri cu 5.000 (cinci mii) lei fiecare, plicuri pe care li le va înmâna martorul S..., pentru că nu aveau încredere în denunțător, întrucât nu-l cunoșteau.

Citeşte şi: Partenerul de afaceri al lui Vasile Frâncu, Zoltan Gorun a fost achitat într-un dosar

În dimineața zilei de 19.10.2021, întrucât, în urma analizării situațiilor primite de la fosta contabilă, a constatat faptul că relațiile comerciale cu partenerii indicați sunt corect înregistrate, nefiind probleme din punct de vedere fiscal, martorul și fiica sa au hotărât să anunțe organele de cercetare penală. Astfel a avut loc flagrantul.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scrieti Ba fratilor la EU la ONU sa stie si aia ce se intimpla,la parlamentu olandez ,la suedezi,sa Vedem ce va face anaf atunci ,ca deh ei sunt deasupra legii.
2
0
Macar au fost concediați fara posibilitatea de a mai lucra la stat? Sau maine ii angajează la ITM,alt loc de facut spagi? Ori au rămas pe funcții si au promit ca nu mai fura atat de mult...
2
0
Legea banului justificat după 500000 euro cade m**e laake trake usu dusu gusu
3
0
Nu ati inteles nimic voi chiar credeti ca toata spaga ramane la cei care o ia :)))))) sunteti naivi. Legile sunt facute pentru asa ceva, ori cine are sau a avut o socetate stie ca legal nu poate supravietui.
4
0
Mare cacialma cu justitia noastra. Auzi, sa iei spagi 30 de ani si sa nu patesti nimic !
19
2
sa se dea pedepse maxime cu executare fara mila
14
1
Se mai da si cate o banala sesizare fiind facuta corect , dar din miile ce multi se gandesc ca poate maine vine frate-su si-l .... tac saraci , de restu ce-au plecat si-au ajuns ba primari , ori actionari de mare speta verifica cineva sa vada cu ce se ocupa dupa plecarea de acolo ??? Nu ne mai facem bine doar printr-o noua revol. caci cu astia nu se mai poate , chiar nu vedeti cum as bat joc fara pic de mila si respect caci ptr. asta respira aerul langa noi si mananca din mana noastra !
5
0
Fiecare de la antifrauda cu norocul lui, Teia si a facut bloc de apart in Mamaia nord. Deh, munca cinstita !
25
2
Asta e doar praf in ochi, la cati spagarii sunt in sistem.Salarii babane platite de contribuabili plus spaga.e bine la Stat
26
0
Puneti inplm o poza acesti distinsi berbecuti
32
2
Poate verifica DNA-ul de cand e in functie acest Busu, de unde hoteluri, Pensiuni, masini de lux pt fiecare membru Al familiei..... ahh dar stai ca au facut "acord"....
39
2
Zici sa faci bine.....ai dreaku sifonari
10
7
M am saturat de busu dusu gusu cara chiru anagnoste stere. Astia rup pixu cand semneaza si sunt in functii Anaf ba???? Cum dracu e posibil asa ceva?!
39
3
nu cheari asatzi cu una cu doaua
6
22
Nu exista zi la Replica fara cuvantul bomba in titlu...
14
7
Sunt 100 familii care au de returnat milliarde la Apia !
25
1
la stejaru tulcea Sunt tinute dosare cu taurii pe loc !
30
0
d-aia merg lucrurile asa de bine, hotii sunt lasati sa fure in continuare
44
0
hotului de hot i-e frica, SAU ca sa prinzi un hot trebuie sa pui un alt hot sa faca asta
35
2
Cate barji de nisip mi a furat Zolly si le a vandut in trecut iar acum o face pe cinstitu.
34
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218