REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Detaliu important, evidențiat la ecografia de sarcină din trimestrul II

Detaliu important, evidențiat la ecografia de sarcină din trimestrul II

A.F. 4 martie 2023 | 00:00 358

Ecografiile de sarcină sunt indispensabile pentru monitorizarea stării de sănătate a bebelușului și pentru a detecta anumite complicații ale sarcinii. Aceste investigații imagistice permit identificarea din timp a unor probleme grave (riscul de naștere prematură ori de suferință fetală), însă, dincolo de utilitatea lor medicală, ecografiile din timpul sarcinii îi oferă viitoarei mame posibilitatea de a-și vedea copilul înainte de naștere și de a-i urmări, pas cu pas, evoluția.

Detaliu important, evidentiat la ecografia de sarcina din trimestrul II

Prima ecografie este recomandată după câteva săptămâni de la pozitivarea testului de sarcină, când se efectuează primul consult pentru confirmarea sarcinii, însă multe femei solicită această procedură imediat ce află că sunt însărcinate. Cu ocazia efectuării primului examen ultrasonografic, medicul specializat în obstetrică-ginecologie va confirma viabilitatea sarcinii, va identifica numărul feților prezenți, va stabili cu exactitate vârsta gestațională și va verifica dacă există anumiți factori de risc care ar putea împiedica ducerea sarcinii la termen. În cazul în care va identifica, de pildă, un risc de avort spontan, poate indica anumite tratamente sau proceduri medicale, cum este serclajul uterin.

În timpul sarcinii sunt recomandate minimum trei ecografii de morfologie fetală, câte una pe trimestru, însă în anumite cazuri se pot recomanda mai multe. Acestea vor oferi detalii importante despre starea placentei, cantitatea de lichid amniotic și creșterea bebelușului. În acest fel pot fi identificate și posibile malformații congenitale sau anomalii genetice. Dacă există o suspiciune în acest sens, medicul poate recomanda și unele teste speciale, cum este amniocenteza.

Prima morfologie fetală este indicată după aproximativ 12 săptămâni de sarcină și este însoțită de un test special de sânge (dublu test), care ajută la estimarea riscului de anomalii genetice. Ecografia cea mai așteptată de către mămici este morfologia fetală de trimestrul II, care se efectuează între 18 și 22 de săptămâni de sarcină. Acum, părinții vor putea afla sexul micuțului și vor obține și primele fotografii mai clare cu acesta, mai ales dacă ecografia este realizată cu tehnologie 3D sau 4D. Totuși, dacă bebelușul stă într-o poziție nepotrivită, este posibil ca sexul să nu poată fi observat acum, iar părinții vor fi nevoiți să aștepte până la următoarea ecografie.

Ultima morfologie fetală se va face între 30-32 de săptămâni de sarcină, pentru a verifica rata de creștere a bebelușului, starea placentei și a colului uterin. Cu această ocazie, medicul va putea afla dacă există riscuri care să impună o naștere prin cezariană sau înainte de termen, spre exemplu, dacă a apărut o restricție de creștere, iar viața copilului este în pericol, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468