REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Doi fraţi islamişti au jucat un rol cheie în atentatele din Sri Lanka

Doi fraţi islamişti au jucat un rol cheie în atentatele din Sri Lanka

Replica API 23 aprilie 2019 | 00:00 159

Doi fraţi srilankezi islamişti au jucat un rol cheie în atentatele de duminică din ţara insulară din Asia de sud, soldate potrivit ultimului bilanţ cu peste 320 de morţi, relatează marţi AFP.

Atacurile sinucigaşe au provocat un carnagiu în duminica de Paşti în trei hoteluri de lux şi trei biserici, în capitala Colombo şi în apropiere, iar autorităţile au atribuit această baie de sânge mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) şi încearcă să stabilească dacă aceasta a beneficiat de sprijin logistic internaţional.

Totuşi, NTJ nu a revendicat atentatele, revendicate în schimb de mişcarea jihadistă Stat Islamic.

Cei doi fraţi care s-ar fi numărat printre militanţii sinucigaşi implicaţi în atacuri aveau între 20 şi 30 de ani şi erau fiii unui înstărit comerciant de condimente. Potrivit poliţiei, cei doi suspecţi, care au murit în atacuri şi ale căror nume nu au fost dezvăluite, conduceau o "celulă teroristă" familială şi jucau un rol cheie în NTJ.

Anchetatorii nu au stabilit deocamdată dacă atacurile au fost comise doar de această "celulă" sau au fost separate şi coordonate. Nu se ştie dacă cei doi se aflau în contact cu alţi kamikaze.

Sâmbătă, cei doi s-au cazat fiecare în câte o cameră din hotelurile de lux Cinnamon Grand şi Shangri-La din Colombo, aproape de plajă. A doua zi dimineaţă, s-au dus în sălile unde se servea micul dejun bufet şi s-au aruncat în aer, aproape simultan.

Un al patrulea hotel de lux adiacent celor trei atacate se afla de asemenea pe lista obiectivelor vizate de militanţi în duminică Paştelui, dar, din motive încă necunoscute, când cel care ar fi urmat să comită atacul a coborât, la aceeaşi oră, în sala de mic dejun, rucsacul său încărcat cu explozibil nu s-a detonat.

"Când s-a produs explozia de la Shangri-La, bărbatul respectiv a ieşit precipitat din hotel şi se ştie că s-a dus la un motel imediat în afara capitalei", a explicat un înalt responsabil din poliţie care a cerut să i se păstreze anonimatul.

Încercuit de forţele de ordine la începutul după-amiezii de duminică în suburbia sudică Dehiwala, suspectul s-a aruncat în aer, omorând doi trecători.

"Imaginile camerelor de supraveghere indică faptul că toţi atacatorii aveau rucsacuri foarte grele în care se aflau se pare dispozitive explozive fabricate pe plan local", a menţionat o altă sursă din poliţie.

Forţele de ordine au arestat până acum 40 de oameni în legătură cu atentatele.

Unul dintre cei doi fraţi s-a înregistrat cu date false la recepţia hotelului unde se cazase, dar celălalt şi-a scris adresa reală, ceea ce i-a ghidat pe poliţişti la reşedinţa familiei lor din Orugodawatta, în nordul capitalei, la doar câteva ore după explozii.

"Când forţele speciale au ajuns acolo, soţia unuia dintre fraţi a detonat o încărcătură explozivă care a ucis-o împreună cu cei doi copii ai săi", a relatat un responsabil al poliţiei. Trei membri ai comandoului forţelor speciale au murit de asemenea în urma acestei deflagraţii, care a dus la prăbuşirea unui plafon.

"A fost o celulă teroristă operată în familie. Fraţii aveau banii şi motivaţia necesare. Ei conduceau celula şi se presupune că influenţau şi restul familiei", a indicat un anchetator.

Mai mulţi membri ai respectivei familii se află în acest moment în custodia poliţiei. Ancheta încearcă să stabilească dacă a existat o influenţă externă în radicalizarea lor şi cum au ajuns cei doi tineri proveniţi dintr-o familie înstărită să comită atentate.

"Elementele de care dispunem până în acest moment arată că aceştia îşi informaseră rudele apropiate cu privire la ce se pregăteau să facă", a declarat o altă sursă din poliţie citată de AFP. "Se pare că au fost inspiraţi de grupuri teroriste străine, dar nu este clar în ce măsură aveau legături directe cu acestea", a adăugat sursa.

Viceministrul srilankez al apărării Ruwan Wijewardene a declarat marţi în parlament că primele concluzii ale anchetei indică faptul că atacurile au fost comise ca represalii la recentul masacru de la moscheea din Christchurch, din Noua Zeelandă.

Cu zece zile în urmă, poliţia fusese alertată că NTJ pregăteşte atentate sinucigaşe împotriva unor biserici şi a ambasadei Indiei la Colombo, iar după atacurile de duminică în ţară s-a declanşat o polemică legată de faptul dacă autorităţile au luat sau nu măsuri preventive adecvate, aminteşte AFP.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pentru crestinii ucisi! Detonati moscheile de ramdan! Moarte Islamului! Moarte Islamistilor!
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108