rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU -VIDEO!

Directorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare consistentă, însă este nevoie de investiții și în celelalte spitalele municipale și orășenești pentru ca spitalele județene, cum este și cel de la malul mării, să nu mai fie supraaglomerate.

În plus, dotarea unei secții medicale poate fi un criteriu care să cântărească greu în decizia unui medic de a lucra în țară, într-un spital de stat. Acestea sunt câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru "Replica" de Constanța de doctorul Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța și medic în cadrul Secției de Traumatologie și Ortopedie.

Doctorul Bogdan Obadă a absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius”. În 2003, a devenit medic rezident pe specialitatea Ortopedie – Traumatolofie, după ce a promovat examenul de rezidențiat cu punctaj maxim. A urmat mai multe stagii de pregătire profesională în Germania, o parte în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Aschaffenburg, Universitatea din Würzburg, Germania. De asemenea, a lucrat în două clinici din Germania, dintre care una privată. Din martie 2017, Bogdan Obadă este director medical al celei mai mari unități spitalicești de la malul mării, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța. Un medic tânăr, cu dorință să facă o diferență; un profesionist, apreciat atât de colegi, cât mai ales de pacienți, pentru capacitățile profesionale, corectitudine și calmitatea de care dă dovadă. Având în vedere că este unul dintre medicii care, încă de la începutul carierei, a avut posibilitatea să se dezvolte în străinătate, dar a ales să se întoarcă în țară, am încercat să aflăm de la acesta dacă serviciile medicale oferite în spitalele din țara noastră se apropie de cele oferite peste hotare, care sunt problemele sistemului sanitar, dar și câteva dintre problemele cu care se confruntă la nivelul Spitalului Județean Constanța.

Reporter: Comparativ cu anul trecut, care este situația cazurilor medicale de până acum? Ați avut cazuri mai dificile, excepționale?

Dr. Bogdan Obadă: Nu vă pot spune o situație exactă de până acum pentru că în fiecare zi se întâmplă cazuri excepționale în acest spital deoarece este singurul spital cu adevărat de Urgență din Dobrogea. E singurul care are o echipa completă de specialitate pentru a rezolva orice tip de urgență la orice oră din zi și din noapte, din toate punctele de vedere, din momentul în care pacientul intră în spital până la externare. Putem rezolva orice situație, fără probleme.

Reporter : Care sunt factorii care conduc la supraaglomerarea secțiilor?

Dr. Bogdan Obadă: În ceea ce privește timpii de așteptare în urgență, vă pot spune că nu încerc să caut scuze și nu încerc să iau apărarea nimănui. Într-adevăr, sunt și cazuri în care se așteaptă nejustificat de mult, câte 6 – 10 ore însă încerc să le văd punctual și încerc să le rezolv văzând exact ce a produs acea situație. Foarte multe din cazuri sunt justificate, dar se rezolvă prin buna comunicare dintre echipa din urgență și medicii de gardă. Timpul de așteptare se mărește din pricina unor situații care apar pe ultimul moment, cum sunt: situațiile în care pacienții vin în Urgență cu o traumă craniană sau pentru o afecțiune neurologică, astfel consultul medicului urgentist trebuie sa fie imediat făcut și se constată că au nevoie de Computer Tomograf. În spital sunt doar două computere tomograf, care nu fac față la fluxul uriaș de pacienți. Pe lângă acești pacienți, sunt ce internați care pot să aibă nevoie de urgență de tomograf, fiind la reanimare sau pe fondul degradării stării de sănătate. În acel moment, computerul tomograf este blocat, indiferent de cine așteaptă la ușă exceptând situațiile de cod roșu. O altă patologie care blochează este cea legată de cardiologie, pacienții venind din toată Dobrogea. Investigațiile și analizele cardiologice sunt foarte scumpe însă pacientii care vin la noi beneficiază de acestea. În Urgență, investigațiile pot dura de la 4 la 6 ore iar pacienții, de multe ori nu înțeleg acest lucru, nu au timp să aștepte pentru că pe bună dreptate, ei vin cu o suferintă și este de înțeles. Am încercat să îi ajutăm pe medicii de la spitalele limitrofe să le recomandăm cardiologi că să își poată face și ei linii de cardiologie. Pacienții ne acuză că se așteaptă foarte mult, însă nu am văzut medic care să stea degeaba. Foarte mulți dintre acești pacienți nu sunt doar din Constanța, aceștia venind din Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Fetești și chiar și Tulcea. Eu respect foarte mult ceea ce fac colegii noștrii din județ, dar au nevoie și ei de o finanțare mai bună, astfel eliberându-ne și pe noi de aceste cazuri. Direcția de Sănătate Publică încearcă să rezolve această problemă invitându-ne la ședințe mixte, unde sunt directori medicali, dar și șeful de la ambulanță și încercăm să găsim o soluție atât pentru ambulanțe cât și pentru noi. Marea majoritate a cazurilor nu se datorează medicilor că îi trimit către spitalul nostru, deoarece chiar sunt situații în care nu au aparatura necesară pentru unele proceduri și de teama de a nu greși și a nu face un caz de malpraxis, ii trimit la noi, acesta fiind principalul motiv pentru supraaglomerarea spitalului. Acestea sunt 80% din situațiile pentru care se așteaptă atât de mult în urgență.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate secții ale spitalului?

Dr. Bogdan Obadă: Cele mai aglomerate secții ale Spitalului Județean de Urgență Constanța sunt Pediatria și Ginecologia și da, sunt situații în care până se fac externările la ora 12 și până se relochează noile internări au fost și cazuri de pacienți care au stat și doi într-un pat. Acest lucru se v-a rezolva numai atunci când se v-a mai construi un nou spital. Supraaglomerare este și la Cardiologie, care este în present o secție ultra modernă unde sunt 16 medici angajați, 2 linii de gardă plătite dar care totuși nu face față.

Reporter: Personalul medical este suficient, după părerea dumneavoastră, sau vă confruntați cu deficit de personal?

Dr. Bogdan Obadă: Niciodată nu vor fi destui la un spital care se suprasolicită. Când am intrat la conducere, am găsit spitalul într-un deficit de personal pe foarte multe specialități. Atunci, am scos la concurs pe toate specialitățile pe care era nevoie, medici, asistente și infirmieri, mergând cu normativele la maxim însă oricât am scoate nu ne sunt de ajuns. Acesta fiind un factor al suprapopularii pe secții. Orașul Constanța nu are nevoie doar de unul, are nevoie de cel puțin 3 spitale pe urmatoarele domenii: pediatrie, maternitate dar și un spital municipal. Acesta fiind un alt factor al suprapopularii pe secții.

Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă spitalul ?

Dr. Bogdan Obadă: Părerea mea de rău este că mai sunt secții care nu sunt renovate. Unele secții din spital se pot compara cu cele din străinătate, însă mai sunt câteva care necesită renovări capitale, cum sunt: secția de Chirurgie Plastică, secția de Psihiatrie de la Palazu Mare și Secția de Recuperare de la Eforie. Este un spital de 50 de ani, iar reparațiile vin în valuri, acesta având un compartiment administrativ redus, cum are de exemplu, o uzină. E un spital vechi, foarte mare iar costurile sunt foarte mari. De multe ori e mai ieftin să construiești decât să renovezi. Și să știți că nu numai pacienții suferă că nu sunt renovate saloanele ci și medicii pentru că acolo își petrec jumătate din viață.

Reporter: Ce ne puteți spune despre secția de Ortopedie din care faceți parte?

Dr. Bogdan Obadă: Și Ortopedia de multe ori este aglomerată, însă cazurile se rezolvă repede și fără probleme. Are un număr de 55 paturi din care 6 paturi sunt: pentru propria noastră secție de terapie intensivă intermediară. Este greu de apreciat cât de aglomerați suntem anul acesta fiind, într-adevăr, un an negru deoarece vara, când și orașul se aglomerează, sunt foarte multe accidente rutiere se conduce foarte imprudent, unele accidente fiind foarte violente. Iarna, în Constanța perioadele de gheață sunt prelungite, astfel oamenii vin cu fracturi la membrele superioare și inferioare, iar primăvara și toamna oamenii lucrează foarte mult în costructii și sunt multe accidente casnice violente. Nu pot spune că este o secție linișită, deoarece în trei din patru gărzi pe care le facem vin accidente grave, situații la limită pe care eu și colegii mei le rezolvăm. Am mai spus și cu altă ocazie că suntem singură secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele. Sunt situații în care pacienții vin cu urgențe majore și ii operăm și noaptea la orice oră dacă e nevoie, chiar până dimineață și nu vă imaginați că vine doar o persoană.

Reporter: Cum ați ajuns la aceste performanțe?

Dr. Bogdan Obadă: Suntem un număr impresionant de medici primari și specialiști, sunt 4 săli de operație, două linii de gardaă plătite, dar și linia de rezidenți care sunt în pregătire dar ne ajută foarte mult în formarea echipelor. Avem în timpul zilei trei anesteziști dedicați Ortopediei, astfel, plus ajutoare se pot face operații în 4 săli. Pe zi, se fac aproximativ 10 – 12 operații de anvergură, nu mai vorbim de noaptea. Suntem unul din puținele cazuri fericite ca și secție de Ortopedie din țară, pentru că avem secția renovată, avem anestezie dedicată, avem o finanțare foarte bună atât din partea Consiliului Județean, din partea Spitalului cât și prin Programele Naționale oferite de Minister și Casa de Asigurări atât pentru implanturi cât și pentru proteze. Noi nu ne promovăm așa cum ar trebui, suntem un spital de urgență, dar vă pot spune că în fiecare zi sunt situații extraordinare care se rezolvă, însă comparativ cu spitalele private, ei nu au timp să facă publice aceste lucruri.

Reporter: Cum reușiți să treceți prin această aglomerare a secției de Ortopedie?

Dr. Bogdan Obadă: Reușim să trecem foarte ușor pentru că operăm pacienții foarte repede, practic, la noi, că la orice secție din străinatate, în maxim două zile un pacient este operat. Nu exită timp de așteptare cum sunt în alte spitale. Mai vin unii pacienți de la spitale din Dobrogea după 5-7 zile de așteptare și sunt operați imediat la noi. La 6 zile noi îi putem externa în stare perfect bună și îi chemăm apoi la scoaterea atelor. Noi nu trebuie să îi ținem în spital două săptămâni până la scoaterea ațelor că astfel am rămâne fără paturi. Așa încercăm noi să rezolvăm supraaglomerarea. Suntem singură secție din Spitalul Județean Constanța unde toți medicii coboară în Ambulantoriu. Un număr de 20% sunt pacienți cronici pe care noi ii rezolvăm imediat, având avantajul că avem proteze datorită Casei de Asigurări. De exemplu pentru o proteză de sold, timpul de așteptare este relativ mic și pacienții trebuie să înțeleagă că noi achiziționăm proteze de sold, deoarece avem nevoie de acestea la orice oră din zi și din noapte. Astfel reducem timpul de așteptare. Unii pacienți au venit schiopătând și la trei zile de la operație s-au dat jos singuri din pat și au început să meargă. Acest lucru este spectaculos deoarece înainte de o operație de sold se stătea și două luni în pat. Acum, nu se mai poate problema de asta. Un sportiv de performanță, de exemplu, în aproximativ două saptămâni își poate relua activitatea.

Reporter: S-a tot spus că Spitalul Județean Constanța nu a suferit îmbunătățiri, că arată dezastruos. Ca director medical, ce ne puteți spune despre acest aspect?

Dr. Bogdan Obadă: Ca director medical vă pot spune mai multe despre terapiile noi, pentru care ținem să îi mulțumim Consiliului Județean și al managerului spitalului Cătălin Nicolae Grasa, pentru că tot ce au cerut medicii și au avut nevoie, în ceea de privesc terapiile și medicamentele, ni s-au dat. Nu poți să ai un act medical de calitate dacă se face economie la echipamente sau medicamente.

Este de apreciat inițiativa medicilor de la sectia de Neurologie care au renovat secția în întregime cu sprijinul Consiliului Județean, dar și prin forțe proprii. Astăzi, putem spune că secția de neurologie este o Cenușăreasa a spitalului. Aceasta este condusă de dr. Docu care a sprijinit medicii ajutându-i să se supraspecializeze pe neurologie. Aceasta a introdus multe terapii noi și chiar avem pacienți din București care au venit la noi să beneficieze de acestea.

Dacă medicul are tot ce îi trebuie, medicație și aparatură, face un act de calitate și pacientul este mulțumit și ne aduce și o finanțare bună prin Casă de Asigurări. Și Consiliul Județean ne-a ajutat foarte mult, iar pe această cale dorim să le mulțumim pentru că am achiziționat aparatură medicală de ordinul milioanelor de euro. Lista de aparatură pe care am achiziționat-o este foarte lungă.

Reporter: Care sunt diferențele dintre sistemul medical din Germania, spre exemplu, comparativ cu cel românesc?

Dr. Bogdan Obadă: Diferențele sunt destul de mari, deoarece sunt aceste contraste dintre secțiile renovate și cele în care încă nu s-a modificat nimic. Parerea mea este că e nevoie să pleci în străinătate să faci o supraspecializare, pe mine m-a ajutat foarte mult, și apoi când revii să ai și o echipa care să vrea să învețe, complex. Astfel conducerea spitalului să îți oferă tot ce ai nevoie. Pot spune că, în secția de Ortopedie nu este nici o diferență, noi fiind cei mai norocoși.

Reporter: Ați avut cazuri care v-au marcat?

Dr. Bogdan Obadă: Da, desigur. Toate cazurile te marcheaza într-un fel. De exemplu, cel mai groaznic este atunci când trebuie să amputezi un membru sau când pierzi un pacient, senzația fiind de nedescris. La început aveam extrem de multe nopți nedormite, pentru că te gândești foarte mult la evenimentele neplăcute și știi că ai făcut tot posibilul. Scopul nostru este să redăm pacientului ceea ce a pierdut, aceasta fiind cea mai mare satisfacție.

Reporter: Ce sentimente vă încearcă după salvarea unei vieți?

Dr. Bogdan Obadă: Cel mai satisfăcut sunt când oamenii pleacă de la noi fără cârje și își reiau fericiți viața. Meseria de medic trebuie să îți placă că să o faci și trebuie să ai un psihic tare, să reziști presiunii și să treci peste situațiile neplăcute. Ortopedia este cea mai spectaculoasă specializare pentru că vin pacienți pe targă cu oasele rupte iar tu pe pui ca pe puzzle, și Slavă Domnului că beneficiem de implanturile acestea care le permit să rămână osul fix iar la trei zile după intervenție se ridică din pat și încep să meargă. Aceste implanturi necesită cursuri de specializare pentru că se pun prin incizii mici dar noi avem medici foarte bine pregătiți. Rezultatul este imediat și vizibil și pentru tine, ca medic dar și pentru pacient.

Diana BERECHET

joi, 10 octombrie 20194958
Comentarii

01Mihai(20 noi 09:01)
Oaaaau dar bufleiul taietor de apendici pe unde ii.De ce nu apare la conf de presa.Se reorienteaza oare,sa i se fi luat jiltul de meneger.Sa revina la taierea de apendici ca atiit poate ii adevarat plicurile v-or fi mai suptirele dar.Sunca slaninoasa si far de caracter.
02Paul(19 noi 06:22)
Bogdanel vorbeste cu Catalinut Grasut sa isi faca bagajelu ca este pe topoooogan.Da credema.Poate mai taie 2 3 apendici pin la pensie si gata
02Mihai(13 noi 10:08)
Da da da singura singurica,unde spaga tre sa fie musai mai mare decit actul medical in sine.Miramas de ce nu mai apare la declarati fecala slinoasa GRASA CATALIN taietorul de apendici.Regurgitie maaaxima pt acel niiiiimeni.
01ION TURBINCA(12 noi 23:37)
Sunt si oameni seriosi si cinstiti printre medici! Dar cei mai multi sunt niste spagari nenorociti. Plini de bani si de averi. Pe timpul lu' Ceasca le mai facea felul. Acum sunt cei mai mari borfasi.
02Cetatean(6 noi 08:49)
Posibil sa aveti dreptate.Dar pina ce GRASA CATALIN meneger prim cu jilt in dotare nu va fi pe faras nu asteptati la prea multe realizari.Corect sa fi fost sa il lasati la taiatul de apendici de dinainte.Sincer nu mai e de actualitate,mai degraba politician decit medic.Regurgitie maxima ma incearca cint fac vb de acesta slanina
03Mihai(30 oct 17:19)
Sa ma cc pe spitalul vostru. Se moare langa voi la urgenta, se moare pe sectii pentru ca sunt asistente si medici incompetenti .. Am fost la urologie anul trecut si era un batranel mort de foame si nespalat, zacea intr-un pat intr-un salon singur singurel. Le spuneam asistentelor si infirmierelor sa vada de el dar degeaba aprindeau lumina chipurile e cineva la el acolo in salon si plecau mai departe. Rusineeeee rusine rusine, halal Romanie. Poate batranelul ala a muncit la poduri, spitale, edificii si alte institutii in care zac acum spagarii si fufele care se prostitueaza profesional.
04grasa psd capatana(27 oct 13:52)
le rezolva cu trenul sau elicopterul spre capitala...
07UPU(21 oct 10:54)
MAI LASATINE DOMNULE DRAG SI MAI DEGRABA GLASUITI LUCRURI CONSTRUCTINE NECESARE CHIAR IMPEDIOS NECESARE.PE CIND PE CIND GRASA CATALIN PE FARAS.NU DE ALTA DAR NU MAI REZISTAM CU PILELE DOMNIEI SALE CARE NE TOOT SINT BAGATE PE GIT.
06constantean(19 oct 08:37)
De ce de ce Obada.Grasa Catalin gata ii istorie.Sau isi misca greeeu rectul pina la intilnirea cu presa.Omul si asa nu a facut nimica nimicuta pin acum macar interviuri sa dea.Bine ca ii luat in vizor de Horia si il pune in curind pe faras.Nimeni nu ii va simti lipsa va asigur.Facatori de nimic is hahahat
09oameni(17 oct 11:40)
O LEPRA ,m am prezentat la urgenta individul fiind de servici,ma indrumat cu obraznicie sa vin la clinica particulara unde mai ciupeste,nu r si cu atat mai putin OM.
012Pacient(12 oct 20:42)
Dati-l pe Badauta afara...
010dan(12 oct 10:46)
speram sa nu fi aceiasi lepra ca grasa catalin.cel care in curind va fi pe faras.saracu taietor de apendici.ii urez asa alupigus dragule da da
09Lavinia(10 oct 22:05)
'..se v-a rezolva..', 'se v-a construi...'??? Ce fel de jurnalisti sunteti??? Ati chiulit la orele de gramatica!
114Facultatea Ovidiu(10 oct 17:40)
Se termina pe spaga. Spitalul Constanta functioneaza pe spaga. Medici universitari care i-au spaga de la studenti sa treaca, au spaga in sange si la locul de munca functioneaza temporar si devin atenti doar pe spaga. Medici lucreaza si la privat si la stat si sunt si profesori universitari. Adica concret nu au timp sa faca nimic bun pentru nimeni, doar sa ia spaga. Medici buni au plecat afara. Au ramas capusele care au terminat pe spaga.
410Cata ipocrizie la acest neom(10 oct 17:21)
Sunteti singurul spital din tara in care majoritatea pacientilor intra in viata si ies morti pe la morga. Asa rezolvati dv orice problema? Ucigand pacienti?? Furi medicamentele bolnavilor! Sunteti un criminal in serie care e partas la toate crimele din acest spital. Facultatea ati terminat-o pe spaga cu note maxime. Te asteapta toti pacienti morti sa dai socoteala. Pe lumea cealalta o sa ajungi direct in iad ..ai locul tau pus deoparte.
19Eu si atat(10 oct 16:44)
Nu am reusit sa citesc articolul. Nu am mai avut rabdarea necesara, dupa ce am inceput sa vad numai greseli gramaticale: "se v-a rezolva", "se v-a mai construi".... Serios? Cine a scris articolul?
127cezara(10 oct 16:40)
taiati mai repede salariile uriase si nejustificate ale medicilor si dati legea ori la stat ori la privat, ca asa e clar ca numai merge
111Indignata(10 oct 16:05)
Vazind ca a.ti lucrat in Germania de ce nu va comportati ca atare.In spitalele de acolo nu se ia spaga nici macar un pahar de apa in schimb la noi in spital iti ia pielea de pe tine.Despre sectia de neorologie nu am cuvinte de exprimare...am intrat cu 2 ani in urma si credeam ca suntem la un subsol de un bloc abandonat.Gindaci care umbau pe paturi,pereti peste tot iti era frica sa stai in camera.Niste usi rupte si pline de mucegai dar cel mai grav ce am vazut a fost intinlirea cu doctora si femeia de servici care spargeau seminte.Odata cu renovatul sectiilor infecte goniti si doct spagagii
212Vsli(10 oct 12:57)
Ce le mai rezolvati!!Oare nu va este rusine???Stau oamenii in urgenta zeci de ore si nu sunt bagati in seama!! Rusine!!!
17ce interviu lung(10 oct 11:24)
Mai mai mai oare de ce Cine stie, cunoaste. De acord cu andra si cu fata cu tipatul
015Escu(10 oct 11:18)
Nu ti se pare ca te lauzi pentru ca iti faci treba pentru care esti platit domnule doctor,asta daca in spitalul de ortopedie omul care ajunge acolo nu da nici un ban din buzunarul lui pentru ca asa se intelege din ce spuneti.
145hehe(10 oct 11:04)
sunteti si singura institutie care ati refuzat spagile si salariile nesimtite pe care vi le a dat psd? Asa pt respect fata de popor. Un sudor castiga 2000 roni iar un medic 20 000 chipurile pt ca el invata si e supus la riscuri. Crezi ca sudorii nu invata? sau altii? hai sictir ipocritilor.
116klm(10 oct 09:39)
Spuneti mersi lui Porcusor C-tinescu care a desfiintat Sanatoriul Eforie Sud, ca acum toate spagile de la pacientii cu probleme ortopedice vin la voi...
101Mimi(10 oct 09:24)
Super medic! Cam diva un pic cand este nervos dar nimic de reprosat in rest.
418MIMI(10 oct 08:34)
Urgentele la Spitalul Judetean Constanta sunt o mizerie. Mori pe targa pana se uita cineva la tine.
322Andra(10 oct 04:13)
Nicolae Obada, tot medic ortoped, va este tata? Daca da, sper din tot sufletul sa nu-i semanati. Individ mai scarbit, indiferent, acru de-a dreptul, nu am vazut! Sper ca s-a retras din activitate. Daca nu, s-o faca urgent. Nu mai corespunde vremurilor, este total defazat dpdv comportamental. Are atitudine de om nepasator, indolent efectiv. Cu toata ca i se plateste consultatia la Policlinica cu Plata, cu toate ca se asteapta destul la usa, in liniste si cu rabdare, cu toate ca i se vorbeste frumos si elevat din toate punctele de vedere! Eutanasie scrie pe el!
mai mult...Sănătate
20 ian 00:00SănătateImpactul sportului asupra prevenirii cancerului

Exercițiile fizice nu sunt numai benefice pe termen scurt, ci pot chiar să ne ferească de afecțiuni serioase precum...235

20 ian 17:22SănătateAlimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece299
20 ian 17:16SănătateCinci motive să-ți duci copilul la oftalmolog219
20 ian 00:00SănătateIată cum să nu mai mănânci seara târziu: trucuri și sfaturi

Obiceiul de a consuma mici gustari seara, înainte de culcare, contribuie la acumularea kilogramelor în plus. Mâncarea...381

20 ian 00:00SănătateStudiu: Care sunt locurile de muncă care afectează cel mai mult sănătatea inimii femeilor?247
18 ian 00:00SănătateMedicii trag un semnal de ALARMĂ: Iată simptomele care NU trebuie ignorate609
18 ian 00:00SănătateZece cauze mai puțin cunoscute ale bolilor de inimă

Sforăitul, relația nefericită și timpul petrecut în trafic, pe lângă alte cauze, ne pot influența sănătatea...563

18 ian 00:00SănătateCând și cum trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare445
18 ian 00:00SănătateSporturile de iarnă: Riscuri şi prevenţie377
18 ian 00:00SănătateCare este cea mai bună dietă pentru sănătatea mentală

Suntem ceea ce mâncăm, nu doar fizic, ci și psihic. Cercetările arată, pe de o parte, că persoanele care urmează...507

18 ian 00:00SănătateMasajul facial şi beneficiile acestuia394
18 ian 00:00SănătateVederea încețoșată: Iată cele mai frecvente cauze497
Vremea
-0.7°-0.7° - 0.1° luni, 20 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 5.52 m/s
Presiune: 1041 milibari

Loto
6/493911242847
5/40182229343813
joker204142434515
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 ian 00:00SportSimona Halep, la conferinţa de presă înainte de Australian Open: „Pun presiune pe mine și nu-mi place acest lucru“

Simona Halep a luat parte la conferința de presă premergătoare debutului la Australian Open. Sportiva și-a amintit...537

20 ian 00:00SportLiverpool a învins pe Manchester United, scor 2-0, în Premier League

Liverpool a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 2-0 (1-0), formaţia Manchester United, în etapa a...294

20 ian 22:07SportAtacantul umilit de MM Stoica impresionează în Turcia. Cum a picat transferul la FCSB

Anthony Nwakaeme (30 de ani) a reușit să înscrie de două ori pentru Trabzonspor în succesul cu Kasimpasa, scor 6-0....529

20 ian 00:00SportFCSB - Mihai Stoica anunță schimbări importante: „E posibil să ne vedeți cu 3 fundași centrali”

Mihai Stoica (54 de ani), directorul sportiv al celor de la FCSB, a declarat că roș-albaștrii pregătesc mai multe...370

Local
20 ian 00:00LocalSlujbă la locul unde a avut loc teribilul accident de la Topraisar

Slujbă de pomenire la locul accidentului de la Topraisar, unde şi-au pierdut viaţa două persoane! Preoţii au...488

20 ian 00:00LocalUn şofer BEAT a intrat cu maşina în stâlp!

Inconştienţa şi neatenţia l-ar fi putut costa viaţa pe un tânăr de 25 de ani! Sâmbătă, 18 ianuarie a.c., în...820

20 ian 00:00LocalUn şofer din Constanţa şi-a montat invers plăcuţele de înmatriculare!

Un constănţean a reuşit să devină vedetă pe facebook după ce şi-a montat invers o plăcuţă de înmatriculare....595

20 ian 00:00LocalPersoane, maşini şi documente căutate, găsite de poliţişti

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 750...435

20 ian 00:00LocalS-a lansat organizația județeană Constanța a partidului Alianța pentru Unirea Românilor

Evenimentul a avut loc în municipiul Constanța, la Teatrul Elpis (str. Aristide Karatzali), începând cu ora 13:00....408

20 ian 00:00LocalÎncep manevrele pentru ranfluarea navei răsturnată. Detalii despre operaţiune. VIDEO

La aproape trei luni de la tragedia din portul Midia, în urma căreia au murit mii de oi, încep manevrele de ranfluare...486

20 ian 00:00LocalIncendiu în judeţul Constanţa: o femeie a ajuns la spital!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați duminică, 19 ianuarie a.c. să intervină în localitatea Limanu....359

20 ian 00:00LocalPoliţiştii au dat iama în centrul vechi: s-a lăsat cu sancţiuni!

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, la data de 19 ianuarie, începând cu...404

20 ian 00:00LocalCălăuze depistate la graniță, arestate preventiv

Operatorul de pe sistemul de supraveghere cu termoviziune din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oraviţa -...277

20 ian 00:00LocalBunuri în valoare de peste 875.000 de lei, descoperite la frontieră în 48 de ore

În urma misiunilor desfășurate în zona de competență - punctele de trecere şi „frontiera verde”, în acest...288

Politică
20 ian 00:00PoliticăOrban: Dublarea alocaţiilor pentru copii se va face dacă există resurse financiare

Premierul Ludovic Orban a declarat că alocaţiile pentru copii vor fi dublate "dacă există resurse financiare", scrie...246

20 ian 00:00PoliticăMajorare pensii cu 40% din septembrie: Banii sunt prevăzuţi, depinde cum evoluează economia

Premierul Ludovic Orban a declarat că sunt prevăzuţi bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna...285

20 ian 00:00PoliticăOrban: Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern pentru a oferi şansa organizării anticipatelor

Parlamentarii PNL nu vota învestirea niciunui nou Guvern, în cazul în care se va ajunge în situaţia declanşării...240

20 ian 00:00PoliticăPodaşcă (Pro România): PNL taie bani de la cele mai vulnerabile categorii

Purtătorul de cuvânt al Pro România, Gabriela Podaşcă, critică politica PNL în domeniul alocaţiilor pentru copii...269

20 ian 00:00PoliticăOrban: Vrem să intervenim în cazul în care modificarea privind alegerea preşedinţilor de CJ nu va fi adoptată în Parlament

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul vrea să intervină în cazul în care "prin tergiversări procedurale"...255

20 ian 00:00PoliticăGrindeanu: Trebuie să facem o altfel de opoziţie, fără compromisuri; degeaba critici, dacă n-ai voci credibile

Fostul premier al României, Sorin Grindeanu, a declarat sâmbătă, că PSD trebuie să facă o altfel de opoziţie,...239

20 ian 00:00PoliticăCioloş, despre fuziunea cu USR: Nu mai repede de un an de zile, să zicem după alegerile parlamentare

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că fuziunea dintre USR...210

20 ian 00:00PoliticăCiolacu: PSD are semnături necesare pentru moţiunea de cenzură

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu afirmă că 115 parlamentari au semnat până acum pentru moţiunea de...236

20 ian 00:00PoliticăKelemen Hunor are revendicări ferme după anticipate: Parlamentul să nu mai fie un loc pentru discuții sterile

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, speră ca după alegeri Parlamentul să fie mai mult decât a fost în ultimii ani,...223

20 ian 00:00PoliticăTitus Corlăţean, atac dur la adresa fostului preşedinte al PSD Dâmboviţa Rovana Plumb

Senatorul Titus Corlăţean a lansat, duminică, la Conferinţa de alegeri a PSD Dâmboviţa, un atac dur la adresa...356

Monden
20 ian 00:00MondenOana Pellea, înjurată din cauza unui mesaj despre Cristina Țopescu: „Avea dreptate să iubească mai mult câinii!“

Oana Pellea a primit mesaje extrem de urâte și violente după ce a criticat modul în care a fost mediatizat decesul...453

20 ian 00:00MondenRecordul lui Mihai Trăistariu: de 11 ori la Eurovision. „O să încerc până în pânzele albe“

Participarea de acum 14 ani la Eurovision a fost cu noroc pentru Mihai Trăis-tariu, piesa lui, ”Tornero”, fiind...266

20 ian 00:00MondenRomanița Iovan și-a dus fiul în Munții Apuseni, unde i-a murit tatăl. S-au împlinit 6 ani de la decesul pilotului

Deși s-au scurs șase ani de la accidentul aviatic din Munții Apuseni, unde fostul pilot Adrian Iovan și-a pierdut...329

20 ian 21:16MondenAugustin Viziru, accidentare dureroasă la Survivor România! Ce-a pățit actorul

Emisiunea Survivor România tocmai ce a avut debutul pe micile ecrane, însă acest lucru nu înseamnă că...402

20 ian 00:00MondenA murit Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx

Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani, conform unui anunț făcut, pe pagina sa de Facebook, de Nicu...318

20 ian 00:00MondenPatrick Stewart, cunoscut pentru rolul comandantului Picard, îşi exprimă admiraţia pentru Greta Thunberg

Actorul britanic Patrick Stewart, cunoscut pentru rolul comandantului Jean-Luc Picard în seria "Star Trek: The Next...225

20 ian 00:00MondenTatăl lui Meghan Markle îşi acuză fiica de „umilirea“ familiei regale britanice

Tatăl lui Meghan Markle, Thomas Markle, şi-a acuzat fiica de ''umilirea'' familiei regale britanice, într-un interviu...328

20 ian 00:00MondenRobert De Niro, în rolul lui John D. Rockefeller, într-un nou film în regia lui David O. Russell

Robert De Niro ar putea să facă din nou echipă cu regizorul alături de care a turnat ''Silver Lining's Playbook'',...241

20 ian 00:00MondenLungmetrajul '1917', cel mai bun film la gala premiilor Sindicatului Producătorilor Americani

Lungmetrajul ''1917'', dedicat Primului Război Mondial, în regia britanicului Sam Mendes a fost propulsat printre...215

20 ian 20:09MondenFilmul „Malmkrog“, în regia lui Cristi Puiu, inclus în secţiunea Encounters din cadrul Berlinale

Lungmetrajul ''Malmkrog'', în regia lui Cristi Puiu, coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia, Macedonia...231

Mapamond
20 ian 00:00MapamondPutin respinge ideea liderilor sovietici pe viaţă

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că nu doreşte ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca...242

20 ian 00:00MapamondAvocaţii preşedintelui Trump au prezentat apărarea împotriva destituirii

Avocaţii preşedintelui Donald Trump au prezentat sâmbătă linia de apărare cu trei zile înainte de începerea...220

20 ian 00:00MapamondVenezuela: Maduro se declară deschis dialogului cu SUA

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a declarat deschis unui dialog cu SUA care să poată duce "la un nou tip de...223

20 ian 00:00MapamondCoreea de Nord a numit un nou ministru de externe, potrivit Seulului

Regimul nord-coreean a numit în funcţia de ministru de externe o înaltă oficialitate care se ocupa până în...235

20 ian 00:00MapamondAvion de pasageri doborât lângă Teheran: Victimele ucrainene au fost repatriate

Trupurile neînsufleţite ale celor 11 cetăţeni ucraineni ucişi în momentul în care avionul în care se aflau a...220

20 ian 00:00MapamondIncendiu la un centru pentru persoane cu dizabilităţi mintale în Cehia: opt morţi

Opt oameni au murit şi 30 au fost răniţi într-un incendiu izbucnit duminică dimineaţă devreme într-un centru...207

20 ian 00:00MapamondEvadare ca-n filme în Paraguay: O sută de deţinuţi au reuşit să scape printr-un tunel

O sută de deţinuţi, majoritatea membri ai celei mai mari bande de traficanţi de arme şi droguri din Brazilia, au...266

20 ian 00:00MapamondProteste ale militanţilor Extinction Rebellion la salonul auto de la Bruxelles. Peste 100 de arestări

Peste o sută de persoane au fost arestate sâmbătă, la Bruxelles, în cursul unei serii de acţiuni împotriva...207

20 ian 19:48MapamondCiocniri violente între protestatari şi forţele de ordine la Beirut

Peste 160 de persoane au fost rănite sâmbătă la Beirut în confruntări ce au avut loc între protestatari şi...222

20 ian 00:00MapamondCalifornia: O adolescentă răpită a fost salvată cu ajutorul aplicaţiei Snapchat

O adolescentă de 14 ani care fusese drogată şi răpită a fost localizată şi salvată de poliţie în San José,...260