REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

DNA, pe urma celei care a intermediat şpaga la BAC de la Mangalia

DNA, pe urma celei care a intermediat şpaga la BAC de la Mangalia

Replica API 23 iulie 2013 | 00:00 155

Ancheta continuă: sunt studiate filmările de pe holul Liceului Ion Bănescu

Ancheta continuă: sunt studiate filmările de pe holul Liceului Ion Bănescu

Dosarul în care mai multe cadre didactice sunt cercetate că ar fi primit mită pentru a ajuta elevii să promoveze examenul de Bacalaureat, dar şi candidaţii, sunt cercetaţi pentru dare de mită, este, în continuare, în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Vorbim despre Liceul Ion Bănescu din Mangalia , unde, pentru elucidarea anumitor aspecte din anchetă, a fost delegat un ofiţer din cadrul Poliţiei Mangalia, Serviciul Investigarea Fraudelor. Pasul următor este acela de a identifica femeia care a luat banii pentru a-i da mai departe, de a audia părţile şi de a confrunta declaraţiile.

Cercetările privind acuzaţiile de fraudă la Bacalaureat, din Mangalia, continuă. După ce au fost audiaţi atât profesorii, cât şi elevii, urmează o nouă serie de audieri, de confruntare a declaraţiilor şi, ce este cel mai important, de depistare a femeii care a luat banii pentru a-i da mai departe în sensul de a se obţine copiile xerox cu subiectele deja rezolvate. Chiar dacă dosarul se află tot la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul de caz a delegat şi un ofiţer din cadul Serviciului de Investigarea Fraudelor Mangalia pentru a ajuta la anchetă. În acest scop au fost ridicate filmările pentru a fi studiate, aici referindu-ne atât la cele din sălile de clasă, cât şi la cele din curtea unităţii de învăţământ, acolo unde se presupune că s-ar fi primit banii. Mai exact, o femeie, un interpus, a luat banii pentru a încheia înţelegerea. Încă nu se ştie dacă la faţa locului au fost prezenţi părinţii sau chiar absolvenţii claselor a XII-a. Scopul principal este acela de a depista interpusul, ceea ce ar însemna un pas important pentru anchetă. La Liceul Ion Bănescu din Mangalia, şeful comisiei a fost din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, fiind vorba de Gheorghe Amza. Totul a pornit la ultima probă, cea de alegere a profilului, derulată vineri, 5 iulie, când oamenii legii au fost sesizaţi prin 112 de faptul că, într-o bancă a unei săli de clasă, din cadrul respectivei unităţi de învăţământ, au fost găsite două copii xerox ale unor subiecte rezolvate. Însă, după ancheta derulată, a venit şi vestea şocantă, şi anume că nu doi elevi au primit subiectele rezolvate, ci o clasă întreagă. Pe camerele de supravegehere, spun anchetatorii, s-ar fi văzut cum directorul Şcolii numărul 1 din Mangalia, Florin Pădureanu, membru în comisia de examen, a împărţit foile elevilor, iar banii i-a primit printr-o femeie, un interpus. Însă, acesta a negat acuzaţiile, menţionând că a stat pe hol în tot acest timp. În urma audierilor, cadrele didactice ar fi recunoscut că au primit bani, iar iniţiatorii acestui demers de a se strânge bani de la elevi ar fi fost chiar membrii comitetului de părinţi. De asemenea, pe camerele de supraveghere s-ar fi văzut cum două eleve nu au primit rezolvările subiectelor, motiv pentru care s-au ridicat şi au semnalat problema. La scurt timp au primit foile bune şi lucrurile s-au calmat. Menţionăm că suma pe care ar fi dat-o fiecare elev se ridică la aproape 600 de lei.

Alte două unităţi de învăţământ, implicate în scandalul "Fraudă la Bac"

De asemenea, menţionăm că Liceul Ion Bănescu din Mangalia nu este singurul cu probleme, cam în aceeaşi situaţie aflându-se şi Liceul George Călinescu, dar şi Lazăr Edeleanu, din Năvodari. Preşedintele comisiei de la Centrul de examen din cadrul Liceului George Călinescu a fost Elvira Nica, directorul Liceului Tehnologic C.A.Rosetti. În cadrul unităţii de învăţământ s-a găsit un pachet de şerveţele în care se aflau nişte bancnote de 50 de lei, lăsat pe un dulap. Descoperirea a fost făcută de către inspectorii şcolari, care au alertat Secţia 2 Poliţie. Despre acest lucru, cadrul didactic, Elvira Nica, a spus: Nu am nimic de declarat, după care a repetat aceleaşi cuvinte până la epuizare. Ajungând şi la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari, acolo unde o elevă acuză profesorii că au dat-o afară din examen pentru că nu a mai avut bani de dat, preşedintele comisiei a fost Ionel Simion, de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272