REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dezbatere în Parlament: Patriarhia doreşte păstrarea numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar

Dezbatere în Parlament: Patriarhia doreşte păstrarea numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 1121

Patriarhia Română doreşte păstrarea numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar, a afirmat, miercuri, episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament.

"Patriarhia arată un interes cu totul deosebit învăţământului în general şi, desigur, învăţământului religios în special. (...) Considerăm că trebuie susţinută această solicitare a noastră ca să se păstreze o oră pe săptămână la toate cele trei filiere ale învăţământului preuniversitar, iar dacă vor exista la cel profesional anumite diminuări, dorim ca religia să fie tratată ca şi celelalte discipline umaniste, pentru că s-ar crea această frustrare de discriminare", a spus Varlaam Ploieşteanul, scrie Agerpres.

Episcopul-vicar a salutat propunerile planurilor cadru puse în dezbatere publică, care prevăd păstrarea la filiera teoretică de liceu a unei ore de religie pe săptămână pe durata întregului an şcolar.

"Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie şi la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. La filiera profesională, de asemenea, există trei variante. Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desfiinţarea ei, în una din cele trei variante. Noi considerăm că ar trebui să găsim soluţii cât să păstrăm şi la aceste două filiere o oră întreagă, ţinând cont de importanţa acestei discipline pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă, care nu înseamnă doar tehnologie, ci înseamnă şi cultură şi spiritualitate şi din această perspectivă disciplina nu poate fi înlocuită cu o alta", a arătat episcopul-vicar patriarhal.

Dezbaterea a fost organizată de cele două Comisii pentru educaţie din Parlament.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iar Romanica e tara unde HOTUL SA INTALNIT CU PROSTUL!! TOT RESPECTUL pentru MARELE VOLTAIRE!! Mostenirea sa spirituala e IMENSA!!!
0
0
ca maine vor sa aduca popii si racle in scoli . Caramba cu ei , sau inmultit ca paduchii , nu produc nimic , traiesc ca parazitii 9ncasind bsani de la prostime cu care isi cumpara vile, apartamente, lanturi de aur , masini scumpe ,etc Voltaire a spus; religia s-a nascut cand primul ticalos la intilnit pe primul prost
1
0
Spalare de creier.Nu e nevoie de popki si biserici .Daca esti un om bun faci totul din suflet .Poti sa te duci si sa faci plecaciuni de 1000 ori in fata bisericii si sa fi o javra ordinara.Sau poti sa nu calci in biserica si sa te inchini la picturi si sa fi un om bun. Te poti ruga in orice loc nu este nevoie de tampitii coeupti de la BOR sau alte factiuni.
4
0
scoate ti poppii din scoala si introduce ti Educatie de sanatate
3
1
Bravo postare nr.1, bravo Escu, frecatzel, Hades, bravo uiop! Sunt super comentariile voastre! Va felicit!
3
2
Terminati dracului cu prostia asta numita religie si cu prietenii imaginari din cer! Scoala trebuie sa fie scoala iar religia nu are ce cauta in ea!
7
1
Eu sunt catolic si la noi copiii inainte de prima sfanta impartasanie fac pregatire cu preotul in biserica,asa sa faca si Biserica Ortodoxa Romana daca sunt copiii care doresc sa faca ore de religie nu ii opreste nimeni pe preoti ortodocsi sa faca religie cu copii in biserica,nu amestecati religia cu scoala.
4
1
religia nu are ce sa caute in scoala
7
1
Bineinteles ca BOR isi apara vaca de muls, posturile pt. popi si neveste de popi. Daca vor prozeliti, de ce nu si fac, in cadrul bisericii Scoala de duminica? Poate participa cine vrea, asa se mai educa si copiii care nu au bani de meditatii. Sau nu fac nimic pe degeaba? Daca insista, cu orele de la ministerul invatamantului, sa se predea Istoria Religiilor, sa nu fie suparare nici indoctrinare...
7
1
Spiritualitate da, cultura mai putin. Aveti domnilor popi suficiente biserici unde va puteti organiza activitatea. Lasati scoala sa aiba rolul ei educativ, atat cat il mai are, sa scoata oameni pregatiti care sa se integreze in economia tarii bine pregatiti.
6
1
da, nu ne ajunge ca tinem in spate 40000 de popi, acum trebuie sa platim si 40000 de neveste de popi! Alooo, suntem in mileniul III, putem crede in Dumnezeu si fara sa fim taxati de "unsii" domnului. Marea, marea majoritate a popilor au format o masonerie. Putini, au reusit sa sa pastreze preoti!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108